Anne Wieggers strooit bollen uit  in de tuin. Foto: Bijen Educatie Stichting Nederland
Anne Wieggers strooit bollen uit in de tuin. Foto: Bijen Educatie Stichting Nederland

Tuinvrouw Anne Wieggers bij bloembollenparade in Vorden

VORDEN - De bollentijd komt er weer aan. In het voorjaar bloeiende bloembollen zoals tulpen, blauw druifje en sieruien mogen de grond in en ook vroege bloeiers als het sneeuwklokje en de krokus plant je in het najaar. Die zijn extra belangrijk, want hun bloemen vormen een van de eerste voedselbronnen van het voorjaar voor de bijen. Ze kunnen vanaf september tot december de grond in, maar wel vóór de eerste nachtvorst. De bloembol staat op zondag 27 september centraal bij het Bijen Educatie Centrum in Vorden.

Anne Wieggers, de duurzame tuinvrouw van Nederland komt langs en geeft tips om de verschillende soorten bollen mooi te combineren. Onlangs verscheen haar boek ‘Duurzaam Tuinieren’ waarin allerlei nuttige tips staan om van de eigen tuin een waardevolle plek voor de natuur te maken. Zij is aanwezig om haar boek te signeren. Hieronder alvast een kort gesprek met Anne.

Hoe ben je vanuit het tuinieren gaan schrijven?
"Dat is ontstaan toen ik tuinen ging ontwerpen en aanleggen. Als ik dan weer wegging, merkte ik dat de mensen dat best spannend vonden. Dus ging ik alles opschrijven en liet ik een overzicht achter met alle informatie over de bollen, en planten die ik in de tuin had gezet. En ook welke beestjes werden aangetrokken door de planten en hoe je de planten moest verzorgen. Ik vond dat heel leuk om te doen. Via die stukjes ben ik vervolgens benaderd om over mijn eigen tuin een column te schrijven en ben ik in allerlei magazines gerold, waaronder het NRC."
"Maar ook het concrete van het aanleggen van een duurzame tuin vind ik heel fijn. Zeker omdat ik weet dat de tuin heel veel goed gaat doen voor de natuur en dat de mensen blij zijn met de verschillende mooie bloemen. Door de combinatie van het aanleggen en het erover schrijven bereik ik heel veel mensen. Zeker de laatste tijd, sinds corona, wordt er meer aandacht aan de tuin besteed. En het blijkt dat er veel vragen leven over duurzaam tuinieren."

Wat houdt duurzaam tuinieren in?
"Ik probeer regionaal te kijken naar de soorten en gewassen en daar pas ik de beplanting op aan. Alle planten die ik in de grond zet voegen iets toe voor de natuur: ze zijn goed voor ‘bestuivers’. Ik maak meestal een mix van inheemse planten en sierplanten, zodat de minder kritische insecten ontzettend veel kunnen eten en drinken. En de specifieke soorten worden dan bediend via de inheemse planten. Zo zitten de insecten elkaar niet in de weg en het ziet er altijd mooi uit. De mensen worden er blij van"

Wat kun je vertellen over de maand september?
"September is voor mij de start van het tuinjaar. Deze maand zet je de vaste planten en de bollen in de grond. Ik ben zelf heel gek op krokussen en allium, maar wel onbespoten. De zomer is bijna voorbij, maar als je nu met de bloembollen aan de slag gaat, dan til je jezelf over de winter heen. Zodat je kunt uitkijken naar de prachtige bloemen in de lente.’

Gifvrij
Jaap Molenaar, directeur van het Bijen Educatie Centrum benadrukt de noodzaak van goede bloembollen voor de bijen. "Het is belangrijk dat de bloembollen gifvrij zijn opgekweekt, anders ‘voer’ je de bijen giftig stuifmeel! Slechts een klein deel van de bloembollen is gifvrij gekweekt. Het Bijen Educatie Centrum verkoopt al enkele jaren gifvrije bloembollen van Nederlandse kwekers die geschikt zijn voor bijen en hommels", aldus Molenaar. "Dit zijn verwilderingssoorten waar je meerdere jaren plezier van hebt. In de informatiekraam geven we informatie over de bloembollen en het belang hiervan voor bijen. Maar ook voor praktische tips kun je hier terecht."

Bestellingen
Op zondag 27 september tussen 11.00 uur en 15.00 uur kunnen de bestellingen worden opgehaald die via de webshop zijn gekoch. Maar ook kunnen in de kraam nieuwe bloembollenpakketten worden gekocht. Uiteraard is het ook mogelijk een kijkje te nemen in de demonstratietuin. Het Bijen Educatie Centrum is de vinden aan de Lindeseweg 2 in Vorden. Meer informatie op onderstaande website.


www.bijenstichting.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden