Loes ten Dolle wandelt graag met haar hond. Foto: Clemens Bielen
Loes ten Dolle wandelt graag met haar hond. Foto: Clemens Bielen

‘Ga er op uit, luister naar de mensen’

Politiek

Loes ten Dolle, 22 november, lijst 2, nummer 22

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK- D66 heeft op dit moment 24 zetels in de Tweede Kamer. De geboren en getogen Winterswijkse Loes ten Dolle neemt op de verkiezingslijst van D66 de 22e plaats in voor de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november. De afgelopen kabinetsperiode heeft haar partij regeringsverantwoordelijkheid genomen en de praktijk leert dat de kiezer dat meestal niet in dank afneemt. Voor Loes ten Dolle is het geen reden om af te haken.

In de Winterswijkse politiek is haar naam al zo’n begrip, dat het niet zo snel tot je doordringt, dat ze eigenlijk nog maar 28 lentes telt. Dat wordt wel duidelijk als je met haar kennismaakt: levenslust en dynamiek stralen van haar af terwijl ze toch heel wat uurtjes werkend doorbrengt.
Bij het Graafschap College in Doetinchem staat ze 32 uur per week voor de klas als vakdocent bij de juridische dienstverlening op het MBO. Daarnaast werkt ze nog 22 uur als fractie- en communicatiemedewerker voor de Provinciale Statenfractie van D66.

Loes: “Mocht ik in de Tweede Kamer worden gekozen, dan ben ik in ieder geval wel gewend aan lange werkdagen.” Ze vergeet er nog bij te vermelden, dat ze in Winterswijk voorzitter is van de driekoppige raadsfractie van D66.

Met de neus in de boter
Min of meer toevallig kwam ze in de politiek terecht. Loes: “Ik liep er tegenaan -net als vele andere jongeren - dat ik geen woning kon vinden. Ik studeerde in Nijmegen, maar ik wilde niet een kamer of appartementje in Nijmegen, maar hier in Winterswijk. Toen ben ik met diverse partijen in gesprek gegaan en ben me gaan verdiepen in de politiek; ik kwam steeds terug bij D66. Toen ik een berichtje stuurde om een vergadering bij te mogen wonen om te praten over jongerenhuisvesting, zat ik al in de fractie voor ik het wist en daarna in de Raad.”

Sinds 2018 zit ze voor D66 in de Winterswijkse Gemeenteraad. Eerst als éénpitter, tegenwoordig bestaat de fractie uit drie leden. Debatteren zat er altijd al in. Op de middelbare school deed ze met succes mee aan debatwedstrijden. Vanuit de Rechtenopleiding won ze het ‘Grote Juristendebat’.

Waarom wil je nou naar de Tweede Kamer?
“Ik had niet zien aankomen dat het kabinet zou vallen, dus in de zomervakantie moest ik erover gaan nadenken of ik me moest kandideren. Ik heb ook echt wel getwijfeld. Want ik heb wel een hele mooie baan. Maatschappelijk het verschil kunnen maken vind ik belangrijk en daarom heb ik ook voor het onderwijs gekozen. Daar kun je in één gesprekje iets bereiken waar het in de politiek wel maanden kan duren.
Ik moest denken aan een student die na afloop van de Provinciale Statenverkiezingen tegen me zei: ‘U kunt wel een beetje teleurgesteld zijn over de uitslag van uw partij, maar eigenlijk zijn wíj de grote verliezers, want wíj vinden straks geen huis, het klimaat is niet opgelost en ik weet niet eens of ik straks wel goed onderwijs heb’.
Dat speelde wel een beetje in mijn achterhoofd: als ik me niet kandideer voor deze doelgroep uit de regio, die zich zoveel zorgen maakt over waar ik misschien het verschil kan maken. Dit moet ik doen.
En ik zou ook tegen de politici willen zeggen: blijf niet binnen zitten, ga er op uit en luister naar de mensen.

Welke standpunten van D66 spreken je het meeste aan?
“Dat is heel eenvoudig: Onderwijs, Onderwijs en Onderwijs. Ik ben ontzettend blij dat onderwijs bij D66 de belangrijkste pijler is. Onderwijs is het fundament van de samenleving en erg belangrijk voor de regio. We zien in de Achterhoek nog veel generatiearmoede. Armoede is nog steeds overdraagbaar van ouders naar kind. D66 heeft zich sterk gemaakt voor het MBO om het wat betreft de financiële behandeling gelijkwaardig te maken met HBO en de Universiteit. Niet uitgaan van een maatschappelijk laddersysteem, maar van een waaier van smaken, waar je uit kan kiezen.”

Toeslagen overboord, werk moet lonen
“Het tweede standpunt is dat werk moet lonen. Nu hoor je zeggen: ‘Ik kan beter parttime werken, dan krijg ik net zoveel als fulltime.’ Het hele toeslagensysteem is een onbetaalbaar systeem, dat alleen maar fouten maakt, stop daarmee. Het systeem deugt niet.
In plaats daarvan wil D66 een basisbedrag. Ook willen we kinderopvang gratis maken, zodat het makkelijker wordt om te werken en als je wél fulltime werkt, kun je ook meer verdienen door een belastingkorting, waardoor werken ook echt gaat lonen.”

Wakker liggen over het klimaat
“De derde belangrijke pijler is het klimaat. De aarde heeft hoge koorts. Rob Jetten heeft de eerste stappen gezet naar herstel en ik hoop dat dat proces niet wordt afgebroken. Ik maak me er zorgen om, dat er nog partijen zijn die de groene doelen en de klimaatmaatregelen willen opschuiven naar een latere datum.”

Is er nog wel vrije tijd?
Loes woont samen met partner Patrick en hond Kenzo in Winterswijk. Bij het uitspreken van de naam Kenzo breekt haar stem enigszins en klinkt er vertedering door. Loes: “Het klinkt misschien gek, maar lesgeven geeft mij ontspanning, ik krijg er energie van. Ik zwem driemaal in de week bij de Twee Bruggen, een bezoekje aan de markt op zaterdag en in het weekend wandelen met de hond.”

“Vroeger las ik heel veel, dat is nu wat minder, omdat ik voor mijn werkzaamheden al zoveel moet lezen. Dan kies ik ervoor - en ze kijkt er een beetje schuldig bij – om relaxed naar pretentieloze televisieprogramma’s te kijken; Boer zoekt Vrouw, B&B vol liefde of iets dergelijks.

Vakantie is voor mij echt vakantie, dan zet ik alles van me af. Ook de politiek”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant