Bedrijfsleidster Riske Legtenberg en vrijwilliger Sanne Mullink met op de achtergrond de nieuw gecreëerde vierkante meters winkelruimte. Foto: Bernadet te Velthuis
Bedrijfsleidster Riske Legtenberg en vrijwilliger Sanne Mullink met op de achtergrond de nieuw gecreëerde vierkante meters winkelruimte. Foto: Bernadet te Velthuis

Proef en beleef de hernieuwde Van Sinckel

Algemeen

VORDEN – Bij Stichting Van Sinckel aan de Dorpsstraat 15 in Vorden hebben ze een flinke verbouwing achter de rug, vanwege de verkoop van het linkergedeelte van het pand waarin het winkelconcept is gevestigd. Hier zal binnenkort een lingeriezaak zijn intrede doen. Het pand, van de voormalige winkel van Sueters, is daarom opgesplitst in twee delen. Om de verloren vierkante meters goed te maken, is er aan de achterzijde van het gedeelte van Van Sinckel extra winkelruimte gecreëerd. Op zaterdag 25 november van 13.00 tot 17.00 uur kan iedereen het resultaat van deze verbouwing bekijken tijdens de heropening, waar wethouder Engels om 15.30 uur een officieel tintje aan zal geven. Verder zal er een proeverij onder het mom 'Proef & beleef de hernieuwde Van Sinckel' plaatsvinden en zullen vijf nieuwe deelnemers zich deze dag presenteren.

Door Bernadet te Velthuis

Het gedeelte aan de linker voorzijde had officieel nog steeds geen invulling, maar wij mochten er van de familie Sueters gratis gebruik van maken, om de aanblik van leegstand te voorkomen.", zo verklaart bedrijfsleidster Riske Legtenberg van de Stichting Van Sinckel die de winkel, waar meerdere ondernemers onder één dak hun producten aanbieden, beheert en exploiteert. "Maar ondertussen hadden we de ruimte wel in gebruik (verhuurd aan deelnemende ondernemers) en nodig om rendabel te blijven."

De oplossing lag in de beschikbare ruimte aan de achterzijde van de winkel van Van Sinckel, dat onder andere werd gebruikt als magazijn. "Dat was toch al een overbodige luxe, dus door het magazijn op te heffen en het keukentje verder naar achteren te plaatsen, hebben we de benodigde vierkante meters daar weten te creëren.", zo vertelt Legtenberg die de komst van de nieuwe winkel in het pand als een win-win situatie ziet. "Het is natuurlijk fijn voor de familie Sueters dat het nu verkocht is, bovendien denk ik dat we elkaar als ondernemers kunnen versterken".

De financiering van de verbouwing is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 1500 euro van de gemeente Bronckhorst en de tot nu toe 1000 euro opbrengst uit donaties uit de zogenoemde 'Club van 50', een oproep om minimaal 50 euro te doneren aan iedereen die Van Sinckel wil steunen. Ook had de stichting het niet voor elkaar kunnen krijgen zonder de hulp van mensen van zorgboerderij Marope (slopen van de tussenmuren van magazijn en keuken), cliënten van GGNet (schilderwerk) en vele andere vrijwilligers. Riske Legtenberg: "We zijn erg dankbaar voor deze geboden hulp en trots op het feit dat we dit met zijn allen gerealiseerd hebben".

Proef & beleef Van Sinckel
Tijdens de heropening kan men onder het genot van een drankje de verschillende producten van de ondernemers proeven. Zo zal onder andere Bonbonatelier Janson uit Zutphen aanwezig zijn met een chocoladefontein, Bommel Beef laat bitterballen proeven, er is biologische kaas van de Vijfsprong en nog veel meer. Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis te maken met de vijf nieuwe deelnemers die zich bij het concept van Van Sinckel hebben aangesloten, te weten: Van Bommel Beef (ambachtelijke gemaakte bitterballen/kroketten), Italia Mondo (authentieke Italiaanse etenswaren), Kadoo&zoo (accessoires als tassen, sjaals en sieraden), Adila wonen (Marokkaans aardewerk) en Fairy Houses (Australisch concept van door zonne-energie verlichte 'kabouterhuisjes'). Van deze laatste is Van Sinckel het eerste verkooppunt binnen Europa.

Toekomstige ontwikkelingen
Bij Van Sinckel zitten ze niet stil, dat is wel duidelijk wanneer Riske Legtenberg vertelt over de verdere plannen: "Er komt een kleine koffiehoek waar iedere maand een andere koffiesoort van de Pelikaan geschonken zal worden (tegen een kleine vergoeding). Ook is het binnenkort mogelijk om boeken in te leveren die Van Sinckel ten behoeve van de stichting en/of goed doel voor een klein prijsje zal verkopen.

Vijf nieuwe deelnemers presenteren zich

Verder geeft ze aan dat Van Sinckel, als stichting zonder winstoogmerk, graag een maatschappelijk doel wil dienen. In het artikel 'Taalbarrière blijft groot obstakel voor vluchtelingen' in Contact Bronckhorst van 12 september 2017 lazen zij het verhaal over Kamiran Baker uit Baak, een kleermaker uit Syrië die sinds de komst in Nederland in een sociaal isolement is geraakt. "In samenwerking met de gemeente Bronckhorst willen we hem binnen Van Sinckel een werkplek aanbieden. Bij Baker kan men binnenkort terecht voor het herstellen van kleding".

Terugkijkend op dit eerste jaar concludeert Legtenberg dat Van Sinckel zich als een succesvol concept heeft bewezen. Ook vrijwilliger van het eerste uur, Sanne Mullink, bevestigt dit en heeft haar plek hier helemaal gevonden: "Naast de werkzaamheden in de winkel, heb ik binnen Van Sinckel nu ook mijn eigen 'tokootje' waar ik zelfgemaakte kaarsen en (voor de winter) voedertaarten verkoop".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant