De broers Helmer (links) en Douwe Venneker uit Halle vormen samen autocrossteam de Twin Brothers. In Veldhoek gaan ze op 3 juni voor een plek in de top tien. Foto: Luuk Stam
De broers Helmer (links) en Douwe Venneker uit Halle vormen samen autocrossteam de Twin Brothers. In Veldhoek gaan ze op 3 juni voor een plek in de top tien. Foto: Luuk Stam

Broers Venneker uit Halle kijken uit naar NK autocross in Veldhoek

Sport

Veldhoek is op zaterdag 3 juni voor het eerst gastheer van het NK autocross

Door Luuk Stam

VELDHOEK/HALLE – Ze vormen samen een team, maar op de eerste zaterdag van juni zal het alleen Douwe Venneker (25) zijn die in Veldhoek in de crossauto stapt. Zijn oudere broer Helmer (28) is die dag deel van het ondersteunende team langs de kant. Dat staat al maanden zo vast. Als de kalender aan het begin van het seizoen bekend wordt, verdelen de broers uit Halle de crossweekenden. Daar waar er op harde kleigrond gereden wordt, stapt Helmer in de auto. Heeft een circuit een zandondergrond, dan is het Douwe die achter het stuur kruipt.

Veldhoek is op zaterdag 3 juni een cross op de typische Achterhoekse zandgrond. En dus is het de beurt aan Douwe Venneker. Hij behoort tot een klein groepje regionale deelnemers in deze wedstrijd om het Nederlands kampioenschap, met aan de start ook autocrossers uit België en Duitsland. Dat Helmer Venneker deze zaterdag niet hoeft te rijden, komt niet zo slecht uit, want de oudste van de twee broers is ook nog eens bestuurslid van de organiserende Halse Auto Cross Club (HACC). Die organiseert al autocrossen sinds 1989. Dit NK vond jarenlang plaats in Keijenborg, nu voor het eerst in Veldhoek.

Wild plan
De baan komt op het terrein achter de boerderij van de familie Nijhof aan de Schapendijk te liggen. “Ik kwam daar vroeger als kind al veel”, vertelt HACC-bestuurslid Marcel Bouwmeester, die zelf ook in Veldhoek woont. “Bennie Nijhof en Ab Bosman deden autocross. Bij de familie Nijhof ben ik ermee grootgebracht, nog steeds sleutelen we daar af en toe aan een crosswagen. Tijdens het drinken van een biertje na afloop, uitkijkend over het land ontstond het idee, eerst als een wild plan. Zo van: dit zou ook een mooie plek voor een autocross zijn. Maar Esther, de boerin, zei direct: ‘Nou, mijn toestemming heb je!’”

Niet alleen voor Marcel Bouwmeester is de autocross deel van zijn leven, ook voor zijn broer André. En geloof het of niet: de ene Bouwmeester is de schoonvader van Douwe Venneker, de ander is de schoonvader van Helmer Venneker. Kortom: de familiebanden lopen dwars over de autocrossbaan heen. En zo is het eigenlijk altijd geweest, ook in de familie Venneker. “Jullie hebben niet eens gekozen, dat jullie gingen autocrossen, stond al vast voordat jullie werden geboren”, zegt vader Toon Venneker, lid van het sleutelteam in de schuur bij oom Rudi Eenink in het buitengebied van Halle. Douwe Venneker knikt: “De hele familie deed aan autocross, mijn broer en ik zijn ermee opgegroeid en ermee verder gegaan.”

Adrenaline
Met veel passie en liefde, dat moge duidelijk zijn. Wat er zo mooi is aan deze sport? “Dat kun je slecht uitleggen, dat moet je gewoon zien, zo’n evenement is een hele belevenis”, zegt Douwe Venneker. “Als rijder zijnde helemaal”, vult zijn broer Helmer aan. “Je bent er de hele week mee bezig, leeft er de hele week naartoe.” Marcel Bouwmeester: “Ik vind alles er mooi aan, alles eromheen, achter de schermen, de wedstrijd zelf, de adrenaline, de snelheid.”

Die snelheid loopt op de rechte stukken op tot zo’n 140 kilometer per uur. Al speelt uiteraard de conditie van de baan een rol, want die verschilt in de autocross nogal eens. “Natte kleigrond, dat vind ik mooi”, zegt Helmer Venneker. “Op klei kun je mooier doseren, je hebt meer zicht, het is wat technischer, het draait meer om het rijden van de goede lijnen en je moet de rust bewaren, soms wachten op het goede moment.” Kom daar bij zijn broertje Douwe niet mee aan, hij houdt juist van de wat ruigere zandbanen, met veel meer gaten dan op een kleibaan. “Dat brengt – vind ik – meer beleving met zich mee”, zegt hij. “Op zand kun je niet afwachten, je moet gewoon vol gaan.”

Twin Brothers
Dat doen de broers met hun auto dit jaar voor het eerst in de Sprint 2000-klasse onder de teamnaam de Twin Brothers, een verwijzing naar de twee Suzuki-wegmotoren, die in hun auto zijn gebouwd. In de eerste NK-wedstrijd van dit jaar behaalde het team een vijfde plek. Daar waren de broers ‘meer dan tevreden’ mee. In Veldhoek hopen ze op een plek in de top tien. “Eerst de finale halen”, klinkt het. “Daar doen vijftien auto’s mee. Dat is altijd het eerste doel: als dat maar weer gehaald is. En dan zou een plek in de top tien heel mooi zijn.”

In Veldhoek hoopt de organisatie op zaterdag 3 juni (aanvang 9.00 uur) op 1.500 tot 2.000 bezoekers. “Normaal staan er altijd wel wat vrienden langs de kant, maar zo dichtbij huis zul je helemaal een groot deel van het publiek wel kennen”, blikt Douwe Venneker vooruit. “Daar ben je onbewust toch altijd wel een beetje mee bezig.” En dan staat zijn broer Helmer langs de kant, voor al dat thuispubliek, vindt hij dat niet jammer? “Nee, hoor. Helemaal niet. We zijn een team, ik moedig mijn broer aan. De auto is van ons samen, we doen altijd alles samen dus ook dit doen we samen. En ik denk dat ik die dag net zoveel zenuwen ga hebben als hij.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord