Het Vordense Slipjachtcomité: v.l.n.r. Appie Noordkamp, Tony Koning, Liesbeth Geubels en Albert Mulderije. Foto: PR
Het Vordense Slipjachtcomité: v.l.n.r. Appie Noordkamp, Tony Koning, Liesbeth Geubels en Albert Mulderije. Foto: PR

Vorden krijgt Sint Hubertusjacht

Algemeen

Slipjachtcomitié trots op toewijzing opening jachtseizoen

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De Vordense Slipjacht, jaarlijks begin november, is na vier decennia inmiddels een traditie. Maar de veertigste editie, op zaterdag 2 november, wordt wel een heel speciale jacht. Want de Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereeniging (KNJV) heeft dit jaar de Sint-Hubertusjacht, de opening van het jachtseizoen voor haar leden toegewezen aan het Slipjachtcomité Vorden. En dat is voor het eerst.

Het Vordense organisatiecomité onder aanvoering van Albert Mulderije, Appie Noordkamp, Liesbeth Geubels en Tiny Koning is maar wat trots. De Sint-Hubertusjacht wordt verreden rond de naamdag van de Heilige Hubertus (3 november), de schutspatroon van de jacht. Veelal vindt er dan ook een inzegening van paarden en honden plaats. Zo ook in Vorden waar de meute jachthonden door Pastoor Scheve van de regionale katholieke parochie HH Twaalf Apostelen bij Kasteel Vorden zal worden ingezegend.
"En dat wordt een heel speciale gebeurtenis. Normaliter was Vorden veelal de tweede slipjacht voor de KNJV in het jachtseizoen. Maar nu mogen wij de eerste organiseren. En dat is best wel uniek", zegt Tiny Koning die al meer dan twintig jaar deel uitmaakt van het Vordense Slipjachtcomité. Maar er is nog een bijzonderheid tijdens de jacht in Vorden. De KNJV viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. En dat is voor de KNJV aanleiding om de van oorsprong Amsterdamse vereniging Hoofdstad Aanspanning uit te nodigen om met een aantal speciale authentieke koetsen c.q. jachtwagens naar Vorden te komen om de jacht met een aantal genodigden te volgen. "En dat zorgt ongetwijfeld voor een nog unieker plaatje", aldus Liesbeth Geubels.
Zij vertelt dat de slipjacht inmiddels tot het immaterieel erfgoed van ons land behoort. "Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. Jammer genoeg kan in Vorden niet een internationale afgevaardigde van de Unesco inzake Bescherming Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed aanwezig zijn om deze toekenning officieel te presenteren. Maar we kunnen niet alles hebben. We prijken namelijk met onze Vordense jacht met een prachtige foto ook al op de voorzijde van het jubileumboek van honderd jaar KNJV." Tiny Koning: "Ook mogen we ons verheugen op deelname van Bert Wassenaar, stalmeester van onze Koning en generaal Hans van der Louw, voormalig chef Militair Huis van de Koning."

Pittige jacht
Initiatiefnemers van de Vordense Slipjacht waren veertig jaar geleden onder meer Johan Norde, Wim Bielderman, Gerrit Droppers, Gerrit te Veldhuis en Hans van Biljouw. Voorbeeld voor dit Vordense vijftal was de slipjacht in Ruurlo die enkele jaren daarvoor mede op initiatief van een andere Vordenaar, Gert Kleine, was georganiseerd.
De Vordense slipjacht wordt anno 2019 binnen de KNJV als een pittige jacht omschreven. "We kiezen dan ook niet voor een alternatieve route voor de deelnemers. Dit in tegenstelling tot veel andere jachten", aldus Albert Mulderije die aangeeft dan men met ruim 45 grondeigenaren/gebruikers contacten onderhoudt om jaarlijks van hun landerijen gebruik te kunnen maken. "We benaderen ze veelal in augustus en september om bezien of we weer over hun land mogen rijden. En dat is soms afhankelijk van de gewasteelt." Als waardering voor hun medewerking ontvangen eigenaren/gebruikers jaarlijks een attentie. "En we organiseren eenmaal in de drie jaar een gezellige avond voor al de grondeigenaren en of gebruikers", vult Tiny Koning aan. Het Slipjachtcomité Vorden wil graag benadrukken dat men zeer tevreden is met de loyaliteit van alle landeigenaren zonder wier toestemming een dergelijk cultuurhistorisch evenement niet te organiseren is.

Drie runs
Albert Mulderije, Appie Noordkamp, Liesbeth Geubels en Tiny Koning hopen zaterdag 2 november op prachtig jachtweer zodat de 'scent' (geur van de vos) goed blijft hangen en het publiek prachtig 'hondenwerk' te zien krijgt. Fieldmasters van de Vordense slipjacht zijn al vele jaren Henk Rottinghuis en Boudewijn van Heuvelen, en Huntsman is Rick Saurens. Rond 12.50 uur komen de Fieldmasters en de Huntsman de honden ophalen van de parkeerplaats bij Hotel Bakker. Rond 13.00 uur wordt er verzameld op de weide voor Kasteel Vorden waar wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst het jachtgezelschap welkom zal heten. Na het welkomstwoord en de zogenaamde stirrup cup zullen de deelnemers zich gereed maken voor de start. De eerste run begint rond 13.15 uur. Er wordt eerst via de Schuttestraat/Schimmeldijk gehackt om vervolgens via de Waarlerweg door buurtschap Delden en via de Hengeloseweg te eindigen bij Huize Kiefskamp waar de eerste kill is. De tweede run start rond 14.00 uur bij Kiefskamp en eindigt via de Zomervreugdweg. Kappellebultweg. De Lindese Enk via de Helderboomdijk bij de zichtlaan van Kasteel 't Zelle in Hengelo (G). De derde en laatste run start rond 15.15 uur om via de Beunkstege, Zelledijk en de Lindense Enk te eindigen aan de Schuttestraat bij Kasteel Vorden waar de derde kill plaatsvindt en de jacht afgeblazen zal worden.

Ritueel
Er wordt tijdens de slipjacht met honden gejaagd op 'het slip'. Dat is een bos stro of een zak die een geur heeft gekregen en door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor gemaakt dat door de honden wordt uitgewerkt. Aan het eind wacht een koeienpens als beloning. De meute bestaat uit foxhounds veelal aangevuld met enige outcrosses (producten van een kruising tussen foxhound en bloedhond) De meute volgt het getrokken spoor van vossengeur en wordt gevolgd door amazones en ruiters. Het jachtgebied van de KNJV ligt in Nederland boven de grote rivieren. Het jachtseizoen loopt van oktober tot april. Het tenue van de leden der KNJV bestaat voor de mannen uit een rode jachtrok met een grijze kraag. De vrouwen dragen een zwarte - of blauwe jachtrok, eveneens met een grijze kraag. De KNJV heeft een Corps Sonneurs dat de jacht aan- en afblaast.
De KNJV is in 1919 opgericht en verkreeg in 1924 het predicaat 'Koninklijk'. In 2019 is de KNJV slipjacht bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed .Voor de tweede Wereldoorlog was de KNJV voornamelijk een militaire vereniging. De leden waren veelal cavalerie-officieren die zich middels jachtritten konden bekwamen in het rijden in onbekend terrein. In de beginperiode werd nog op de levende vos gejaagd. Bij het uitbreken van de oorlog in 1940 werden de jachtactiviteiten beëindigd. De vereniging bleef wel intact maar er werd niet meer gejaagd. In 1949 werd de vereniging mede door toedoen van prins Bernhard weer actief waarbij de prins het Mastership op zich nam. Hij kreeg honden aangeboden van de Engelse Beaufort en Meynell hunts.
De KNJV van na de oorlog was een andere dan van voor de oorlog. De cavalerie was niet meer bereden en de officieren vormden daarom niet meer de hoofdmoot van het ledenbestand. De KNJV werd een burger-vereniging. Om het aantal deelnemers aan de jachten niet te groot te laten worden heeft de KNJV een beperkt toelatingsbeleid voor nieuwe leden. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijk Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).

Er wordt tijdens de slipjacht met honden gejaagd op 'het slip'. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant