Hennie Eggink en Gerrie Helmink (r.). Foto: Liset Klopman
Hennie Eggink en Gerrie Helmink (r.). Foto: Liset Klopman

Historie en actualiteit rond VVV Vorden

VORDEN - Hoe komt het dat er zoveel kastelen in en rond Vorden staan? Deze vraag duikt elk seizoen wel een paar keer op. De medewerkers van VVV Vorden hebben hier ook geen pasklaar antwoord op. Dat is er ook niet, want een volledig antwoord kost even tijd. Wel kunnen een aantal factoren worden genoemd.

Bij de ‘Voorde’, een doorwaadbare plaats, in dit geval bij de Baakse beek , was al enige bewoning. Ondanks de drassige landen was dit gebied ‘achter’ Zutphen, lid van de Hanze, in trek. Immers Zutphen was welvarend, rijk , had status en uitstraling. Daar waren Amsterdam en Den Haag toentertijd dorpjes bij. De welgestelde burgers vestigden zich hier graag. Later werd door vererving , ‘slimme’ huwelijken en andere familiaire omstandigheden de landgoederen met kastelen groter, rijker en machtiger.

Recent kwam bovengenoemde vraag twee keer ter sprake tijdens de bezigheden. Bij een bijeenkomst voor ‘Gastheren en gastvrouwen van het landschap’ van de gemeente Bronckhorst in het historische stadje Bronkhorst en tijdens een kleine quiz tijdens de maandelijkse vergadering van VVV medewerkers. Wanneer werd het VVV. Vorden opgericht? Wie waren de mensen van het eerste uur? Door wie werd de Achtkastelentocht voor het eerst uitgeschreven?

Op 7 juni 1904 kwam de oprichting van het VVV tot stand. Dus nog ruim voor de eerste W.O. Vorden kwam duidelijk op de kaart toen op 2 april 1913 de ‘Achtkasteelentocht per rijwiel’ werd uitgeschreven. Nu is het de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. Voor het huidige VVV is dit nu de verkooptopper en met gids is het inhoudelijk een sterke trip!

De gidsen zijn vrijwilligers evenals alle medewerkers bij het VVV. Ieder heeft zijn eigen (gekozen) taken: van digitale zaken, rooster maken, inkopen en administratie tot verkopen, schoonmaken en etaleren toe. Wekelijks zijn zij een of meer dagdelen in de weer. Sommigen zijn zeer gemotiveerd en trouw. Ze doen het al jaren! Daarom vond het bestuur bij monde van Grieto Zeeman het tijd om deze trouwe VVV-ers tijdens de maandelijkse vergadering bij hun buren, De Herberg , waar het altijd goed vertoeven is, met een boeket bloemen en een geldelijke bon (samenvoeging van de diverse cadeaukaarten die de VVV verkoopt) te fêteren onder het genot van een lekker stuk appeltaart.

Hennie Eggink en Gerry Helmink zijn namelijk al vijftien jaar actief! Ze doen hun werk met hart en ziel. Hennie onderhoudt onder andere depot lief en leed, doet statistisch werk, terwijl Gerrie lang de werkroosters maakte en zich nu vooral bezighoudt met de inkoop. En dan al die ritjes op de fiets. Zutphen, Lochem, Borculo; de collega’s aldaar doen een bestelling en “ach op de fiets gaat sneller als per pakketpost”. Ze hopen het nog jaren te kunnen doen en hebben de daadkrachtige steun van hun partners.

De vrijwilligers krijgen van gasten in de winkel vaak te horen waarom het VVV Vorden nog zo aanwezig is in het dorp en dagelijks geopend is; ook buiten het seizoen? Dat komt door al die vrijwillige medewerkers die er plezier aan beleven om klanten als gasten te zien en trots zijn op hun woonomgeving. Zij willen er tijd in stoppen om het dorp en de streek bekendheid te geven en alle gastheren en –gastvrouwen van onder andere B&B’s , restaurants, hotels, enzovoorts, maar ook de prachtige natuur en bijzondere cultuur te promoten. Hoewel niet allemaal geboren Bronckhorsters, het is hier thuiskomen!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden