Voorzitter Riek Wunderink (l) met de twee leden die vanaf de oprichting lid zijn: Jootje Stokkink en Gerrie Nijenhuis. Foto: Jan Hendriksen.
Voorzitter Riek Wunderink (l) met de twee leden die vanaf de oprichting lid zijn: Jootje Stokkink en Gerrie Nijenhuis. Foto: Jan Hendriksen.

Vrouwenclub Medler stopt na vijftig jaar

Algemeen

Geen animo onder 33 leden voor bestuursfunctie

Door Jan Hendriksen

MEDLER – “Het is wel erg jammer, maar helaas, het is niet anders. Er hebben zich in het afgelopen jaar geen nieuwe bestuursleden aangemeld. Daarom stoppen we de Vrouwenclub Medler per 30 september 2020.” Dit was de aanhef van een speciale afscheidsbrief aan de 33 leden van Vrouwenclub Medler. Hiermee komt er na precies vijftig jaar een eind aan Vrouwenclub Medler.

Het bestuur onder leiding van voorzitter Riek Wunderink bezocht vorige week alle leden persoonlijk en bood hen een bloemetje van Bloemsierkunst Halfman aan. Daarnaast kregen de leden twee waardebonnen die besteed kunnen worden bij Reinier Groente en Fruit en Bloemsierkunst Halfman.
Ze hadden het zich dit voorjaar heel anders voorgesteld: de opheffing van Vrouwenclub Medler. Gedacht werd aan een ‘gezellige’ afsluitende avond in het clubgebouw Samen Sterk van Touwtrekvereniging Vorden. Daar hield de vereniging op de kop af vijftig jaar domicilie. Maar corona gooide roet in het eten.
“Dan maar in september een ‘gezellige’ afsluiting organiseren. Maar ook dat werd geen realiteit door alle coronamaatregelen”, zegt voorzitter Riek Wunderink op de allerlaatste bestuursvergadering van de vrouwenclub. Ten huize van de familie Wunderink worden de laatste bestuurlijke handelingen doorgesproken met secretaris Willemien Hulshof, penningmeester Minie Gotink en de bestuursleden Dini Walgemoet en Gerrie Nijenhuis. “Na herhaalde oproepen meldden zich geen nieuwe bestuursleden. De leden zijn praktisch allemaal zeventig plus en een groot deel van hen heeft al eens een bestuursfunctie bekleed. Niemand wilde de kar meer trekken. En ook ik had laten weten het na meer dan tien jaar voor gezien te houden. En dan is er geen keus. Hoe jammer dat ook is. Want we hebben vele gezellige avonden met elkaar beleefd”, zegt Riek.
De opheffing laat haar zichtbaar niet onberoerd. Vijf jaar geleden was Riek er nog van overtuigd dat Vrouwenclub Medler haar gouden jubileum zou halen. “Maar of we ons zestig jaar bestaan zullen vieren? Dat is een ander verhaal als we geen nieuwe instroom van (bestuurs)leden krijgen”, zo liet ze destijds al weten. En dat vooruitzicht is uitgekomen.

Touwtrekkers
Touwtrekvereniging Medler vormde in 1970 de oorsprong van Vrouwenclub Medler "De vrouwen van de touwtrekkers vonden dat zij ook wel eens een avondje van huis mochten. De mannen waren namelijk regelmatig op pad voor competitie- en demonstratiewedstrijden", vertelt Riek. De club ging van start met tien vrouwen. Janna Brummelman-Kamperman was de eerste voorzitster. Kwamen de leden aanvankelijk uit de buurtschappen Medler, De Wiersse en Brandenborch, later werden ook steeds meer vrouwen uit het dorp Vorden lid van Vrouwenclub Medler. In de laatste jaren kwam zelfs het gros van de leden uit het dorp, zo blijkt uit de ledenlijst.

Hoogtepunten
De frequentie van samenkomst van september tot en met mei was eenmaal in de veertien dagen. Willemien Hulshof: “De laatste tien jaar was dat op de maandagavond nog maar eens in de drie weken. We organiseerden zowel ontspannende gezellige als educatieve en creatieve avonden. Ook behoorde jaarlijks een kerstviering tot de programmering, die uitgroeide tot een van de hoogtepunten uit het jaarprogramma. Gerrie Nijenhuis (70) en Jootje Stokkink (71) die vanaf de oprichting lid zijn vertellen dat men in het verleden ook altijd met een bus een dag uitging. “Maar dat lukte door de vergrijzing de laatste jaren niet meer. En er werd jaarlijks eenmaal een gezamenlijk avond met Vrouwengroep Linde georganiseerd”, aldus het jubilerende tweetal.

Bedanken
Om de kas van Vrouwenclub Medler te spekken was men vanaf de eerste editie steevast van de partij op de Medler Fair, die door Stichting Oranjefeest Medlertol jaarlijks wordt georganiseerd. “We verkochten dan loten en lekkernijen die door de eigen leden waren gebakken. En dat leverde altijd een leuk bedrag op voor de kas waar we de activiteiten voor de leden van konden organiseren”, aldus Minie Gotink. Daarnaast wil men alle sponsoren bedanken die in de loop der jaren een bijdrage hebben geleverd aan de vereniging.

Huldiging
Aansluitend aan de allerlaatste bestuursvergadering werden Gerrie Nijenhuis en Jootje Stokkink in het bijzijn van het voltallige bestuur bij clubhuis Samen Sterk van Touwtrekvereniging Vorden door Riek Wunderink gehuldigd voor hun vijftigjarig lidmaatschap. En met deze handeling kwam er definitief een einde aan vijftig jaar Vrouwenclub Medler. “We zullen de gezellige avonden gaan missen want daar keken we altijd naar uit. Maar we hebben nog genoeg afleiding”, zo laten Jootje en Gerrie weten.

Het allerlaatste bestuur van Vrouwenclub Medler: V.l.n.r: Gerrie Nijenhuis, Riek Wunderink, Willemien Hulshof, Dini Walgemoet en Minie Gotink. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant