De jubilarissen van TTV Vorden: Voorste rij v.l.n.r.: Guus Hummelink en Gert-Jan Vliem. Achterste rij v.l.n.r.: Stefan Groot Nuelend, Peter Groot Nuelend, Derk Nijenhuis en Frans Berendsen. Foto: PR.

De jubilarissen van TTV Vorden: Voorste rij v.l.n.r.: Guus Hummelink en Gert-Jan Vliem. Achterste rij v.l.n.r.: Stefan Groot Nuelend, Peter Groot Nuelend, Derk Nijenhuis en Frans Berendsen. Foto: PR.

Guus Hummelink staat al meer dan een halve eeuw aan het touw

Sport

Touwtrekvereniging Vorden huldigt jubilarissen

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Toen hij in 1971 begon als touwtrekker prijkte Manuela van de zanger Jacques Herb, uiteindelijk diens allergrootste hit, op nummer één van de hitlijsten. En nog steeds staat de inmiddels 66-jarige Guus Hummelink als actieve trekker aan het touw bij Touwtrekvereniging Vorden. Een uniek lange periode binnen deze sport in ons land. Hoewel? Tijdens het vorig jaar in september gehouden wereldkampioenschap in het Overijsselse Holten stonden enkele mannen uit Ierland aan het touw die inmiddels ook deze leeftijd hadden bereikt. Dit kampioenschap liet Hummelink echter aan zich voorbijgaan. 

Guus Hummelink was veertien toen hij lid werd van Touwtrekvereniging Delden. “Ik woonde toen in buurtschap Delden. Ik mocht eigenlijk nog niet deelnemen aan de competitiewedstrijden van het toenmalige district van de Achterhoekse Touwtrekkers Bond (ATB). Op het wedstrijdformulier was ik echter vijftien jaar. Want dat was de minimale leeftijd om mee te mogen doen”, zo herinnert Hummelink zich nog als de dag van gisteren.
Een jaar later fuseerde TTV Delden met TTV Medler die actief was in de gelijknamige Vordense buurtschap. Daar leerde Guus ook zijn vrouw Annelies Brummelman kennen. Want de familie Brummelman was ook nadrukkelijk verbonden aan de touwtreksport op het Medler. Anno 2023 woont Hummelink zelfs al een groot aantal jaren naast de touwtrekaccommodatie van TTV Vorden aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler.

Toekomst
Touwtrekken is een kleine sport en dat baart Hummelink zorgen voor de toekomst. “Jeugd stroomt amper door naar de senioren. Het is natuurlijk best ‘gek’ dat ik op mijn leeftijd nog steeds actief deel uitmaak van de selectie.” Maar wat is het is dan het geheim om op 66-jarige leeftijd nog aan het touw te kunnen staan in deze krachtsport. “Actief blijven trainen. Doe je dat niet dan houdt het lichaam het niet meer vol.”
Het mooiste aan touwtrekken vind Hummelink het groepsgevoel dat erbij komt kijken. “Niemand kan verzaken. Als één persoon zijn hoofd er niet goed bij heeft kun je alle wedstrijden verliezen.” De laatste jaren staat Hummelink veelal in de 680 en 640 kilogram klasse aan het touw, als een van de voorste mannen. Diverse regionale kampioenschappen staan op zijn palmares. In 1989 werd Hummelink met TTV Vorden zelfs nationaal kampioen in de 560 kg klasse. Ook internationaal was de Vordense touwtrekker actief. Aan buitenlandse toernooien in onder meer Engeland, Ierland, Zweden en Zwitserland nam hij deel. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie werd Guus Hummelink gehuldigd voor zijn ruim vijftigjarig lidmaatschap.

Jubilarissen
Naast Hummelink werden tijdens deze bijeenkomst nog enkele leden gehuldigd. Ook Frans Berendsen was vijftig jaar lid. Hij was in vroeger jaren actief touwtrekker, later scheidsrechter, penningmeester en tot aan vandaag een graag geziene man bij de club. Bestuurslid Richard Berendsen noemde hem in zijn speech een gewaardeerde, rustige man die op de achtergrond graag meedenkt en daarmee op zijn bescheiden wijze op de voorgrond treedt.
De broers Stefan en Peter Groot Nuelend waren 25 jaar lid van de club. Naast hun sportieve inbreng spelen zij ook een sleutelrol bij allerlei technische werkzaamheden bij de vereniging, zoals het aanleggen van de centrale verwarming en de sproei-installatie in de trainingshal. Zij zijn de mannen die er met hun sproeiwerk voor zorgden dat tijdens de droge zomer vorig jaar de velden groen bleven. Ook Derk Nijenhuis was 25 jaar lid van de vereniging. Hij doet niet mee met het touwtrekken, maar maakt deel uit van de kaartgroep die elke dinsdagavond gezellig een kaartje legt tijdens de training in clubgebouw Samen Sterk van TTV Vorden.
De huidige voorzitter van de club, Gert-Jan Vliem is al veertig jaar actief bij de club. Naast een actieve rol aan het touw is hij tevens de man die de potjes met hars maakt voor meer grip. Ook Wijnand Bijenhof heeft zijn veertigjarig jubileum er op zitten. In zijn jongere jaren als touwtrekker (ankerman) en nu nog steeds actief voor de club met de nodige hand- en spandiensten tijdens onderhoudswerkzaamheden en het houden van een touwtrektoernooi.

Buurthuis
Na de jubilarissen werden ook Jan Klein Geltink, Jannie Vliem en Annelies Hummelink nog even in het zonnetje gezet. ‘Jan de barman’ verzorgt behalve de kantine ook het jaarlijks vele malen maaien van de velden zodat deze en altijd stak en verzorgd bijliggen. Soms met één keer in de week maaien, soms wel drie keer! Jannie en Annelies zorgen ervoor dat het clubhuis er altijd netjes en schoon bij staat. Elke keer dat zij geweest zijn, hangt er weer een fris luchtje in de kantine die daarmee het visitekaartje van de club blijft. Clubgebouw ‘Samen Sterk’ vervult namelijk sinds de sluiting van café-restaurant ‘t Wapen van ‘t Medler steeds meer de functie van ‘buurthuis’. Naast Schietvereniging Medler maken sinds vorig jaar ook de Jachthoorngroep Medler en Stichting Oranjefeest Medlertol gebruik van de accommodatie van de touwtrekvereniging. Zo organiseert Stichting Oranjefeest Medlertol op Palmzondag 2 april een Lentefair op de locatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord