Johanneke ter Stege (links) en Eva Schuurman staan donderdag 18 april in Het Koelhuis met André Manuel. Foto: eigen foto
Johanneke ter Stege (links) en Eva Schuurman staan donderdag 18 april in Het Koelhuis met André Manuel. Foto: eigen foto

Eva en Johanneke ‘maken er wat van’ met André Manuel

Cultuur

ZUTPHEN – “We bouwen vooraf een raamwerk, maar als dat op de avond zelf sneuvelt, is dat ook goed.” ‘Eva en Johanneke maken er wat van’ is niet voor niets de titel van het theaterconcept dat ze eind vorig jaar introduceerden in Het Koelhuis. Toen was dichter Tim Pardijs te gast bij Eva Schuurman (43) en Johanneke ter Stege (34), nu komt de Twentse duizendpoot André Manuel naar Zutphen om het podium met de woordkunstenaressen te delen. De dames leggen de basis van de voorstelling, waarna de gast aansluit om in één dag tot het eindresultaat te komen. Donderdag 18 april om 19.30 uur kan het publiek dat meemaken. “Verwacht een voorstelling die zowel ontwapend als ontmantelend is.”

Door Gerwin Nijkamp

Eva en Johanneke staan beiden bekend om hun ontwapenende stijl. Eva vooral door haar werk als schrijver, trouwambtenaar en Dichter des Achterhoeks en Johanneke als singer-songwriter en stadsdichter van Deventer. De taalkunstenaars leerden elkaar kennen in de hoedanigheid van poëziejuf. Toen ze de klassen langs gingen om kinderen de fijne dichtkneepjes bij te brengen, hadden ze vaak onderonsjes via WhatsApp. Er was duidelijk een klik.

Creatieve crush
Dat werd al gauw een ‘creatieve crush’, vertelt Eva. “We werken allebei veel met ritme in onze teksten die ik als magisch-realistisch zou omschrijven.” In de woorden van Johanneke: “We zien iets kleins, pakken het op en verheffen het.” Eva: “We houden allebei van het leven, maar vinden het tegelijkertijd ook doodeng.” Bij elkaar vinden ze de veiligheid en het vertrouwen om op het podium het avontuur aan te gaan. “Toen Mieke van Tilburg (Het Koelhuis) me vroeg een programma met taal te verzorgen, wist ik meteen dat ik dat met Johanneke wilde doen.” Eva’s artistieke wederhelft beantwoordde haar aanzoek met liefde.

André Manuel
Na de succesvolle eerste show, ‘we liepen week met ons hoofd in de wolken’, stelde Johanneke voor om André Manuel te vragen. “Ik kom oorspronkelijk uit Enschede en was hem in Twente al vaker tegengekomen. Hij schreef onder andere voor een straattheatergezelschap waar ik bij zat”, vertelt de 34-jarige. Hoewel veel mensen Manuel kennen van zijn columns in TC Tubantia en van zijn caberetshows, waardeert Johanneke hem ook zeer als muzikant en songwriter. “Toen ik op muzikale residentie was in Stroom (community van muzikanten in Deventer, red.), mocht ik een coach kiezen. Ik koos voor André Manuel. Hij was zo aardig en behulpzaam. Ook op de vraag of hij met mij en Eva mee wil doen, zei meteen ja.”

‘De grootste kracht van André Manuel is dat hij continu niet aan verwachtingen voldoet’

Onafhankelijk en intelligent
Wat ook Eva enorm bewondert in de man met wie ze volgende week het podium betreden, is zijn onafhankelijkheid en intelligentie. Bikkelharde grappen zijn het handelsmerk van André Manuel in zijn caberetshows, maar plat zijn ze allerminst. Volgens Eva en Johanneke moet je ontzettend doordacht zijn om grappen die op het randje zijn er niet overheen te laten kukelen. De cabaretier uit Diepenheim ontmantelt nietsontziend alle misstanden in de maatschappij, op nationaal en mondiaal niveau. “Het is allemaal zo werelds en intelligent. Sommige grappen dalen een week na een voorstelling pas in. De grootste kracht van André Manuel is dat hij continu niet aan verwachtingen voldoet.”

Écht op het podium
Met ‘Eva en Johanneke maken er wat van’ overtreft Eva in zekere zin ook haar eigen verwachtingen. Hoewel ze in 2003 de prestigieuze Wim Sonneveldprijs won, heeft ze later immers nooit als cabaretier carrière gemaakt. Via een imposante weg langs poëzie, proza en de liefde is ze uiteindelijk toch weer écht op het podium beland. “Het komt allemaal samen en dat voelt heel goed”, klinkt het enthousiast. “Ik ben er nu achter dat ik het niet alleen wil doen. Dit past perfect.”

Ze is Het Koelhuis dan ook enorm dankbaar voor deze kans om er drie keer per jaar samen met Johanneke ‘wat van te maken’. Ze kijken uit naar donderdag 18 april. Het publiek zal verrast worden met muziek, poëzie en mooie gesprekken. “Het wordt een bijzondere avond met een bijzonder gezelschap.”

Kaarten zijn te bestellen via de website van Het Koelhuis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant