Marc Hoogenraad (KlaassenGroep), Gerard Raterink (Bouwkundig Adviesburo Raterink), Thijs Hengeveld (CPO- vereniging Starters in Zelhem) en wethouder Evert Blaauw (gemeente Bronckhorst) geven de officiële start van de bouw door het doorknippen van een afzetlint. Foto: Alice Rouwhorst
Marc Hoogenraad (KlaassenGroep), Gerard Raterink (Bouwkundig Adviesburo Raterink), Thijs Hengeveld (CPO- vereniging Starters in Zelhem) en wethouder Evert Blaauw (gemeente Bronckhorst) geven de officiële start van de bouw door het doorknippen van een afzetlint. Foto: Alice Rouwhorst

Woningbouw voor jongeren gestart

ZELHEM - Op de plek waar voorheen de Schildersoordschool stond verrijzen veertien gasloze starterswoningen. De officiële start van dit bijzondere gezamenlijke duurzame bouwproject van jongeren en de gemeente Bronckhorst vond plaats op woensdag 16 september. Naast de toekomstige bewoners waren vertegenwoordigers van de bouwer KlaassenGroep aanwezig, Bouwkundig Adviesburo Raterink en de gemeente Bronckhorst.

Door Alice Rouwhorst

De veertien betaalbare en energiezuinige starterswoningen in Zelhem en nog 32 andere woningen elders in de gemeente Bronckhorst zijn het resultaat van gesprekken die de gemeente met jongeren heeft gevoerd. Zij willen graag in hun woonplaats blijven wonen, maar het aanbod van betaalbare woningen is zeer beperkt. De gemeente heeft dit signaal opgepakt en is de pilot ‘Woningbouw voor jongeren’ gestart in 2017. De gemeenteraad stelde in juli 2018 de randvoorwaarden vast voor het project. De toekomstige bewoners moeten onder andere tussen de achttien en dertig jaar zijn, afkomstig uit de woonplaats of terug willen keren, nog niet eerder in het bezit zijn geweest van een koopwoning en het financieel op kunnen brengen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Voor het project koos de gemeente voor de zogenaamde CPO-aanpak: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Hierbij zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij georganiseerd in een vereniging, de beslissingen. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces. Zo ontstaan er binnen ieders budget goede woningen, die aan alle individuele wensen voldoen. Het is een gewaagde aanpak die een actieve rol van zowel de jongeren als de gemeente vraagt.

Intensief traject
Uit de verschillende toespraken die werden gehouden kwam duidelijk naar voren dat het een intensief, lang en leerzaam proces was voor alle partijen. Maar dat het overleg altijd constructief was en in goede harmonie. Ze zijn unaniem trots op het bereikte resultaat en blij dat ze eindelijk aan het bouwen zijn. Een proces met een lange adem.

De aspirant bewoners hadden soms moeite om de focus op de grote lijnen te houden, ze wilden te snel de diepte in. Adviseur Gerard Raterink hielp hen hierbij en had veel gesprekken met de gemeente en de bouwer. Raterink had vanaf het begin een klik met de groep en prees hun saamhorigheid. Marc Hoogenraad van KlaassenGroep vond het een intens en aan veranderingen onderhevig proces, waarop voortdurend geanticipeerd moest worden. Maar ook hij vond het zeer de moeite waard om deze manier van samenwerken te ervaren. Hij sprak de hoop uit dat ze over een aantal maanden weer bij elkaar zouden zijn op deze plek voor de sleuteloverdracht.

Waardering alom
Wethouder Evert Blaauw: “Ik waardeer enorm de vasthoudendheid van jullie, jongeren, in dit project. Dat is al een prestatie op zich! We hebben dit project met z’n allen doorlopen, samen met adviseur Raterink en bouwer Klaassen. Zelhem was niet de eerste plaats waar we met het overleg zijn begonnen, maar is wel de eerste plaats waar de bouw is gestart. Dat komt mede door jullie doorzettingsvermogen. Jullie wonen straks in het eerste gasloze bouwproject van de gemeente Bronckhorst! Ik feliciteer jullie namens de gemeente en hoop voor jullie dat de woningen gauw staan.” Namens de gemeente bood de wethouder een bankcheque aan voor een picknicktafel in de hoop dat er in de nabije toekomst vele buurtborrels op gehouden kunnen worden. Thijs Hengeveld en Robbert Van Velsen namen als penningmeester en voorzitter van de CPO-vereniging Starters in Zelhem de cheque namens alle bewoners in ontvangst. Zij bedankten op hun beurt de verschillende partijen met een kort woordje en een fles Achterhoekse wijn.

Beleidsmedewerkers Harm Leijsen en Daniëlle Wolters en hun team waren vanuit de gemeente zeer nauw betrokken bij het project. In zijn toespraak refereerde Leijsen aan het feit dat er op verschillende momenten ergens een klap opgegeven moest worden om weer verder te kunnen. Vandaar zijn presentje voor de bewoners: een hamer. Echter wel een speciale… hij is ook prima als flessenopener te gebruiken.

Nog even geduld hebben
In juni van dit jaar begonnen de voorbereidingen voor de bouw. Nu, na zo’n twee weken bouwen, liggen veertien funderingen met daarin de nutsvoorzieningen, gelegen aan de Frans Halsstraat, Johannes Vermeerstraat en Rembrandtstraat klaar om de muren te gaan dragen. Alle woningen zullen straks voorzien zijn van een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Medio april/mei 2021 hoopt KlaassenGroep te kunnen opleveren. Dan kunnen de jongeren aan de slag om het verder in te richten om dan eindelijk naar hun nieuwe stek te kunnen verhuizen.

Kunnen blijven wonen in je eigen dorp
Daar waar Diana Waard eens naar de basisschool ging, hoopt ze volgend jaar samen met haar partner Guido Aalderink te wonen. Zij hebben sinds vorig jaar een hoekwoning gekocht en hebben gekozen voor een uitbouw en een garage. Een droom die uitkomt. Ze kunnen hun huurwoning volgend jaar eindelijk verlaten en in hun dorp blijven wonen in een koopwoning. Naudy en Ruben Mackaay zijn als laatste ingestapt in het project en vinden zichzelf enorme bofkonten met hun tussenwoning. “We zijn heel blij! Mooier kun je gewoon weg niet starten. Vrienden zijn jaloers op ons, in positieve zin.”

Knallende kurken
Marc Hoogenraad, Gerard Raterink, Thijs Hengeveld en wethouder Evert Blaauw verrichtten samen de officiële start van de bouw door een afzetlint door te knippen. Hierna konden de kurken van de champagne en werd er met z’n allen een toost uitgebracht op een voorspoedige bouw.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden