De hardlopers passeren de 'klerenkast'  aan de Wiersserbroekweg. Foto's: Jan Hendriksen

De hardlopers passeren de 'klerenkast'  aan de Wiersserbroekweg. Foto's: Jan Hendriksen

Vordense Achtkastelenloop: ludieke ‘kasten’ en onverwachte wendingen

Sport

VORDEN - Hoewel van tevoren aangekondigd, vroegen vele deelnemers zich zondag tijdens de Vordense Plus van der Voort Achtkastelenloop, georganiseerd door de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport, toch af: wat deden die ‘kasten’ langs de route? Bij de start- en finishlijn bij sporthal Het Jebbink stonden een ‘wijnkast’ en een ‘prijzenkast’, en op de twee langste afstanden kwamen deelnemers nog eens zes ‘kasten’ tegen. Zo stonden er op de hoek van de Almenseweg/Mispelkampdijk een ‘badkamerkast’, aan de Enzerinkweg een ‘roze kast’, en verder op het parcours aan de Wiersserbroekweg een ‘klerenkast’. Ook een ‘boekenkast’, ‘poppenkast’, en ‘archiefkast’ behoorden tot de decoratiestukken. 

Door Jan Hendriksen

Wat bleek? Iedereen die de loop volbracht, ontving traditioneel een medaille met jaarlijks een nieuw ontwerp. Dit jaar ontstond echter per ongeluk een nieuwe naam: ‘Achtkastenloop’, twee letters te weinig dus. “Maar wij zijn niet voor één gat te vangen. We vonden het wel een ludiek idee om met de fout om te gaan, die we niet wilden herstellen. Zodoende hadden we een achttal ‘kasten’ langs de route geplaatst”, verklaarde Petra van den Berg van Hanzesport de ludieke actie. En zo werd zondag de 35ste editie een unieke editie door een ‘foutje’. 

Op de tien kilometerafstand deed zich ook een ‘foutje’ voor in de kopgroep hardlopers op deze afstand. Zij passeerden de finishstreep vanuit tegenovergestelde richting, tegelijkertijd met de eerste finishers van de halve marathon (21.1 kilometer) . En dat zorgde voor de nodige consternatie. “Gelukkig zijn deze lopers veilig ‘binnen’ gekomen. Dat is het belangrijkste. Maar het was heel vervelend. Dit wil je niet als organisatie. De snelste loper wordt steevast op een fiets door ons begeleid. We staan in direct contact met de parkoerswachters en kregen vrij snel van hen het bericht dat na de eerste loper een groepje koplopers werd gemist. Dan maak je je wel zorgen. Uiteindelijk hebben we kunnen vaststellen op welk punt het misging. Een van de lopers zag de pijl niet en miste daardoor een afslag en kennelijk liep de rest er achteraan”, zo verklaarde Van den Berg de situatie na afloop.

Ondanks het vervelende voorval keek Van den Berg met de tientallen vrijwilligers van Hanzesport terug op een geslaagde Achtkastelenloop. Met de ondersteuning van onder meer leden van de Scouting David G. Alford Vorden en de EHBO Vorden, die absoluut niet gemist konden worden, en sponsoren zoals Plus, Running Center Zutphen, De Gravin van Vorden en Elbrink Groen & Bloem. Met twaalfhonderd deelnemers was de loop volledig volgeboekt en met het prachtige lenteweer was het genieten voor de hardlopers. De Vordense Plus Achtkastelenloop kent traditioneel drie afstanden: 10, 21,1 en 30 kilometer, die voor een (klein) deel parallel lopen aan de bekende fietsroute langs de Vordense kastelen. Deelnemers konden dan ook op sommige delen van het parcours een glimp van de kastelen opvangen.

Het gros van de deelnemers had zich voor de dertig kilometer loop aangemeld: 630 in getal. Voor de halve marathon (21.1 kilometer) hadden zich 265 deelnemers ingeschreven en voor de tien kilometer 305 hardlopers. Onder hen waren diverse deelnemers die voor het eerst deelnamen, zoals de 29-jarige Lotte Wiegerinck uit Ulft en de 44-jarige Arnold Winkels uit Barchem. Winkels raakte verslingerd aan de hardloopsport tijdens de coronaperiode. “Ik was een teamsporter maar sport nu individueel. En dat bevalt me prima,” aldus Winkels. Het parcours was voor hem als geboren Vordenaar geen onbekend terrein. “Ik ken hier de weg en kom langs mijn geboortehuis.” Winkels finishte over de afstand van 21.1 kilometer in een tijd van 1.37.49 uur, goed voor een tiende plaats in de categorie 35+.

Winnaars
Bij de mannen werd de halve marathon gewonnen door Simon Nij Bijvank uit het Sallandse Haarle in een tijd van 1.16.38 uur. Bij de vrouwen ging de overwinning op deze afstand naar Trox Hakstege uit Baarn (1.27.26 uur). De dertig kilometer werd bij de mannen gewonnen door Daniel Groen uit De Blesse in een tijd van 1.39.30 uur en bij de vrouwen door Mireille Baart uit Wageningen (2.00.35 uur). De tien kilometer werd bij de mannen gewonnen door Luca Greven uit Doetinchem in een tijd van 33.43 minuten en bij de vrouwen door Liesbeth Voorthuijsen uit Hellendoorn (46:46 minuten).

Selfie
Dit jaar stond naast de ‘spelfout’ de narcis op de medaille centraal. Hanzesport stopte na tientallen jaren namelijk met het uitreiken van het bosje narcissen aan de deelnemers. Maar zo bleef de herinnering aan ‘het bosje narcissen’ voor de deelnemers vereeuwigd, evenals wat de ludieke actie betreft. Veel deelnemers verenigden zich met een van de ‘kasten’ door een selfie te maken.

Voor alle uitslagen: zie www.uitslagen.nl. Voor meer foto’s: zie www.contact.nl.

De medaille met de foto met de tekst ''Achtkastenloop Vorden'.
De deelnemers wachten geduldig op het startschot.
Het was lekker lenteweer voor de deelnemers.
De ''klerenkast' was een van de acht kasten langs de route.
De winnaar bij de mannen op de halve marathon:
Alle drankbekertjes werden na de loop door de organisatie netjes opgeruimd.
De deelnemers werden op diverse locaties voorzien van water of een sportdrankje door leden van de Scouting Vorden.
Petra van den Berg van Hanzesport bij de kasten die opgesteld stonden bij de start.
De koplopers in de 'koers' werden begeleid door een fietser.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant