Links Ilse en rechts Carina Jansen , die op de markt een mooi bosje bloemen voor haar heeft. Foto: Clemens Bielen
Links Ilse en rechts Carina Jansen , die op de markt een mooi bosje bloemen voor haar heeft. Foto: Clemens Bielen

Ilse Saris maakt goede kans op Kamerzetel voor NSC

Politiek

‘Het moet niet uitmaken waar je wieg staat’

WINTERSWIJK- Van de Achterhoekse kandidaten voor de Tweede Kamer maakt Ilse Saris een goede kans op een zetel. Op de lijst van kandidaten staat zij op de 23e plaats voor NSC.

Ilse is, zoals zij zelf zegt, een echte ‘stapelaar’ en laatbloeier. Via de Mavo, Havo, VWO stroomde zij door naar de universiteit, waar ze bedrijfskunde studeerde. Het typeert haar als doorzetter en harde werker. Wat dat betreft zit ze momenteel op de juiste plek als directeur bestuurder bij Avedan, een sociale werkorganisatie in Twente. ‘Avedan’ komt van ‘aait vedan’ oftewel ‘altijd doorgaan’. Zij leidt een organisatie van 130 mensen.

Het politieke werk is haar met de paplepel ingegoten. Al op 14-jarige leeftijd ging zij naar raadsvergaderingen met haar vader, die fractievoorzitter was. Er werd veel over politiek gepraat. In 1992 werd zij lid van het CDA, waarvoor zij van 2010-2019 wethouder in Winterswijk was. Ilse: “ik kijk met veel plezier terug naar die periode; het was in de woelige tijd, dat de gemeente meer taken kreeg. Een constructieve periode ook, waarin het belang van de inwoners voorop stond.”
In die periode werd ook ‘Sociaal Team de Post’ in dienst van de gemeente opgericht. Iedere inwoner kan daar terecht bij hulpverleners en welzijnswerkers, die hulp bieden bij vragen op het gebied van zorg, welzijn, opvoeden en opgroeien.
“Dit hoeft niet in de krant, zegt ze bescheiden, maar in één van de eerste maanden van mijn nieuwe baan, kreeg ik van een bewindvoerder te horen, dat ze nu bij een gemeente was geweest, die het heel goed had geregeld: ‘daar hebben ze de POST opgericht. Het wordt eens tijd dat heel Nederland dat voorbeeld gaat volgen.’ Dan ga je als ex-wethouder toch glunderen.”

Waarom de overstap naar NSC en waarom wil je nou naar de Tweede Kamer?
“Ik heb via het CDA al jaren contact met Pieter Omtzigt. Toen hij terugkeerde naar de Kamer heeft hij gevraagd of ik mee wilde doen in de Stichting fractieondersteuning van de groep Omtzigt. Die stichting heeft medewerkers in dienst die hem ondersteunen in het ‘Haagse’.”
‘Bestaanszekerheid en een goed bestuur zijn echt elementen die in Nederland aangepakt moeten worden en die ideeën zijn op een goede manier uitgewerkt in het verkiezingsprogramma. Landelijk heb ik het jammer gevonden dat het CDA de neoliberale koers van de VVD te veel heeft gevolgd en haar eigen kleur verloor.
“Wat me aanspreekt in het NSC is, dat je moet opkomen voor de mensen die vermalen dreigen te worden door de overheid terwijl de overheid er moet zijn voor de mensen, de overheid moet dienend zijn. Een kamerlid heeft een controlerende rol en dient op de wet te zitten en dat is enigszins verwaterd, waardoor ook Kamerleden niet gehoord zijn.”
Vlak voor de sluitingstermijn heeft ze toch de knoop doorgehakt om zich kandidaat te stellen. “Het heeft natuurlijk wel impact op mijn gezin; het is ook een publieke functie, maar het voelde als nu of nooit.” Ilse woont in Winterswijk samen met echtgenoot Joost en twee tienerdochters.

Is het belangrijk dat je uit de regio komt?
“Ja, dat vind ik wel. In een partij is het belangrijk dat je vanuit verschillende gezichtspunten kunt denken. Juist door die verbinding kom je tot goede besluiten. Iedereen moet gehoord worden. Mensen op het platteland hebben andere leefomstandigheden dan stadsmensen. Daarom moeten ook de regio’s goed vertegenwoordigd zijn.
De partij NSC is kersvers, maar heeft toch al 7000 leden. Er hebben zich politici van andere partijen aangesloten, maar er zijn ook veel nieuwelingen zonder politieke achtergrond.
Ilse: “De gesprekken met een selectiecommissie van dertig vrijwilligers zijn voor mezelf ook belangrijk geweest om te kijken of ik met de toekomstige partijgenoten overweg kon. Het was een wederzijdse sollicitatie. Hebben ze wel dezelfde drive als ik. Het grootste deel van de 40 kandidaten kende ik niet.”

Bestaanszekerheid
“Eigenlijk stoelt alles op bestaanszekerheid. Heb je een dak boven je hebt, heb je voedsel en heb je voldoende geld om mee te doen in de samenleving. In Almelo is een kwart van de bevolking laag geletterd. Brieven kunnen niet goed worden gelezen en je komt buiten de maatschappij te staan. Landelijk gezien liggen die percentages ook hoog. Mensen met een laag inkomen leven 7-8 jaar korter. Een goed inkomen geeft toegang tot goed voedsel en toegang tot sport.
Wat ik nu in het dagelijks leven zie, is dat er veel gezinnen zijn die moeilijk kunnen rondkomen, waar geen laptops zijn, waardoor ze op school geen presentatie kunnen houden, waardoor ze geen toegang hebben tot de onlinewereld.”

“Ik had een jongen van 15 jaar geholpen aan een weekendbaantje en vroeg wat hij met zijn eerste verdiensten had gedaan. Hij had een bed gekocht, zijn eerste bed!”
“Mensen die stress ervaren om het hoofd boven water te houden kelderen met hun IQ. De hele focus wordt anders, niet alleen de kennis en vaardigheden, maar ook echt het IQ.
Vertaald in geld betekent het aan de onderkant, dat er preventie van uitgaat, wanneer je werkt aan die bestaanszekerheid. Gelijke kansen voor iedereen. Denk aan de studiefinanciering. We zetten heel erg in op de MBO-er. Gelijke kansen voor iedereen.
Aan de bovenkant, denkend aan de verschillen tussen arm en rijk, hebben wij in het programma staan, dat er een eind moet komen aan de doorstroom- belastingparadijzen.”

Boog niet altijd gespannen
Van dinsdag tot en met donderdag zal zij in ieder geval in Den Haag moeten blijven. Verder gaat er veel tijd zitten in werkbezoeken, maar in haar vrije tijd doet Ilse drie keer in de week aan sport, ze vindt het heerlijk in de tuin, maar kan ook genieten als zij samen met haar kinderen naar een serie kijkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant