Het gezin Klein Brinke rond de ladder tijdens de verbouwing. Van links naar rechts: Faylinn, Noémy, Ferdy, Zola, Mariëlle en Ilaiza. Foto: Sander Grootendorst
Het gezin Klein Brinke rond de ladder tijdens de verbouwing. Van links naar rechts: Faylinn, Noémy, Ferdy, Zola, Mariëlle en Ilaiza. Foto: Sander Grootendorst

Electroworld Klein Brinke en het ‘dorpsgevoel’

Economie

VORDEN - Electronicawinkel Dutch PC aan de Zutphenseweg in Vorden heet voortaan Electroworld Klein Brinke. Andere naam, andere inrichting, vertrouwde service.

Door Sander Grootendorst

Kenmerkend: er is een verbouwing bezig, maar de zaak is niet gesloten. Klanten kunnen tijdelijk door de zijdeur. Ferdy Klein Brinke: “Als we dicht waren gegaan, hadden we in feite gezegd: ga maar ergens anders winkelen. Maar dat is in tegenspraak met wie we zijn en wat we willen.”

De naamsverandering is een goede aanleiding om “alles even op de kop te zetten”, zegt Klein Brinke. “Wat hier binnen stond, was twintig jaar oud. Het werd tijd voor een frisse nieuwe look. Komende zaterdag hopen we klaar te zijn en kan iedereen weer door de voordeur.”

In 2006 ging Klein Brinke werken bij Dutch PC, opgericht door Bennie Mentink. “Na drie jaar wilde ik wat anders gaan doen, dat liet ik Bennie weten. Hij zei dat hij had gedacht dat ik de zaak in Vorden misschien zou overnemen.” Ferdy bleef, in 2013 stapte hij in, om in 2017 samen met zijn vrouw Mariëlle – zij doet de boekhouding – de zaak volledig zelfstandig voort te zetten. Dat gebeurde wel nog steeds onder de naam Dutch PC. “Mensen feliciteren me nu: leuk dat je voor jezelf bent begonnen. Maar dat waren we dus al.” De reacties geven wel aan dat het geen slecht idee was om z’n achternaam aan de bedrijfsnaam te koppelen.

En er was nóg een misverstand: “Uit gesprekken met jonge mensen bleek dat ze niet wisten dat Dutch PC veel meer verkoopt dan alleen pc’s. We hebben ook witgoed, bruingoed, televisies etcetera.” Tijdens de coronaperiode kwam die verwarring extra tot uiting. De fysieke winkel was gesloten en potentiële klanten bestelden apparatuur vaker online bij grote bedrijven. “Gelukkig dat de vertrouwde klanten wel bleven. Maar er was verbetering mogelijk.”
“Als zelfstandige onderneming kun je er geen webshop bij hebben, dat kost te veel tijd. Ik ben in gesprek gegaan met Electroworld, waarvan ik weet dat ze het dorpsgevoel ook heel belangrijk vinden. Ik heb ze leren kennen als een fijne club, met toekomstperspectief, en zo laagdrempelig en servicegericht, dat het gewoon een vorm van naoberschap is. Dat past helemaal bij onze aanpak.”

Een voordeel is ook dat via de folderverspreiding van Electroworld meer klanten bereikt kunnen worden, bijvoorbeeld in Leesten. “Mensen uit Leesten moeten naar het centrum van Zutphen voor een elektronicawinkel in hun stad. Vorden is maar vijf kilometer rijden.”

In Zutphen wordt sowieso vaker online gewinkeld: “De busjes van de grote concerns rijden hier met hun spullen meestal door het dorp heen op weg naar de stad. Terwijl de Vordenaren via ons hun aankopen doen. We kennen elkaar allemaal, iedereen heeft mijn 06-nummer.”

Des te logischer dat ‘Klein Brinke’ nu de officiële naam is. Ook nog eens een echte Vordense naam. “Ja, er zijn hier meer Klein Brinkes. Allemaal verre familie van elkaar.”

Zijn directe familie is op de eerste plaats zijn gezin. Naast Mariëlle zijn hun vier dochters deze zaterdag in de winkel. Maar ook over zijn medewerkers praat hij met trots, alsof ze naaste familie zijn. “René – al veertig jaar in het vak – en Mathijs, die twee jaar bij ons werkt. Ze kunnen en weten gewoon alles. Netwerkbeheer, inbouwapparatuur, noem maar op.”

Prettig voor de klant die in de steeds complexere wereld van de elektronische apparatuur zijn weg moet zien te vinden. “Toen ik begon in 2006 speelde software nog nauwelijks een rol. Die is enorm gegroeid. Er bestaat geen opleiding voor en de grote concerns zijn nauwelijks telefonisch bereikbaar. Je moet het allemaal zelf uitvinden. Daar zijn we eigenlijk constant mee bezig. De klanten komen bij ons met hun vragen en problemen. Wij zijn er om die voor ze op te lossen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord