Afbeelding

Kunstgras is altijd groen. Maar kun je dit zelf leggen en zo ja, hoe doe je dit?

Partnerbijdrage

Een hype kun je het inmiddels niet meer noemen. Eerder een trend. Kunstgras heeft inmiddels zijn ingang gevonden als populaire grassoort. Zowel particulieren, overheidsinstanties, sportclubs als bedrijven besluiten steeds vaker om gebruik te maken van kunstgras in plaats van natuurlijk gras. Logisch, want hier zijn goede redenen voor. Kunstgras ziet er gewoon fraai uit. Want kunstgras is en blijft altijd groen. Verder is kunstgras erg sterk, voorkomt het allergieën en heeft dit type gras een levensduur van tientallen jaren. Wil je ook kunstgras kopen voor in je tuin, dan kun je deze in principe zelf leggen. In het korte stappenplan hieronder lees je wat je allemaal moet doen om een kunstgrasmat strak en professioneel te leggen.

Maak een goede bodem voor je kunstgras


Het eerste wat je moet doen om een mooi kunstgrasgazon te leggen, is het weghalen van de bestaande graszoden of de tuintegels. Zorg ervoor dat je de grond afgraaft tot ongeveer 8 tot 10 centimeter onder de oppervlakte. Belangrijk is hierbij om wortels van planten, struiken, onkruid en bomen goed weg te halen uit de bodem.

Vul het uitgegraven deel op met zand en vlak dit af 


Als de grond goed uitgegraven is, moet je het oppervlakte opvullen met stratenmakersbedrijf of opvulzand. Hierna dien je het zand bed goed in te wateren. Vervolgens druk je met een trilstamper of een wals het zandbed goed plat en maak je de bovenste rand van het zand goed strak. Als het zandbed dat je aangelegd hebt voldoende is uitgevlakt, is het tijd om een onderdoek (ook wel aangeduid als bodemdoek) aan te leggen over het zandbed. Deze heeft als functie om de bodem stabiel en strak te houden, zodat het kunstgras uiteindelijk niet kan gaan verzakken. Het doek zorgt er verder ook voor dat onverhoopt achtergebleven wortels van bloemen, onkruid of struiken straks niet kunnen doorgroeien naar boven toe.

Het kunstgras leggen: zo pak je dat verstandig en professioneel aan!


Nu de basis is gelegd, is de tijd aangebroken om het kunstgras te gaan leggen. Rol de kunstgrasmatten uit over het gazon en zorg dat er geen hobbels en plooien meer in het oppervlakte zitten. Een belangrijk punt om in de gaten te houden is om te zorgen dat de kunststof grassprieten van de afzonderlijke matten dezelfde richting op wijzen. Dit noemen ze in vakjargon ook wel de vleug. Doe je dit niet, dan ziet het kunstgrasgazon er lelijk uit en loopt deze niet lekker. Is er sprake van naden, snijd deze dan circa 2 tot 3cm langs de randen af. Zo zorg je ervoor dat de afzonderlijke rollen goed strak tegen elkaar aangelegd kunnen worden. Hierna kun je onder het namaakgras de grastype bevestigen, om de matten zo superstrak te verlijmen. Hierna dien je de randen van het kunstgras, zeker als ze tegen een muur of schutting aanliggen, nog recht te snijden met een stanleymes. Is dit gedaan, dan is het enige dat nog moet gebeuren om de grasmat goed vast te haken. En natuurlijk moet je het kunstgras nog even goed opborstelen voor het mooiste resultaat!

Dit artikel wordt u aangeboden door Kunstgrasdirect.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant