Een sculptuur uit de installatie 'Post-Antropoceen' van Rowena Peters uit Vorden. Foto: PR
Een sculptuur uit de installatie 'Post-Antropoceen' van Rowena Peters uit Vorden. Foto: PR

Op afstand 'Dichter bij Kunst'

Algemeen

KunstZondagVorden ook in corona-tijd prima te doen

VORDEN - Kunst hoeft ook in corona-tijd niet op afstand te blijven. Daarom is er op zondag 13 september gewoon weer een KunstZondagVorden. De route voert de liefhebbers door het centrum en het buitengebied van het dorp en verrast hen met beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden op bijzondere locaties.

De enige afstand die in acht moet worden genomen is conform de RIVM-regels de anderhalve meter tot medebezoekers en de aanwezige kunstenaars, die graag vertellen over hun zoektocht van inspratie naar creatie. Volgens Willemijn Colenbrander, kunst- en cultuureducator en projectleider KZV kunnen de tentoongestelde kunstwerken even goed als anders worden bekeken, ervaren en beleefd.
De volgende galeries, ateliers en museum, herkenbaar aan de KZV-vlag.openen tussen 11 en 17 uur hun deuren:
- Museum Achterhoekse Schilderkunst
- Atelier Marian Merk
- Galerie Agnes Raben
- Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema)
- Atelier Scheltema (KZV-gastkunstenaar)
- Riet Rexwinkel
- Rowena Peters (KZV-gastkunstenaar)
Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Het Infoblad is gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12, verkrijgbaar bij de deelnemende galeries en te vinden op de website van KunstZondagVorden.

Wat is er te zien?
Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst of wel het MAS Vorden presenteert een tentoonstelling met werken van Jeanne Bieruma Oosting. Zij werd in 1898 in Leeuwarden geboren en overleed in 1994 in Almen. Zij was een veelzijdig impressionistisch kunstenaar met een grote grafische vaardigheid, vooral gericht op natuuronderwerpen. Het MAS hanteert op KZV een gereduceerde entreeprijs van 2 euro; tot 16 jaar gratis.
Atelier en Schilderschool Marian Merk werkt in olieverf, op traditioneel ambachtelijke wijze. Haar thema’s zijn stillevens, portret/model of landschap. Bij Phillip Kouwen op de A.K.I. in Enschede kreeg zij de klassieke opleiding in tekenen en aquarelleren. Na de academie volgde ze nog vijftien jaar de lessen van Cornelis le Mair die haar de ambachtelijke techniek van de schilderkunst in olieverf bijbracht.
Bij Atelier Kunst van de Kleur probeert Aaf Renkema in haar zoektocht de zichtbare en onzichtbare wereld met elkaar te verbinden. Voor de bezoeker, die geraakt wordt door die kleuren en het licht, wordt het schilderij een beleving.
Het atelier van schilder Riet Rexwinkel bevindt zich op een unieke cultureel erfgoed locatie die een van haar inspiratiebronnen is. Haar schilderijen ontstaan intuïtief, maar ook herinneringen vormen een uitgangspunt voor haar werk, dat zich kenmerken door de gemengde technieken die zij toepast. Vaak maakt Riet daarbij gebruik van verschillende papier- en verfsoorten.

Blikvangers In Beeld
Bij deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, drie plekken waar KunstZondagVorden de aandacht op wil vestigen. Bij Riet Rexwinkel is ook werk te zien van gastkunstenaar Rowena Peters (1982, Vorden), recent afgestudeerd als docent beeldende kunst en vormgeving aan ArtEZ. Haar kunst bestaat uit meerdere lagen die ontstaan doordat zij wisselend opbouwend en destructief werkt. Rowena combineert veel verschillende materialen, waaronder ook dierlijk en industrieel restmateriaal. Sporen die de natuur achterlaat, zoals veren en haren van dieren laten Peters de verwondering over de schoonheid van de natuur ervaren. Deze verzameling van indrukken inspireert haar tot zowel schilderwerken, sculpturen als ook installaties. Zij houdt zich onder meer bezig met de vraag: Zijn dier en mens gelijk?
In Galerie Agnes Raben is de solo-expositie 'Tussen-ruimte'ingericht met recente sculpturen en objecten in metaaldraad van Karin Kortenhorst. Zij transformeert materiaal als staal-, aluminium-, messing- of koperdraad tot een sculptuur door het handmatig te hameren, draaien, buigen, wikkelen of te haken totdat er transparante volumes ontstaan met een eigen huid en eigen identiteit. Kortenhorst (opleiding: Edelsmid en HKU) bouwt al ruim 25 jaar gestaag aan een interessant oeuvre. Internationaal werd haar werk geëxposeerd in musea en galerieën en aangekocht door musea en particulieren in Nederland, Canada en Australië.
Nabij landgoed De Wildenborch aan de Wildenborchseweg ligt voormalige Prinses Julianaschool 1913. Hier exposeert Louky Scheltema onder het thema ‘Licht en Luchtig’ schilderijen op policarbonaat, abstracten op zijde en beelden en diverse glasobjecten. De werken zijn te bezichtigen in de brede gangen van de school en in het lichte grote atelier, voorheen lokaal 3. Koffie, thee en een stuk taart staan klaar, parkeren aan het eind van de eigen weg van Wildenborchseweg 30.

St.KunstInVorden
KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst voor zowel een breed publiek als specifieke doelgroepen. Daarbij is kunst in de openbare ruimte ook van groot belang. Die is voor iedereen spontaan bereikbaar. Daarom wist voorzitter Will(emijn) Colenbrander nog maar eens op de kunst die in Vorden gewoon op straat te bewonderen is. Zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard voor de Dorpskerk, de Zaaddoos bij het station, het kleurrijke glasobject 'Rondom' op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort.Meer informatie op de site van de gemeente Bronckhorst Kunstwacht Bronckhorst.
Kunst in de openbare ruimte is zeker ook van toepassing op het Bildersproject, een bijzondere wandeling tussen de kastelen Vorden en Hackfort. Deze voert langs plekken waar van 1868 tot 1879 de romantische landschapschilder Johannes Warnardus Bilders zijn studies maakte. Op markante plekken staan Info-objecten van de Vordense kunstenaar Floris Brasser die met behulp van QR-codes verwijzen naar Bilders' schilderijen en tekeningen. Een wandeling waar natuur, kunst en cultureel erfgoed samenkomen.


www.kunstzondagvorden.nl
www.bilderspad.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant