De aftrap van de regionale campagne 'Praat vandaag over morgen

De aftrap van de regionale campagne 'Praat vandaag over morgen" met vlnr Frans Miggelbrink, Anja Stunnenberg, Renée Wilke en Erwin Bomers. Foto: Kyra Broshuis

Campagne voor regionale bewust-wording van start: ‘Praat vandaag over morgen’

Zorg

GROENLO - ‘Hoe denk jij over ouder worden? Wie kun je om hulp vragen als je het nodig hebt? Is jouw huidige woning prettig voor je oude dag? Weet je wat je moet regelen voor jouw oude dag? Wat heb je nodig om gelukkig oud te worden? Hele belangrijke vraagstukken om met elkaar over in gesprek te gaan. Om die gesprekken te bevorderen introduceren ouderenzorgorganisaties een regionale bewustwordingscampagne ‘Praat vandaag over morgen’. 

Door Kyra Broshuis

De aftrap is vrijdag bij de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé waar wethouders van de gemeenten in Achterhoek aanwezig zijn. Ook vertegenwoordigers van branchevereniging Actiz, het Netwerk Ouderen Veerkracht Achterhoek en 8RHK ambassadeurs nemen deel. Namens de zorgorganisaties zijn de bestuurders van Sensire (Renée Wilke), Markenheem (Anja Stunnenberg) en Marga Klompé (Erwin Bomers) aanwezig.

De cijfers
“Het aantal mogelijke mantelzorgers neemt af terwijl het aantal ouderen toeneemt”, zegt Sanne Boon van Actiz. “Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor hun oude dag. Mensen schuiven het voor zich uit, maar de oude dag is vaak al dichtbij. Wij willen meer maatschappelijke betrokkenheid realiseren bij de toekomst van de zorg voor ouderen. In de Achterhoek lopen we voor op de rest van het land qua aantal ouderen; in 2030 is 30 procent van de Achterhoekers ouder dan 65 jaar.”

Het aantal ouderen neemt dus toe, en mensen worden steeds ouder. Daardoor neemt ook de zorgvraag toe, en die zorg wordt complexer. “Nu al merken we daar de impact van: 79 procent van mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naasten en ruim 20.000 mensen die zorg nodig hebben wachten op een plek in het verpleeghuis. Er is onderzoek gedaan naar wat mensen zélf willen doen voor hun oude dag. Zo’n 78 procent van de mensen is bereid om voor zichzelf te zorgen, 75 procent van de mensen zou zorgen voor de eigen partner, 60 procent zou zorgen voor de eigen ouders en 64 procent van de mensen zou zorgen voor vrienden, buren en kennissen.”

Gesprekskaart
Renée Wilke van Sensire legt uit hoe de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ er uit gaat zien. “We hebben een speciale Achterhoekbank waarmee we on tour gaan. De website achterhoekbank.nl vormt samen met de gesprekskaart de basis voor de gesprekken. Om te laten zien hoe dat werkt, gaat de bekende Achterhoeker Frans Miggelbrink in gesprek met Anja Stunnenberg, bestuurder bij Markenheem. Ze praten over de zorg voor ouders en over het feit dat mensen ‘het gesprek’ steeds langer uitstellen. “Daarom hebben we deze campagne ook opgezet”, legt Stunnenberg uit, “het is straks niet meer vanzelfsprekend dat er zorg beschikbaar is.”

De verschillende zorginstanties gaan het komend jaar met het bankje de regio in om mensen in gesprek te laten gaan over ouder worden. De ‘Achterhoekbank’ komt bij verschillende evenementen en andere publiekstrekkers te staan. Precies weten waar de bank komt? Kijk dan op www.Achterhoekbank.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant