Jelle gaat voor de voedselbank 225 kilometer 'afzien op de racefiets'. Foto: PR
Jelle gaat voor de voedselbank 225 kilometer 'afzien op de racefiets'. Foto: PR

Jelle Hengeveld wil geld bijeen fietsen voor voedselbank

Winterswijkse goede-doelen-fietser gaat voor 225 kilometer

Door Henk Klein Holte

ACHTERHOEK/WINTERSWIJK – Jelle Hengeveld fietst komende zondag de Tour de Achterhoek. Op de slotdag van de Tour de France trekt de 32-jarge Winterswijker de koersbroek aan en zet zijn helm op om op zijn racefiets 225 kilometer te gaan rijden door de Achterhoek. En niet zomaar, maar om een goed doel te steunen: de Voedselbank Oost Achterhoek.

Mensen kunnen geld doneren om het goede doel te steunen. Via een tikkie storten ‘sponsors’ van de heroïsche onderneming van Hengeveld een bedrag op het rekeningnummer van de regionale voedselbank. De tocht volbrengen wordt voor hem een hels karwei, want zijn langste rit ooit is 132 kilometer geweest. Hengeveld fietst ook pas amper drie jaar. “Ik had altijd een uitgesproken hekel aan fietsen. Ik pakte eigenlijk altijd de auto. En liever nog dan fietsen ging ik lopen”, begint de Winterswijkse wielrenner zijn relaas. “Voordat ik voor het eerst op een racefiets stapte deed ik een kleine twee jaar aan hardlopen, totdat ik knieproblemen kreeg. Ik wilde echter het sporten absoluut niet opgeven en zocht naar vervanging voor het lopen. Tot mijn vriendin zei: ‘Fietsen dan?’ Om te proberen kocht ik op Marktplaats voor 250 euro mijn eerste racefiets.”

Verslaving
De Tour de France volgde hij destijds nog ‘oppervlakkig’. Maar hij kreeg al gauw de smaak te pakken; een betere fiets en steeds meer kilometers maken. “Het is een soort verslaving geworden om te gaan fietsen. Ik rijd niet bij een club, want ik vind de vrijheid van het alleen fietsen wel prettig. Al rijd ik heel af en toe wel met een groepje. Ik reed al criteriums in Aalten, Bredevoort en Groenlo en ik doe ook wel mee aan toertochten en onlangs nog aan de tijdrit op de Postbank. Dat was wel pittig.”
Hengeveld fietst met name in de Achterhoek en ook zondag is deze streek het decor van zijn actie. “Ik fiets graag hier in de regio. Maar ik wil ook nog wel een keer naar Limburg, om meer te kunnen klimmen.”
Maar eerst dus rijden voor een goed doel. “Dat doe ik wel vaker. Voor het KWF in september vorig jaar en eerder fietste ik al voor Kanjers voor Kanjers een bedrag bijeen. En zondag dus voor de Voedselbank Oost Achterhoek.” Dat was de keuze van de luisteraars van Optimaal FM, die werden ingeschakeld om een doel voor dit jaar te kiezen. De zender volgt Hengeveld tijdens de hele actie. “Ik vind: we zijn allemaal op de wereld om ook de ander te helpen. Ik vind het jammer dat we in een maatschappij leven waarin velen vooral aan zichzelf lijken te denken. Vooral in deze tijden met de coronapandemie, die banenverlies tot gevolg heeft zullen meer mensen aanspraak moeten maken op de voedselbanken. Ik vind het dan ook een prachtig doel om te steunen.”

Mooi bedrag
Hij hoopt op een mooi bedrag dat straks naar Voedselbank Oost Achterhoek gaat. Hij haalt zijn schouders op als gevraagd op waarop hij dan hoopt. “Ik denk dat 500 euro al een heel mooi bedrag zou zijn. Maar zelfs voor een tientje voor de voedselbank zou ik die 225 kilometer al willen fietsen”, zegt de wielrenner, die normaal ongeveer 100 kilometer per week rijdt. Nu gaat hij voor vier ronden van 56 kilometer door de Achterhoek. “Het wordt best afzien. Afhankelijk van de omstandigheden wil ik rond de dertig in het uur rijden. Ik ben blij dat ik iemand heb gevonden die mij, vanuit een volgauto, onderweg van eten en drinken wil voorzien.”

'Zelfs voor een tientje voor de voedselbank zou ik die 225 kilometer al willen fietsen'

Hij hoopt dat hij zijn missie dit jaar weet te volbrengen, maar denkt ook al stiekem aan volgend jaar. “Dan misschien een meerdaagse Tour de Achterhoek en fietsen met een groep”, klinkt het met vragende stem. “Als het allemaal kan tegen die tijd, met de ontwikkelingen rond corona.”
Jelle start zijn Tour vanaf de DRU Cultuurfabriek in Ulft, zondag om 8.00 uur. De route loopt via Sinderen, Lichtenvoorde, Zieuwent, Halle en de rand van Doetinchem weer terug naar Ulft. Daar ‘finisht’ hij vermoedelijk tussen vier en vijf waarna de actiedag feestelijk wordt afgesloten. “Wat die afsluiting betreft, dat is een verrassing, we zien het wel. Het doel is voor mij het belangrijkste, een mooi bedrag voor de voedselbank, waarmee weer mensen kunnen worden geholpen. Dáár doe je het voor. Voor mijzelf is het natuurlijk wel een leuke ervaring en 225 kilometer natuurlijk ook een flinke uitdaging.”

Route
De route van 56 kilometer start bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft en loopt (in grote lijnen) vanaf de Dru-Laan, naar Allee, richting Oversluis, Dinxperloseweg. Dan gaat het richting Sinderen, Lintelo; Aalten en via de Aladnaweg naar Lichtenvoorde. Van daaruit naar Zieuwent, Dorpstraat Ruurloseweg, richting Mariënvelde. Vanaf de Waalderweg, rechtsaf de Witte Rieteweg en dan linksaf de Halsedijk op. Dan via Halle Nijmanweg richting Slangenburg, Varsseveldseweg, Ellegoorsestraat en dan langs ’t Onland naar Gaanderen, via de Slakweg gaat het naar Etten, Klompendijk richting Ulft; via Scholtendijk en Ulftsestraat/Ettenseweg (rotonde rechtover, Ulft in), terug naar het Dru Park.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden