De start van de BeNeLux Trophy Supersport; deze race werd gewonnen door Performance Racing Achterhoek rijder Jorn Hamberg (rechts, nummer 95). Foto: Damon Teerink

De start van de BeNeLux Trophy Supersport; deze race werd gewonnen door Performance Racing Achterhoek rijder Jorn Hamberg (rechts, nummer 95). Foto: Damon Teerink

Spectaculaire en drukbezochte 55ste editie Road Races Hengelo

Sport

HENGELO - De Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) organiseerde in het weekend van 6 en 7 mei zijn jaarlijkse internationale Road Races in Hengelo Gld. Het stratencircuit van de Varsselring was twee dagen lang het toneel voor de motorsportliefhebber. Met mooie wedstrijden en volle tribunes blikt de Hamove terug op een geslaagde 55ste editie van de wegraces.

Traditiegetrouw was op vrijdagavond de rijdersparade. Vele rijders vertrokken vanaf de welbekende molen richting het centrum van Hengelo, waar ze door een groot publiek werden ontvangen. Een mooie opening van het raceweekend in Hengelo.

Onder goede weersomstandigheden werd zaterdagochtend het startsein gegeven voor een spectaculair motorsportweekend in de Achterhoek. De eerste dag in Hengelo stond in het teken van de kwalificaties gevolgd door de eerste wedstrijden op zaterdagmiddag. Op zondag stonden maar liefst veertien wedstrijden op het programma.

International Road Race Championship start seizoen 
Het International Road Race Championship (IRRC) trapte het seizoen af op Nederlandse bodem. Het Europese straatracekampioenschap staat al jaren in de hoofdrol tijdens de wegraces van Hengelo. Hier wordt zowel in de Superbike als Supersport gestreden om de punten.

Tijdens de eerste IRRC Superbike race was het een spannende strijd om de koppositie. Borculoër Thijs Peeters vocht samen met Zwitser Lukas Maurer tot aan de laatste bocht om de winst. Maurer was nipt sneller en won de wedstrijd voor Peeters en Didier Grams. Achter de top drie finishten Joey den Besten en Virgil-Amber Bloemhardt op plaats vier en vijf.
In race twee wilde Peters zijn resultaat verbeteren. Vanaf het begin was hij scherp en bouwde zodoende een ruime voorsprong op terwijl het zacht begon te druppelen. De BMW-coureur bleef constant en passeerde de finish als winnaar. Wederom wordt Lukas Maurer tweede, gevolgd door regerend kampioen Vincent Lonbois. Kawasakirijder Joey den Besten finisht net achter de podiumposities als vierde.

De eerste race in de IRRC Supersport werd met overmacht gewonnen door Jorn Hamberg op de Yamaha YZF-R6. Gevolgd door de Tsjech Marek Cerveny en Ilja Caljouw. Een uitstekende wedstrijd voor het Performance Racing Team Achterhoek, die hiermee twee rijders op het podium heeft.
Jorn Hamberg was niet te verslaan op het stratencircuit van Hengelo. Hij wint met overmacht de tweede IRRC-wedstrijd en pakt daarmee de volle buit voor het IRRC-kampioenschap. Achter hem eindigen wederom de Triumph rijder Marek Cerveny en Ilja Caljouw.

Jorn Hamberg oppermachtig op de Varsselring
Op zondagmorgen begonnen de BeNeLux Trophy Superbike rijders aan hun eerste wedstrijd. Het was een spannende wedstrijd tussen Thijs Peeters en Ricardo Brink. Zij vochten tot het laatste moment voor de overwinning. Het was uiteindelijk Brink die er met de winst van door ging voor Thijs Peeters en Yan Ancia.
In race twee was thuisrijder Thijs Peeters gebrand op een top klassering. Hij had een uitstekende start en leidde van begin tot eind om zodoende een overwinning op zijn naam te schrijven. Daarachter kwam Yamaha-rijder Ricardo Brink gevolgd door de Belg Yan Ancia.

De BeNeLux Trophy Supersport werd tweemaal gedomineerd door Performance Racing Achterhoek rijder Jorn Hamberg. In race een op zaterdagnamiddag zat hij in een mooi gevecht gewikkeld met concurrent Marek Cerveny. Uiteindelijk wist Hamberg een gaatje te slaan en de overwinning op zijn naam te schrijven. Dit kunstje herhaalde hij in de tweede wedstrijd door met ruime voorsprong te winnen voor teamgenoot Ilja Caljouw en Ducati rijder Bram Lambrechts. Hiermee schrijft Hamberg maar liefst vier overwinningen op zijn naam. 

Vele raceklassen zorgen voor actie
De NK Classic IHRO mocht de eerste wedstrijd van het weekend aftrappen. Het was Jan Frank Bakker met zijn vertrouwde blauw met gele BSA Goldstar die de hoogste trede mocht beklimmen. In de tweede wedstrijd op de Varsselring was het Guust van Gool die er met de overwinning van door ging.

In de spectaculaire Camathias Cup voerden Marvin Vermeulen en Jouk Hahn het veld aan in de eerste wedstrijd op hun Bonneville Triumph 750 classic zijspan. Andy Nourisch en Michel Leeflang schreven de tweede wedstrijd op hun naam.

Tijdens de Belgian Twin Trophy ging de overwinning in de eerste race naar Allard Kerkhoven na een waanzinnig gevecht. Daarachter finishte Sander Claessen, gevolgd door Nicky de Wit op plaats drie. De winst in de tweede race ging naar Sander Claessen op zijn Aprilia RS660, tweede en derde werden Nicky de Wit en Allard Kerkhoven.

De Northern Sidecar Cup zorgde voor de nodige actie op de Varsselring. De overwinning ging naar het duo Bennie Streuer en Kevin Kölsch, die normaalgesproken uitkomen in het wereldkampioenschap. Daarachter kwamen Hilbert Talens, Helmut Lingen en Fabian Schmidtt. De laatste race van de zijspannen en tevens van het weekend werd afgelast vanwege regen in combinatie met olie op de baan.

De Hengelose Auto- en Motorvereniging wil via deze weg al zijn vrijwilligers bedanken voor hun fantastische inzet. Zonder al deze mensen was het simpelweg niet mogelijk geweest om de Road Races te organiseren. Ook wil zij de buurtschap rondom de Varsselring bedanken voor hun medewerking. En uiteraard grote dank aan alle toeschouwer die naar de Varsselring zijn gekomen voor een prachtig motorsportweekend.

De rijders van het International Road Race Championship (IRRC). Foto: Damon Teerink
Hengeloër Hessel Lubbers. Foto: Damon Teerink
Thijs Peeters, vier podiums in Hengelo. Foto: Damon Teerink
Jorn Hamberg als winnaar van de BeNeLux Trophy Supersport. Foto: Damon Teerink
Publiek geniet van de races in Hengelo. Foto: Damon Teerink
Start van de International Road Race Championship (IRRC). Foto: Damon Teerink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant