Jeffrey Herlings klaar voor de start. Foto: Henk Teerink

Jeffrey Herlings klaar voor de start. Foto: Henk Teerink

Dutch Masters of Motocross trapt seizoen af in Harfsen met wereldtopper Jeffrey Herlings

Sport

HARFSEN - Het Dutch Masters of Motocross kampioenschap zal zondag 17 maart zijn seizoen starten in Harfsen. Vele wereldtoppers zullen aan de start verschijnen, waaronder Jeffrey Herlings. De Harfsense motor- en autoclub (HAMAC) maakt zich op voor een drukke en mooie dag in ‘t Peppelenbos, het crosscircuit van Harfsen. Voor die tijd gingen we in gesprek met de HAMAC Harfsen en favoriet Jeffrey Herlings, die momenteel vijf wereldtitels en 103 Grand-Prix overwinning op zijn naam heeft staan. 

Na een seizoen met veel pech en blessures, zette Herlings afgelopen januari zijn trainingen voort. De snelheid is nog altijd aanwezig, zo liet hij afgelopen weekend in Argentinië zien. Hier reed de Red Bull Factory KTM rijder het eerste wedstrijdweekend van het wereldkampioenschap motocross 2024. Hij wist hier een respectievelijke achtste en zevende plaats te scoren voor de achtste plek algemeen. Momenteel is het een drukke periode voor de succesvolle motorcrosser. Want komende zondag verschijnt hij achter het starthek in Harfsen. Hier vindt de opening van het Dutch Master of Motocross kampioenschap plaats. 

Mooie woorden van een grootheid in de internationale motorcrosswereld. Jeffrey Herlings kan spreken van een glansrijke carrière. Maar ook heeft het een keer zijde, Herlings kent vele blessures en tegenslagen tijdens zijn loopbaan. Maar nu is hij fit en verkeerd in een sterke vorm. “Ik ben momenteel 29 jaar en heb nog ongeveer 2 tot 4 jaar voor mijn topsport carrière. Ik ben nog jong maar in deze sport behoor je dan al toch tot de ‘oude garde’. Ik rijd al mijn hele leven op internationaal niveau en dat vergt veel doorzettingsvermogen en wilskracht. Maar zo lang ik plezier heb en kan vechten voor de topposities ga ik door.” Zodra we het over de verwachtingen hebben voor dit seizoen zie je de glinstering in de ogen van de vijfvoudig-wereldkampioen. “Winnen is het doel en het liefst voegen we daar een wereldtitel aan toe. Maar het WK-deelnemersveld is sterk en iedereen op dit niveau rijdt hard. Het doel is om uiteindelijk in de top drie van het wereldkampioenschap te staan.” 

In het gesprek vroegen we de Nederlandse crosser naar het rijden voor zijn thuispubliek: “Het liefst rijd ik dichtbij huis. De circuits in Nederland zijn prachtig en het publiek is geweldig. Waar ik ook rijd, de support is altijd onwijs groot.” Maar ook legt dit een bepaalde druk op de 29-jarige Herlings. “Iedereen vindt het geweldig als ik aan de start sta. Maar er wordt verwacht dat je wint en dat brengt toch een bepaalde druk met zich mee. Want het is makkelijker gezegd, dan gedaan. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het rijden voor thuispubliek fantastisch is. Ik ben bijna dertig jaar en zal geen tientallen jaren meer crossen. Zolang ik in Nederland aan de start kan staan, doe ik dat.” Dat de volledige focus uitgaat naar het wereldkampioenschap, de MXGP is logisch. Maar de wedstrijd in Harfsen is een optimale training voor Herlings: “Een betere training dan de wedstrijd in Harfsen ga je niet krijgen, de omstandigheden zijn soortgelijk en hiermee ontwikkel je een goed wedstrijdritme. En ritme is exact wat ik nodig heb na een lange tijd eruit te hebben gelegen.”

Druk weekend
De Harfsense motor- en autoclub popelt om het motorseizoen af te trappen. Afgelopen jaar had de vereniging een recordaantal bezoekers tijdens de Dutch Masters of Motocross. Iets wat de vereniging niet geheel zag aankomen aldus voorzitter Wim Lubbers; “Met maar liefst 6500 bezoekers overtrof de HAMAC zijn verwachtingen. Hier waren wij niet geheel op in gespeeld en hebben wij als club van geleerd. Deze punten zijn komende editie beter geregeld.” Achter de schermen is de vereniging al lange tijd met de voorbereidingen bezig zodat het evenement gesmeerd zal verlopen. Er is een online ticketverkoop op touw gezet, de parkeergelegenheden zijn gereed en het crosscircuit verkeerd in uitstekende staat om de bezoekers een geweldige dag te bezorgen.

De weersvooruitzichten zijn tijdig gedraaid en we gaan een droge en aangenamere periode tegemoet als we de weersvoorspellingen mogen geloven. Dit komt Stichting Motorsport Harfsen als geroepen. Want de bossen en landerijen zijn behoorlijk verzadigd na een regenachtige winterperiode. Dit krijgt nu tijd om te herstellen om zodoende komend weekend te genieten van een prachtige motorsport dag. Meer informatie over het evenement, zie de website.


hamac.nl/dutch-masters-of-motocross

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant