Een van de twee boompjes die het moesten ontgelden. Foto: Sander Grootendorst
Een van de twee boompjes die het moesten ontgelden. Foto: Sander Grootendorst

Nieuwe boompjes meteen vernield

Natuur

VORDEN – ’Winterlinde’, vermeldt het bordje. Twee exemplaren van die soort zijn pas geplant nabij de Vordense Beek, schuin tegenover de parkeerplaats op de Bleek in Vorden. De boompjes zullen niet zo gauw bomen worden. Onverlaten hebben de jeugdige stammetjes meteen weer afgebroken.

Door Sander Grootendorst

Verschillende wandelaars (de meesten zijn er met hun hond) stellen zondagmiddag zo ongeveer dezelfde vragen: “Waarom? Wie doet zoiets?” Ze hebben wel een vermoeden, en sommigen spreken dat ook uit, maar geen bewijs. “Het zal wel ’s avonds laat of ’s nachts zijn gebeurd. Uit verveling of zo. Of om stoer te doen. Maar wel zodanig dat niemand het heeft zien gebeuren.”

Nog een vraag van een van de hondenbaasjes: “Wat doe je eraan?” Hij geeft zelf het antwoord: “Niets.” Dat klinkt pessimistisch. Een vrouw, die samen met echtgenoot en hond op pad is, maakt foto’s van de vernielde aanplant, ze gaat de gemeente erover informeren. 

Het kwaad is al geschied, het valt niet terug te draaien. “Maar wie weet wordt er toch actie ondernomen.” Een volgende wandelaar doet de suggestie om bewakingscamera’s te plaatsen. “Die helpen ook tegen andere overlast.”

Het bordje onder het boompje vermeldt behalve de naam van de boomsoort (Tilia cordata in het Latijn) ook dat natuurorganisatie IVN Noord-Midden-Achterhoek verantwoordelijk is voor de aanplant. En dat die in verband staat met het 40-jarig jubileum. ‘Beleef de natuur’, staat eronder Het was dus een feestje, het planten van de lindes. Maar het is jammer genoeg wreed verstoord.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant