Rob Chevallier licht zijn werk 'The Key to our future Existence' toe na de opening van de Kunstwandelroute. Foto: Karel Peters
Rob Chevallier licht zijn werk 'The Key to our future Existence' toe na de opening van de Kunstwandelroute. Foto: Karel Peters

Vier dagen, vier routes: Kunst4daagse Bronckhorst

Cultuur

BRONCKHORST - Van Hemelvaartsdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024 organiseert de werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst met veel enthousiasme de zestiende editie van het kunstevenement Kunst4daagse in de gemeente Bronckhorst. Het vierdaags kunstevenement is in vier (fiets)routes onderverdeeld en de kunstenaars zijn alle vier de dagen aanwezig om bezoekers te ontvangen tussen 10.00 en 17.00 uur, hun werk toe te lichten en eventueel demonstraties te geven.

Door Liesbeth Spaansen

Kunstenaars
Tijdens de Kunst4daagse laten ongeveer 100 deelnemende amateur- en professioneel kunstenaars hun werk zien in ateliers, garages, huiskamers of historische kerken en schilderachtige achtertuinen in de gemeente Bronckhorst. Zij tonen uiteenlopende vormen van kunst en technieken. Van hyperrealistisch tot abstract werken kunstenaars bijvoorbeeld met verf, papier, textiel, keramiek, mixed media, metaal, leer, kunststof. Zij beeldhouwen, schilderen, fotograferen, maken sieraden, bewerken hout.
Wat anders is dan eerdere Kunst4daagses is het maximum van vijf exposanten per locatie. Zo krijgen ook de kleinere locaties hun verdiende aandacht, is de hoop en verwachting van de deels vernieuwde werkgroep.

Tijdens de Kunst4daagse zijn ook verschillende pauzeplekken in de routes opgenomen, om even na te genieten van de kunst en het leven in en de schoonheid van het Achterhoeks coulisselandschap te beleven.

Kunst in Bronckhorst
In 2007 werd de Kunst10daagse ‘Bronckhorst Kunst en Cultuur, natuurlijk’ voor het eerst in de gemeente Bronckhorst georganiseerd. Een initiatief van Anna van der Vliet, die de 43 kernen van de nieuwe gemeente wilde verbinden. De gemeente en de VVV Bronckhorst organiseerden dit kunstevenement samen met de daartoe opgerichte werkgroep. Er was één autoroute van honderd kilometer door de groene gemeente, die de locaties van de deelnemende kunstenaars verbond.
Al in het tweede jaar werd gekozen voor vier routes, korter en ook op de fiets te doen. Met uitzondering van edities met vijf routes, zijn uiteindelijk vier routes, voor elke dag één route, gebleven.

In 2009 droegen gemeente en VVV de Kunst10daagse over aan een nieuw platform: Stichting Bronckhorst Kunst en Cultuur. Het doel bleef beleving van kunst en cultuur onder de inwoners en bezoekers van de gemeente Bronckhorst te bevorderen en de Kunst10daagse in stand te houden. Daarvoor werden in meerdere overlegmomenten ideeën aangedragen om dit te realiseren.
Naar aanleiding van de deelnemersenquête besloot de werkgroep voor 2015 het concept Kunst10daagse te veranderen in Kunst4daagse. Het kunstevenement is vanaf dat jaar te bezoeken van Hemelvaartsdag tot en met de zondag daarna.

Samenwerking met Het Web
Stichting Bronckhorst Kunst en Cultuur werd beëindigd na de fusie in 2017 met Stichting Kunstenaarsnetwerk Het Web. Beide organisaties werkten al jaren samen en streefden dezelfde doelstellingen na, namelijk de aandacht voor hun leden en/of deelnemende kunstenaars vergroten. De werkgroep Kunst4daagse bleef dit doen in Bronckhorst, Het Web vanuit Doetinchem.

“De Kunstwandelroute in Hummelo wordt dit jaar voor de 23ste keer georganiseerd op het landgoed Enghuizen en is geopend van Pasen tot en met Pinksteren. De kunstenaars hebben hun kunstwerken opgebouwd en meer informatie hierover is te lezen in de speciale brochure”, vertelt Frank van der Ploeg namens Het Web. “De Kunst4daagse en Het Web zijn sinds de fusie aan elkaar verbonden. Daarom is het is fijn dat dit jaar de samenwerking meer zichtbaar is. Vijf kunstenaars die aan de Kunstwandelroute Hummelo meedoen, zijn overigens exposant tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst.”

Rob Chevallier uit Steenderen: “Dat kan gemakkelijk samen gaan. De Kunstwandelroute kost je veel voorbereiding, maar na het maken en plaatsen van de installatie is het klaar.” Ook Fieke Jolink uit Hummelo, Louky Scheltema uit Vorden en Ceciel Thuijs en José Botterhuis die exposeren in Toldijk zijn present.
Een onderdeel van deze route is Dichterscollectief De Omsmeders. Ook daar is Rob Chevallier bij betrokken. Het kunstwerk heet ‘Gedicht en gestapeld’ en is een combinatie met heel veel boeken en de natuur.

Vier dagen, vier routes
Elke dag van de Kunst4daagse kan een andere route worden gefietst. Dit jaar hebben deze een kleur gekregen. “Die kleuren corresponderen met de kleuren in de vlag van de Kunst4daagse: oranje, geel, turquoise en blauw”, vertelt Hilda Nijman, die al jarenlang samen met haar man Marinus voor het uitzetten van de routes zorgt. De oranje route gaat rond Zelhem-Halle, de gele route is Steenderen-Baak, de turquoise route Vorden-Wichmond en de blauwe route Hengelo-Drempt.
“De routes zijn dit jaar voor het eerst automatisch gemaakt, vanuit een database met de adressen van de kunstenaars. Als je de QR-code scant kun je met de smartphone een route rijden, maar ook een kunstenaar opzoeken. Elke kleur correspondeert dan met de inhoudsopgave en de route.”


www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant