V.l.n.r Tom Kreunen, Niels Bikkel, Arjan Bikkel en Bart Roenhorst. Foto's: Henk Teerink

V.l.n.r Tom Kreunen, Niels Bikkel, Arjan Bikkel en Bart Roenhorst. Foto's: Henk Teerink

Henk Teerink

IDC-kampioenschap gaat in Assen zomers van start

Sport

ASSEN - Het international Dutch Championship is op zaterdag 6 april op het TT Circuit in Assen begonnen aan het nieuwe seizoen. Onder zomerse temperaturen kwam het al op die eerste dag tot spannende wedstrijden. Ook rijders uit deze regio lieten zich zien en het werd als vanouds een enerverende dag op het Drentse circuit. 

Door Damon Teerink

Om 09.00 uur klonk het startschot voor de eerste trainingen. Elke klasse reed tweemaal een kwalificatie van achttien minuten gevolgd door de eerste wedstrijd van het nieuwe 2024-seizoen. De races ging vervolgens om 14.30 van start. Zo werd er gestreden in de Dutch ProClass600, Dutch Supersport new generation, Dutch ProClass 1000 en tot slot de Dutch Superbikes. Het start van het nieuwe seizoen betekent nieuwe motoren, andere onderdelen en bovenal een frisse start met nul punten voor iedereen.

Rijders uit de buurt
Verscheidene rijders vertegenwoordigden de Achterhoek. Te beginnen in de ProClass 600 categorie met Bart Roenhorst en Tom Kreunen uit Hengelo Gld. Beide heren kwamen op een Yamaha YZF-R6 motorfiets goed uit de startblokken tijdens hun debuut in deze klasse. Daarnaast zagen we ook Arjan Bikkel uit Vorden, eveneens met een Yamaha. Niels Bikkel uit Doetinchem stond aan de start in de ProClass 1000 en Toine Gierkink uit Winterswijk reed met een Ducati Panigale V4R in de Dutch Superbike. Voor de een was de seizoenstart beter dan de ander, onder meer door mechanische pech, maar ook dat is onderdeel van motorracen.

In de Dutch ProClass 600 schreef Jens Ripke de eerste overwinning van het seizoen op zijn naam met een nipte voorsprong. Bart Roenhorst werd keurig achtste, Arjan Bikkel passeerde de finishlijn als 21ste, gevolgd door Tom Kreunen op een 23ste plaats. De overwinning in de Supersport klasse ging naar nieuweling Sven Doornenbal op de Kawasaki-ZX6R. In de Dutch ProClass 1000 ging de winst naar Tommie van Amen, die een ruime voorsprong had opgebouwd. Doetinchemmer Niels Bikkel werd achttiende op de Yamaha machine.
Spannend was het ook in de Superbike klasse, hier werd voor in het veld voor elke meter gestreden. Uiteindelijk was het gastrijder Pepijn Bijsterbosch die als eerste over de streep kwam. Omdat hij niet als vaste deelnemer aan de start staat werd hij niet opgenomen in de uitslag. Hierdoor ging de winst naar Wayne Tessels uitkomend op een Kawasaki Superbike machine. Toine Gierkink kende minder geluk tijdens zijn debuut op de Italiaanse Ducati. Technische problemen speelden hem in de kwalificatie parten en hij moest noodgedwongen de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan.

Het eerstvolgende IDC-evenement is op zaterdag 27 april tijdens Koningsdag. Dan wordt op het TT Circuit in Assen de tweede wedstrijd van het seizoen verreden. 

Bart Roenhorst in actie.
Niels Bikkel tijdens een inhaalactie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant