Sigrid Verbruggen geeft bij haar mixed-mediawerk de judaspenning een hoofdrol. Foto: Liesbeth Spaansen
Sigrid Verbruggen geeft bij haar mixed-mediawerk de judaspenning een hoofdrol. Foto: Liesbeth Spaansen

Sigrid Verbruggen boetseert, schept, knipt en beschildert papier

Cultuur

Kunst4daagse Bronckhorst 2024

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST - Van Hemelvaartsdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024 organiseert de werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst met veel enthousiasme de zestiende editie van het kunstevenement Kunst4daagse in de gemeente Bronckhorst. Kunstenaar Sigrid Verbruggen is vier dagen tussen 10.00 en 17.00 uur aanwezig in haar Atelier Lichtstreken aan de Halsedijk 13A in Halle.

Sigrid Verbruggen (1971, Lichtenvoorde) studeerde aan de Aki in Enschede. Zij werkte als grafisch vormgever, en ging daarna lesgeven.

Als kunstenaar is zij sinds 2015 een van de vaste exposanten van de Kunst4daagse, maar heeft ook deelgenomen aan de werkgroep. Daar zorgde zij ervoor dat van alle deelnemers de juiste informatie op de website en in de brochure kwam te staan. “Door Hans Hayen ben ik erin gekomen en al is het mijn vak niet, ik heb het met veel plezier vijf jaar gedaan, naast het exposeren.”

Lichtstreken
Sigrid Verbruggen woont in een tot woonhuis verbouwde boerderij. De hond is even binnen, buiten in de wei staan Lakenvelder koeien en ze heeft een grote moestuin. In de schuur is haar atelier, workshop- en cursusruimte Lichtstreken, waar zij al haar creativiteit kan laten stromen. Zij is druk met de voorbereidingen voor de eerstvolgende Kunst4daagse. In het atelier ziet Sigrid ook elke veertien dagen tien groepen cursisten die bij haar workshops volgen. “Daarvoor moet ik wel mijn eigen werk opzij leggen, het atelier is alweer te klein.”

Papier
Na verschillende technieken te hebben verkend, wordt Sigrid op dit moment voor haar eigen werk vooral geïnspireerd door papier. “Ik heb vele vellen papier geschept van pulp van servetten die over waren na een festival. Dat is afvalmateriaal, maar zonde om weg te gooien. Ik vind het leuk om continue mezelf uit te dagen in verschillende technieken. Het is niet zo dat het me verveelt”, lacht ze.

Zelf geschept papier is de basis van nieuw mixed-mediawerk, laat ze zien. “Ik maak nieuw papier van oud papier, eierendozen en planten, bijvoorbeeld uit de moestuin. Op dit papier maakte ik met pulp 3D effecten, plakte er een uitgeknipte schildering van judaspenning op en uitgeknipte details uit een bladzijde van een oud boek.”

Kleinere velletjes geschept papier maakt ze van het loof van gedroogde tomatenplanten. “Dat bewaar ik en als het goed droog is, kan ik er pulp van maken om papier van te scheppen. Dat doe ik ook van bij elkaar geveegde beukenbloesem, lavendel dat erg lekker ruikt, en tulpenblaadjes. Ik zet er printjes op, een droogbloemetje of lavendeltakje.” Enkele velletjes zijn geëmbost. “Omdat de kleuren natuurlijk zijn, vervagen ze wel op den duur.”

Eveneens van papierpulp zijn de driedimensionale werken. Met de hand ‘boetseert’ zij de pulp in grote ruimtelijke vormen en verwerkt er draden in. “Je moet wel geduld hebben, want het droogt niet snel. Het is wel mooier om aan de lucht te laten drogen, al kan het ook onder de infraroodlamp.” Een föhn gebruikt ze niet. “Ik wil zoveel mogelijk CO2 neutraal zijn. Met het hergebruiken van materialen compenseer ik gevoelsmatig. Ik wil de balans vinden door te schilderen met acrylverf en met inkt van walnoten te tekenen.”

Mixed-media
Nog steeds kan Sigrid uren bezigzijn met een schilderdoek. “Mijn werk is nooit snel klaar”, legt ze uit. “Ik gebruik kwasten om te schilderen, maar ook draden die ik drenk in verschillende kleuren verf en ‘stempel’ op het doek. Ik gebruik daar bijvoorbeeld ook kant voor.” In haar nieuwe werk heeft de judaspenning een hoofdrol.

Sigrid Verbruggen zit in de oranje route, Zelhem-Halle. Scan de QR-code om met de smartphone deze route te rijden, en de kunstenaar op te zoeken.


lichtstreken.nl

www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant