De Engel in Steenderen: café, restaurant, slijterij en zaal. Foto: Archief Hein en Liesbeth Rutten
De Engel in Steenderen: café, restaurant, slijterij en zaal. Foto: Archief Hein en Liesbeth Rutten

Hein en Liesbeth stopten 25 jaar geleden De Engel

Maatschappij

20 april terugblikken tijdens de reünie

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Een aantal oudgasten en -medewerkers bedachten dat het alweer 25 jaar geleden is dan Hein en Liesbeth Rutten stopten met Café Restaurant en Zaal De Engel in Steenderen. Dat was wel een feestje waard, een reünie wellicht, zo zeiden zij. Eenmaal met elkaar aan tafel werden ook de voormalige eigenaren en uitbaters enthousiast voor dit plan. De organisatie van de reünie is nu in handen van Hein en Liesbeth Rutten, Trees Stapelbroek, Roy Wolbrink en George van Aalst. “Het gaat erom mensen bij elkaar te laten komen die je goed hebt gekend. De Engel heeft veel betekend voor de gemeenschap in Steenderen.”

Het idee begon bij Trees Stapelbroek. Zij werkte een aantal jaren bij De Engel, ze rolde erin bij de bruiloften en kermissen. “Er werd een jaar lang gespaard voor de kermis. Daarvoor hadden Steenderenaren een spaarkas bij De Engel.” Haar broer André werkte er al, hij zou er zeventien of achttien jaar blijven. “Ik vertelde hem dat het alweer 25 jaar geleden is dat Hein en Liesbeth stopten. De tijd is snel voorbij gegaan.” Om herinneringen op te halen was het idee van een reünie snel bedacht. Maar ja, hoe pak je dat aan? Eerst aan Hein en Liesbeth vragen.

“We hebben goede herinneringen aan de tijd dat we De Engel hadden, met een aantal vaste medewerkers en parttimers waar we op konden rekenen”, vertellen Hein en Liesbeth, waarbij alles tot in de puntjes geregeld was. De Engel was een café, restaurant, slijterij met grote zaal erachter. “Er werd toen heel veel getrouwd en feesten met meer dan 300 gasten waren geen uitzondering.” Muzikanten die toen speelden praten er nog over.

Bruiloften, feestjes, kermissen en begrafenissen, maar ook concerten. “Ik weet nog goed dat André Hazes kwam, in 1984. Hij was er vroeg, maar koffie sloeg hij over. Een biertje wilde hij”, vertelt Liesbeth. De foto van haar en André heeft ze nog. “En mijn dochter ging later op de foto met André junior.” Meer verhalen over artiesten kwamen ter tafel, zoals van Dizzy Man’s Band, Doe Maar, Herman Brood en de Zangeres zonder Naam. “Bij Mary Servaes moesten er allemaal dranghekken om het pand gezet worden.”

Ook verenigingen vonden er hun plek: de klootschietvereniging, De Engel was in 1998 shirtsponsor van een team van volleybalvereniging WIK (de foto is weer afgestoft) en was jarenlang hoofdsponsor van het eerste voetbalelftal. “We zaten met het hele team aan lange tafels na een wedstrijd”, weet George van Aalst nog goed. “We stapelden dan de koffiekopjes alvast zodat de ober sneller het bier kon komen brengen. Aan de tap zijn vele vriendengroepen ontstaan.”

Roy Wolbrink zat destijds aan de bar en werkte in de weekenden erachter. “Alles kon, er was gewoon feest en er ging nooit iets stuk. Tijdens de kermissen kwamen verschillende vriendengroepen bij elkaar om samen feest te vieren.” Iedereen is het er over eens: de donderdagavonden waren het allermooist van een kermisweekend. “Een keer lieten we vrijdagochtend de kapper komen om ons hoofd kaal te scheren, op een kuifje na.”

De organisatoren Hein, Liesbeth, Roy, Trees en George genieten nu al van alle herinneringen die ze ophalen en kunnen niet wachten om met vele anderen elkaar na 25 jaar weer te ontmoeten.

Reünie De Engel
Zaterdag 20 april van 15.00 tot 19.00 uur zijn belangstellenden welkom in de zaal bij De Seven Steenen om samen herinneringen op te halen. Om dit te kunnen realiseren wordt een bescheiden bijdrage van 5 euro per persoon gevraagd. Een welkomstdrankje, een puntzak friet en hapjes zijn inbegrepen in deze prijs. Aanmelden kan door het bedrag over te maken op het IBAN-nummer NL57 RBRB 0783043341 t.n.v. RBT Wolbrink of via de betaallink.

Oude foto’s
Tijdens de reünie worden onder andere oude foto’s getoond, maar het is ook leuk om nog wat extra beelden te kunnen laten zien, met vooral mensen erop, tijdens hun feesten of elftallen van de sportverenigingen. Scan deze mooie oude foto’s van de tijd bij De Engel in en stuur ze per mail naar DeEngelSteenderen@gmail.com.

De Engel
Van het pand aan de Dr. Alfons Ariënsstraat 1 in Steenderen is vanaf 1812 informatie bekend. Daar stond ‘Koffiehuis Den Engel’, het pand was tot ongeveer 1950 het eigendom van de kerk. Kerkgangers konden er parkeren.

Herman Rutten (vader van Hein) verkocht vanaf rond 1940 kolen, turf en eieren vanuit de vroegere schuur, waar varkens en koeien werden gehouden. Herman was kruidenier, bakker en caféhouder. De bakkerij werd verkocht in 1958, in datzelfde jaar werd de zaal gebouwd. De winkel sloot in 1963.

Zoon Hein kwam in het bedrijf in 1972, maar begon in 1973 voor zichzelf het café, cafetaria en de kantine op Het Zwarte Schaar. In 1978 ging hij terug naar De Engel. Hein en Liesbeth Rutten verbouwden het pand, er werd een nieuwe zaal gebouwd en ze gingen boven wonen. Ze runden het bedrijf tot 1998, toen moest Hein vanwege zijn gezondheid helaas stoppen.

De Engel werd nog aan verschillende uitbaters verhuurd door de toenmalige eigenaar, en na jaren leegstand is het verbouwd tot appartementen. Op de plek van de afgebroken zaal is woningbouw gepland.


facebook.com Reünie De Engel

instagram.com reuniedeengel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant