Na twee jaar in een Toyota Yaris rijdt Yannick Vrielink dit seizoen in een Ford Fiesta R5. Archieffoto: Luuk Stam
Na twee jaar in een Toyota Yaris rijdt Yannick Vrielink dit seizoen in een Ford Fiesta R5. Archieffoto: Luuk Stam

Yannick Vrielink pakt met R5-auto direct winst in Zuiderzeerally

Sport

VIERAKKER/KAMPEN – Rallycoureur Yannick Vrielink (25) uit Vierakker heeft zaterdag de Zuiderzeerally in en rondom het Overijsselse Kampen gewonnen. Het rallytalent reed er samen met navigator Harm van Koppen zijn eerste wedstrijd in zijn nieuwe Ford Fiesta R5. “Dit voelt een beetje onwerkelijk”, reageerde Vrielink na de negen proeven tellende rally, die hij afsloot met 38 seconden voorsprong op de nummer twee. “Maar we maakten geen fouten, de auto was fantastisch en Harm was heel goed.”

Door Luuk Stam

Toch waren de omstandigheden gedurende de rally zeer verraderlijk te noemen. Vrielink en zijn concurrenten kregen op de dijkweggetjes rondom Kampen te maken met hier en daar spekgladde weggedeelten door regen en hagel. Daarbij was het voor de Achterhoekse twintiger, die begint aan zijn vierde jaar als rallycoureur, even wennen aan de nieuwe auto. “Maar de setup van de Ford was goed en paste bij mijn rijstijl”, klonk het. “We bleven geconcentreerd en dat bleek belangrijk. Ik ben heel blij en trots dat dit gelukt is!”

ONRK
De nieuwe Ford Fiesta R5 is aanzienlijk lichter en sneller dan de Toyota Yaris, waarmee Vrielink de voorbije jaren reed. Met die auto pakte de man die in zijn jeugd te boek stond als wielertalent vorig seizoen de nationale titel in het Nederlands Rallykampioenschap (NRK). Met zijn nieuwe auto gaat hij dit seizoen de strijd aan in het Open Nederlands Rallykampioenschap (ONRK), de klasse waarin de snelste rallyauto’s van Nederland rijden.

Vrielink houdt het dit jaar niet bij één uitdaging, want naast zijn stap richting het ONRK maakt hij dit seizoen ook zijn debuut in de ADAC Opel Electric Rally Cup, rijdend met een Opel Corsa-e. Tevens wil hij dit jaar afsluiten met nóg een debuut, een deelname aan een internationale rally in het World Rally Championship (WRC). De combinatie maakt wel dat hij niet alle wedstrijden in alle kampioenschappen mee kan doen.

Zo zal Vrielink begin mei bij de opening van het ONRK-seizoen in het Duitse Sulingen – de enige wedstrijd van dit kampioenschap op Duits grondgebied, alle andere wedstrijden zijn in Nederland – niet in actie komen in de Ford Fiesta R5, maar in de Opel Corsa-e. Wie het rallytalent dichterbij huis aan het werk wil zien, heeft die kans dit jaar onder meer tijdens de Vechtdal-rally rondom Hardenberg (21 en 22 juni), de Hellendoorn-rally (20 en 21 september) en de Twente-rally rondom het Overijsselse Hengelo (26 en 27 oktober).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant