Tijdens de persconferentie presenteert voorzitter Henk Huurnink van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond het alternatieve feestprogramma, bijgestaan door doventolk Marieke Tuinman. Achter de tafel zijn bestuursleden Janita Haverkamp en Judith Minderman. Foto: Jantine van de Berg

Tijdens de persconferentie presenteert voorzitter Henk Huurnink van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond het alternatieve feestprogramma, bijgestaan door doventolk Marieke Tuinman. Achter de tafel zijn bestuursleden Janita Haverkamp en Judith Minderman. Foto: Jantine van de Berg

Weer geen Feestweek maar wel feestelijkheden

Algemeen

Oranjecomité Vierakker-Wichmond presenteert alternatief programma 2021

Door Jan Hendriksen

WICHMOND/VIERAKKER - Aan creativiteit en humor ontbreekt het bestuur van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond absoluut niet. Voor het eerst in de 102-jarige geschiedenis van het comité hield het namelijk een heuse ‘persconferentie’, mèt doventolk (Marieke Tuinman). Een geslaagde parodie op de vele corona-persconferenties van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Op deze ludieke manier deed het Oranjecomité op vrijdagavond 17 juli mededelingen over de Feestweek 2021 in Vierakker-Wichmond. Die gaat helaas opnieuw niet door, maar er komen wel feestelijkheden voor in de plaats.

De ‘persconferentie’ in café D’n Olde Kriet werd live uitgezonden via de facebook-pagina van het Oranjecomité. Wat ontbrak waren misschien de icoontjes van ‘handen wassen’, ‘afstand houden’ en ‘testen’ op het katheder van waarachter voorzitter Henk Huurnink van het Oranjecomité het laatste nieuws rond de Feestweek presenteerde. Maar wel stond er een fles Oranjebitter op de tafel van secretaris Janita Haverkamp en penningmeester Judith Minderman, waarmee na afloop ‘geproost’ werd.

Stil
Het was de afgelopen tijd wat stil geweest rond de Feestweek 2021 van Vierakker-Wichmond, zo realiseerde Henk Huurnink zich. “Zou de Feestweek wel doorgaan? Kan ik straks een biertje drinken in de tent? En gaan we nog wel vogelschieten, om maar een paar voorbeelden te noemen. Wij zijn vanaf dit voorjaar druk bezig geweest met de voorbereidingen. In de hoop dat een Feestweek dit jaar toch nog mogelijk zou worden”, aldus Huurnink.
Waar het comité het onderling volkomen over eens was, was dat een Oranjefeest op 1,5 meter afstand geen echt feest kan zijn. Huurnink: “Wij zijn dan ook voor de route gegaan waarbij de 1,5 meter losgelaten kon worden. Gaandeweg begonnen de coronacijfers en de voorschriften vanuit de overheid er goed uit te zien en kregen wij als bestuur visioenen van een bruisend feestterrein, aangeschoten buurtbewoners maar vooral ‘onmundig’ veel gezelligheid. Wel werd ons gaandeweg ook duidelijk dat als wij dit wilden doen, we ons aan een aantal verplichtingen moesten houden zoals het afzetten van het feestterrein en werken via het testen-voor-toegangprincipe waarbij men onder voorwaarden met een qr-code naar binnen mag. Op basis daarvan konden we met best wat geregel en vergunningsperikelen een Feestweek voor elkaar maken.”

Spannend
Henk Huurnink en zijn medebestuursleden wisten echter ook dat het erg spannend zou worden qua coronamaatregelen, alles hing daar in feite van af. “De afgelopen weken zijn er helaas voor evenementen verscherpingen gekomen die pas heel kort voor ons Oranjefeest eindigen. Het organiseren van een dergelijke feestweek brengt veel onzekerheid met zich mee, evenals risico’s voor kosten die gemaakt gaan worden voor een feestterrein, kermisattracties, tent en bands. We hebben als Oranjecomité dan ook met pijn in ons ‘Oranjehart’ moeten besluiten dat we met deze onzekerheden simpelweg geen Feestweek kunnen organiseren zoals we dat zouden willen dit en dat deze daarom dit jaar helaas opnieuw niet doorgaat. We hebben ook gekeken naar de mogelijkheid om één dag te houden met kinderspelen, vogelschieten en feest maar ook hiervoor zitten we vast aan de evenementenregels en dus die onzekerheid. We moeten daarom nu maar met elkaar uitkijken naar 2022 waarin we hopelijk wel met elkaar het glas kunnen heffen op het feestterrein. Ik ben er nu ook wel zeker van dat Rick Abbink onze recordboeken ingaat met zijn driejarig koningschap”, zo verklaarde Huurnink.

Wat nu?
Vervolgens stelde voorzitter Huurnink zich tijdens de persconferentie de volgende vraag: “En wat nu? Nou, daar hebben we wat op bedacht. Op dezelfde avond waarop we hebben moeten besluiten dat de Feestweek niet door kon gaan hebben we een alternatief programma bedacht. Een coronaproof programma dat wederom een Oranjesfeer zal uitademen en eind augustus toch een feestelijk tintje zal geven.”
Wat gaat er zoal dan gebeuren? Op zondag 22 augustus is er om 10.00 uur de oecumenische dienst, die in het teken staat van ‘blijdschap’, dit keer bij de Sint Willibrordus kerk in Vierakker. En dankzij de buitengewoon ervaren en kundige Fietscommissie zal de Oriënteringsrit dit jaar ook weer plaatsvinden, zij het in een iets andere vorm waarbij er waarschijnlijk gespreid vertrokken gaat worden. Maar natuurlijk wel weer met leuke opdrachten en door het platteland en de bossen van de mooie omgeving van Vierakker en Wichmond.
Henk Huurnink: “En dan hebben we vrijdagavond 27 augustus voor de jeugd een spannende en vooral leuke Vossenjacht die in Wichmond zal plaatsvinden. Ook is het inmiddels traditie dat veel straten en buurtschappen versieringen aanbrengen tijdens de feestweek. We willen daar een schepje bovenop doen en gaan er een officiële verkiezing van maken. De mooist versierde straat of buurt wordt uitgekozen door een uiterst deskundige en geheel onpartijdige jury bestaande uit het bestuur en wint een prachtige prijs. Die vrijdagavond kunnen alle bewoners al deze mooie straten op eigen gelegenheid bezoeken.”

‘On Tour’
En op zaterdagavond 28 augustus moet men niet verbaasd opkijken wanneer men geweerknallen hoort in Wichmond of Vierakker. Het vogelschieten is dan namelijk ‘On Tour’ met tractor en wagen en hopelijk menig deelnemer. Hoewel dit niet het officiële vogelschieten zal zijn is het wel een mooie manier om de schietvaardigheden te onderhouden voor volgend jaar. Tot slot vindt op zondag 29 augustus de ‘Prijsuitreikingstour’ op wielen plaats die ook live via Facebook te volgen zal zijn. De ‘Mooiste straat van Vierakker-Wichmond’, de prijswinnaars van de Orienteringsrit en mogelijk ook vande Vossenjacht worden met een feestelijk bezoek vereerd.
Henk Huurnink: “Eén ding is zeker. Het zal geen hele rustige zondag worden. Want ondanks dat we dit jaar geen traditionele Feestweek hebben hopen we dat we met deze gezellige activiteiten met elkaar een aantal gezellige dagen en avonden kunnen beleven. We maken er met elkaar gewoon weer wat moois van en met onze mooie gemeenschap hier gaat dat helemaal lukken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord