Inge, Daan, Meike, Kees en Guusje zwaaien ouders uit in Groenlo. Foto: Nienke Droppers

Inge, Daan, Meike, Kees en Guusje zwaaien ouders uit in Groenlo. Foto: Nienke Droppers

‘Het zijn scouts, die vinden vaak wel oplossingen om het toch leuk te hebben’

Cultuur

Na warmte in Zuid-Korea moeten scouts wijken voor Japanse orkaan

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN/WICHMOND/HENGELO/SEAMANGEUM – Na een goed vertrek in Groenlo en prachtige voorreis in Seoul, reisden Daan Pardijs, Meike Lahuis, Guusje Arendsen, Inge Droppers en Kees Wibbelink van scouting David G. Alford in Vorden een dag later dan gepland door naar Seamangeum waar nog tot en met 12 augustus de 25ste World Scout Jamboree wordt gehouden. Scouting Nederland besliste, zo meldde het NOS-journaal, dat de Nederlandse jeugddeelnemers deze dag in Seoul zouden blijven om de organisatie de gelegenheid te geven de voorzieningen op het scoutingterrein beter te regelen. Intussen zijn de kaarten anders geschut, en moeten scouts naar een andere locatie worden gebracht.

Vooraf werd al gesteld dat dit een onvergetelijke ervaring voor de jeugddeelnemers zou worden, maar de omstandigheden op het scoutingterrein in Zuid-Korea bleken zwaarder dan vooraf gedacht: te weinig schaduwplekken bij een hitte van 35 graden, hoge luchtvochtigheid, onvoldoende drinkwater, niet genoeg sanitair en tekort aan mensen om het schoon te houden. 

Scouting Nederland communiceert via mail met ouders van deelnemers over de situatie Zuid-Korea. Daar hebben de World Organization of the Scout Movement (WOSM), de Korean Scout Association (als gastheer) en de regering van Korea hard gewerkt om de faciliteiten op het terrein tijdens de activiteiten voor de deelnemers te optimaliseren. Het Britse contingent heeft alsnog het besluit genomen om met hun bijna 5000 scouts terug te gaan naar Seoul. Ook scouts van het Amerikaanse contigent zetten elders in Korea hun verblijf voort. Het Nederlands contingent vindt dat er inmiddels voldoende is geregeld voor de 2000 Nederlandse scouts, dat deze in het kamp zullen blijven tot de 12de augustus.

In een brief aan de ouders van het Nederlands Contingent werd maandag 7 augustus gemeld: “Momenteel trekt er een orkaan over het zuiden van Japan richting het noorden. Volgens de actuele informatie komt deze orkaan op donderdag 10 augustus aan land in het zuiden van Zuid-Korea, zo’n 250 km van het WSJ terrein en ruim 320 km van Seoul. De orkaan komt volgens de officiële berichten niet over het WSJ terrein, maar zal volgens de voorspellingen vanaf woensdag 9 augustus zorgen voor overlast in de vorm van regen en wind. Hierdoor kunnen we niet op het WSJ-terrein verblijven.”

Seamangeum
Eenmaal aangekomen op het terrein was het scoutinggevoel bij de 2000 Nederlandse scouts er wel meteen. In de subkampen waren al snel extra pagodetenten geplaatst die voor schaduw zouden gaan zorgen en ruimte om te koken en eten. Het Nederlands Contingent zorgde met nog een extra tent voor nog meer schaduw. Het is warm, maar er is voldoende drinkwater, schaduw en voldoende eten, verkoeling in de vorm van airco en ijsjes. Daarnaast houdt de troepstaf de deelnemers goed in de gaten en worden programma’s op het heetst van de dag gesloten als daar beperkt verkoelende maatregelen geboden kunnen worden.

De SWOP-plekken, plaatsen waar badges en andere memorabilia zoals dassen of dasringen, kunnen worden geruild tussen scouts van verschillende landen onderling zij voorzien van schaduwtunnels, groene bogen met beplanting met waterinstallaties die om de zoveel tijd aanspringen. Op de grond zijn twee looppaden gemaakt van touw. Dat is lekker verkoelend en de troepleden kunnen daar in een gezellige sfeer chillen, wandelen en kletsen.

Opening bijgewoond door president Zuid-Korea
Dinsdagavond 1 augustus (in Nederland mee te kijken via livestream op woensdag 2 augustus, vanwege het tijdsverschil) beleefden de scouts die aanwezig zijn bij de Wereldjamboree in Zuid-Korea een indrukwekkende openingsceremonie. Naast muziek van het Jamboree Orkest en Harmonie, was er ook zang. Deze officiële opening werd bijgewoond door president Yoon Suk yeol en zijn vrouw Kim Keon-hee, die net als alle 43.000 scouts op een kussentje op de grond plaatsnam.

Alle aanwezige scouts hadden water meegebracht en daarnaast werd water uitgedeeld. Helaas was de hoge temperatuur voor een groep scouts alsnog teveel en werden onwel. Zij moesten met ambulances worden vervoerd naar het Jamboree Hospitaal. Nederlandse IST’ers (vrijwilligers van het International Service Team, red.) kwamen daarbij in actie om te helpen de ambulances langs te kunnen laten. “Wij denken dat het nu zichtbaar wordt dat de Nederlandse delegatie zich goed heeft voorbereid door van te voren al ter plaatse te gaan kijken, extra materiaal mee te nemen en een aangepast kledingpakket beschikbaar te stellen”, vertelt een van de ouders van Scouting Vorden. “Er wordt op gehamerd om veel te drinken, in te smeren en een pet op te doen. Het zijn scouts, die vinden vaak wel oplossingen om het toch leuk te hebben.”

Troep Spekkever
De Spekkevers vertrokken met de bus uit Groenlo naar Frankfurt Airport, waar hun tassen door de knaloranje zakken eromheen goed te herkennen waren. Met een bus gingen ze naar het Resort in Seoul. Daar proefden zij tijdens de voorreis het Zuid-Koreaanse leven door excursies te maken en veel te zien van de stad, restaurant en theater te bezoeken, dansjes en judo te leren.

Na aankomst op het Wereldjamboreeterrein werd het kamp ingericht en kon voor de scouts na de officiële opening met muziek en droneshow het tweede deel van het avontuur beginnen. Activiteiten als mountainbiken en hindernisbaan konden, zo liet een Nederlandse vrijwilliger weten aan de Telegraaf, niet allemaal doorgaan vanwege de warmte, maar het zwemmen, suppen en kanoën wel.

“Het is heel warm en heel leuk”, zegt Guusje. “Het is een mooie ervaring en we genieten.” Ook de ouders ontvangen bijna alleen maar positieve berichten: “Het is wel warm maar ontzettend leuk” en “We ontmoeten veel mensen uit andere landen.” Ze vinden het alleen jammer dat niet altijd duidelijk is wat het programma gaat doen.

De jeugd genoot van een programma buiten het jamboreeterrein en deed rustig wat activiteiten. Het was een erg fijne dag en de sfeer in de troep is goed. Genieten van de zonsondergang doen ze ook, al is het jammer van de muggen. Na het eten is er tijd voor feest, waar onder andere gedanst werd op muziek van Taylor Swift.

Laatste nieuws
Voor Daan Pardijs, Meike Lahuis, Guusje Arendsen, Inge Droppers en Kees Wibbelink van scouting David G. Alford in Vorden verloopt de 25ste World Scout Jamboree heel anders dan vooraf gedacht. Eerst was er de hitte die de Jamboree parten speelde, inmiddels is er de dreiging van een orkaan, die vanuit Japan in de richting van Zuid-Korea raast en naar verwachting donderdag aan land komt. Alle deelnemers worden op dinsdag 8 augustus per bus vervoerd naar Seoul. In elke bus stappen ook twee medische begeleiders in en de scouts worden opgevangen in hotels, scholen, stadion en dergelijke in en om de hoofdstad, waar door de Koreaanse overheid wordt gezorgd voor de benodigde faciliteiten, zoals slaapplekken, voeding en medische hulp. Daar wordt geprobeerd zoveel mogelijk de WSJ-sfeer voort te zetten met een alternatief Jamboree programma. 11 augustus zal de sluiting van deze Jamboree plaatsvinden met alle deelnemers in een stadion.


wsj.scouting.nl/nederlands-contingent/

https://www.instagram.com/WSJ2023_TroepSpekkever/

Afbeelding
Troep Spekkever is veilig aangekomen in Zuid-Korea. Foto: Scouting Nederland
Overzicht tentenkampen. Eigen foto
Tentenkamp Dutch Contingent. Eigen foto
Koele voeten: “Boel ijs erbij... kan Wim Hofs nog wat van leren”, aldus de scouts. Eigen foto
Tentenkamp Dutch Contingent. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord