<p>Covid-uitleg op school. Foto: PR</p>

Covid-uitleg op school. Foto: PR

Voorjaarsactie Sam’s Kledingactie voor Congo

VORDEN - Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen om zo extra veel herdraagbare kleding en schoenen op te kunnen halen voor het goede doel. Deze keer is is de opbrengst bestemd voor betere leeromstandigheden voor schoolkinderen in de democratische republiek Congo.

Op zaterdag 10 april kan kleding worden ingeleverd bij de Vordense Christus Koning Kerk aan Het Jebbink 8 en bij het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 in Kranenburg. De locaties zijn tussen 10.00 en 12.00 uur open. Ook op andere plaatsen in Gelderland kan kleding worden ingeleverd. De precieze adressen en tijden staan vermeld op onderstaande website. De actie wordt op de diverse actielocaties met posters aangekondigd.
De vele Sam’s-vrijwilligers staan deze dag klaar om de goederen -geheel coronaproof- in ontvangst te nemen. Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden mogen zij niet aannemen. Overigens kan er ook buiten deze speciale actiedagen kleding worden gedoneerd. Dat kan van maart tot en met mei op diverse adressen, die ook op de website te vinden zijn.

Armoede en conflicten
De Democratische Republiek Congo (DRC), worstelt al jaren met de gevolgen van extreme armoede en continu oplaaiende conflicten. Hierdoor gaan 5,2 miljoen kinderen, voor het merendeel meisjes, niet naar de basisschool. Drie op de tien meisjes krijgen geen onderwijs. Gebrek aan geld om voor de school te betalen is de belangrijkste reden dat kinderen niet naar school gaan. Ze worden vaak thuisgehouden om op hun kleinere broertjes of zusjes te passen, voor het huishouden te zorgen of om op het land te werken. Ook als ouders ziek worden of overlijden, is het oudste kind vaak vanzelfsprekend verantwoordelijk voor de rest van het gezin. Daarbij zijn de omstandigheden op de scholen (gebrek aan bankjes en sanitaire voorzieningen) ook een belangrijke reden om niet naar school te gaan of op school te blijven.

Duurzaam veilig naar school
Omdat de slechte staat van de scholen eze n beperkte voorzieningen voor een groot deel debet zijn aan het feit dat kinderen niet naar school gaan, wil Cordaid hulp bieden. Samen met de gemeenschappen in onder meer de stad Kananga, in de provincie Kasaï Centraal, zal de hulporganisatie in totaal 25 scholen en klaslokalen renoveren en worden waterpunten en sanitaire voorzieningen aangelegd. Cordaid verwacht dat daardoor de leeromgeving van kinderen duurzaam verbetert. Ook worden er materialen aangekocht om scholen te helpen met de preventie van corona.


www.samskledingactie.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden