Afbeelding
Foto: PR

De Tuinen van Landgoed de Wiersse zijn extra geopend tijdens Pinksteren

Partnerbijdrage

Ingebed in het Achterhoekse coulisselandschap bevinden zich de betoverend tuinen van De Wiersse. Tijdens de open dagen in mei kunnen bezoekers deze 16 hectare tuinen in volle voorjaarsglorie bewonderen. Wisselend tussen de weidse uitzichten over het landschap en de romantische formaliteit van de Wiersse zal de bezoeker tuinkunst ervaren zoals in Engeland, Frankrijk of Italië te vinden is, maar in dit geval direct verbonden met het arcadisch omliggend landschap.

De komende weken zullen boven alles de azalea’s en rhododendrons de tuinen tot een levend schilderij van kleur en geur omtoveren. Naast de wekelijkse opening op donderdag en vrijdag is de tuin met pinksteren ook open op zondag 28 en maandag 29 mei

Talrijke rhododendrons werden in de jaren twintig van de vorige eeuw per schip van Boskoop naar de kade van Zutphen gevaren en vervolgens door de pachters van landgoed de Wiersse met paard en wagen naar de Achterhoekse buitenplaats gereden. Daar werden zij in grote hoeveelheden gebruikt om het oude landgoed om te toveren tot een tuin vol verrassingen. Samen met de zoetgeurende azalea’s zorgen deze rhododendrons steeds voor een kleurig spektakel, waarvan het hoogtepunt in de laatste dagen van mei valt. Zij vormen het kader waarin bomen, varens, mos, bamboe, beelden, sierhekken, bruggen, heesters, fonteinen en loofgangen contrasteren met de formaliteit van parterre, borders en pergola en met de strakke lijnen van de moestuin.

Tussen het voorjaar en de zomer, voordat de adelaarsvarens manshoog worden onder de berken, is het raffinement van de aanleg, de subtiele beplanting en het hoge niveau van onderhoud in de tuin en het park overal merkbaar. Zie www.dewiersse voor meer informatie. 

Moestuinvrijwilligers gezocht op verschillende vakgebieden

De historische moestuin van de Wiersse, verscholen tussen Vorden en Ruurlo, vraagt meer werk en tijd dan ons huidig team van tuinmedewerkers, vrijwilligers en studenten aankan. Daarom zoeken wij enthousiaste vrijwilligers om ons bij te staan in de moestuin, op donderdag ochtend (van 09.00 tot 12.30).

De Wiersse wordt al zo’n 300 jaar met veel liefde beheerd door dezelfde familie. Sinds 2008 is De Wiersse ondergebracht in een ANBI-Stichting. De Rijksmonumentale tuinen genieten internationale faam. Inmiddels hebben meer dan een half miljoen bezoekers kunnen genieten van de pracht die de tuinen van de Wiersse bieden.

In de tuin is een kleine tuinploeg werkzaam. Daarnaast is er een team vrijwilligers dat zich op dinsdagen inzet voor het onderhoud van tuin en park en een groep vrijwilligers die zich inzet voor de openstelling van de tuinen op donderdagen en zaterdagen. 

De moestuin is een kwart hectare groot. Door de eeuwen heen is het karakter van de moestuin op de Wiersse het zelfde gebleven, liefdevol, ouderwets en kleinschalig. De praktische doeleinden, de productie van groente, fruit en snijbloemen, worden door de bezoekers en betrokkenen zeer gewaardeerd. Ook worden hier vaste planten opgekweekt die later in de tuin worden uitgeplant.

Wieden, zaaien, poten, leggen, rooien, plukken, oogsten en compost draaien zijn veel voorkomende werkzaamheden. Ervaring en voorliefde om in een tuin of moestuin te werken is gewenst maar enthousiasme en bereidheid om nieuwe kennis op te doen is belangrijker. Bij interesse kunt u mailen naar Mary Gatacre info@dewiersse.com

Als vrijwilliger wordt u onderdeel van een kleinschalige gemeenschap en een enthousiast team van vrijwilligers op een prachtige werkplek. U krijgt natuurlijk gratis toegang tot de tuinen tijdens de open dagen en er is jaarlijks een vrijwilligersbijeenkomst. Voor meer informatie over de Wiersse kijk op onze website www.dewiersse.com

Dit artikel wordt u aangeboden door Landgoed de Wiersse. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord