Jeroen Meinsma bij Gezondheidscentrum Vorden, waarin drie huisartsen- en een fysiotherapiepraktijk zijn ondergebracht. Foto: Sander Grootendorst
Jeroen Meinsma bij Gezondheidscentrum Vorden, waarin drie huisartsen- en een fysiotherapiepraktijk zijn ondergebracht. Foto: Sander Grootendorst

Nieuwe huisarts Jeroen Meinsma voelt zich thuis in Vorden

Zorg

VORDEN - Hij werkt sinds ruim twee jaar als huisarts in Vorden, maar per 1 april is hij officieel ‘nieuw’. “Eind 2019 kwam ik hier, toen was er sprake van dat ik op termijn de praktijk zou kunnen overnemen. Nu is het zover.”

Door Sander Grootendorst

Jeroen Meinsma (36) heeft zijn draai al behoorlijk gevonden, al maakten de coronamaatregelen van die eerste twee jaar een grote uitdaging. “De vraag was: hoe kunnen we ondanks corona goede zorg leveren?” Het probleem is niet voorbij: zo blijkt de balie op de middag van het interview gesloten. “Een deel van het personeel werkt thuis en neemt daar de telefoon op. Maar we kunnen alweer iets vaker open. Onze telefonische bereikbaarheid was en is goed, maar mensen konden niet zomaar binnenlopen. Van oudsher is toch de gebruikelijke manier als je contact met de dokter wilt.”

Dat directe contact heeft Meinsma ook zelf het meest gemist: “Alleen maar achter een computer vragen beantwoorden is toch minder. Toen ik geneeskunde ging studeren, hadden we het er al over: het fysiek mensen zien en bij hen thuis langsgaan is wat dit vak zo leuk en bijzonder maakt.”

Daarbij horen vanzelfsprekend de grote en tegelijkertijd intieme gebeurtenissen. “Wat ik al snel meemaakte was de achteruitgang van een patiënt richting overlijden. Als je de naasten dan later weer ziet, dan beseffen zij en ik: we hebben wat meegemaakt samen.”

Het vertrouwen in de huisarts is over het algemeen groot. Dat heeft onder meer tot gevolg dat een huisarts vaak aanzienlijk meer te horen krijgt dan alleen de klacht waarvoor een patiënt op het spreekuur komt. “Mijn opleider zei: een huisarts is soms een dokter en soms een pastoor. Het heeft er misschien mee te maken dat er veel vastigheden verdwenen zijn. De maatschappij seculariseert. Ik probeer voor iedereen de tijd te nemen, maar moet het uiteraard begrenzen. En bovendien kunnen we natuurlijk niet alle vragen beantwoorden.”

Het werk in Vorden zit Meinsma als gegoten. “Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en na mijn geneeskundige opleiding naar Doetinchem verhuisd, waar ik de huisartenopleiding kon doen. Ook mijn vrouw komt uit de Achterhoek, we wilden graag hier komen wonen. Ik kon als waarnemer aan de slag, nam het over bij vakanties of sprong in bij nachtdiensten. Na zes jaar kwam in gesprek met een van de huisartsen hier in Vorden: we zoeken iemand die mee kan werken en op termijn een deel van de praktijk overnemen. Dat was precies de invulling van de wens die ik had. Er zitten hier drie praktijken samen onder één dak. Dat leek me een mooi uitgangspunt. Je kunt van elkaar leren en elkaar aanvullen.”

“In 2018 hebben de andere huisartsenpraktijken in Vorden de patiënten van huisarts Dagevos overgenomen, toen is deze nieuwe praktijk ontstaan. En die neem ik nu over.”

“Vorden zie ik als een typisch Achterhoeks dorp, waar een huisarts alle lagen van de bevolking tegenkomt. Gezinnen, mensen op leeftijd, Randstedelingen die hier een boerderij hebben gekocht. Een gemêleerd gezelschap. We hebben fysiotherapie in dit pand. En we zijn ook al uitgenodigd door de andere fysiopraktijk om kennis te maken. Dan kun je goed doorverwijzen, je kunt inschatten welke patiënt waar het beste past. De lijnen zijn kort, ook met andere zorginstellingen, je belt elkaar makkelijk.”

Ook los van corona: steeds meer contact tussen huisarts en patiënt vindt online plaats. En: patiënten raadplegen Google. Meinsma: “Patiënten vragen vaker uit zichzelf om doorverwijzing. We kunnen ze helpen om bepaalde dingen uit te sluiten. Soms maken ze zich nodeloos zorgen. Ik denk ook dat mensen door internet bewuster van hun lijf zijn geworden, dat is positief. Aan de andere kant is er een groep die niet wil of niet mee kán in de ontwikkelingen. Ook voor hen willen we er zijn.”

In de praktijk verandert er door de overname weinig. “Ik krijg er natuurlijk wel taken en verantwoordelijkheden bij. En verder vind ik het vooral fijn om aan een vaste groep mensen verbonden te zijn. Als waarnemer leer je de anderen nooit echt kennen. Geneeskunde bedrijven is leuk, maar het allerleukste is toch het samenwerken met anderen.”

Dat blijft hij vanuit Doetinchem doen, waar zeven maanden geleden zijn dochtertje geboren werd. Zo gebeurt er veel in korte tijd in het leven van huisarts Meinsma. “Maar het past allemaal precies.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant