In totaal werden er door de muzikanten 2400 slaatjes gemaakt. Foto: Jan Hendriksen
In totaal werden er door de muzikanten 2400 slaatjes gemaakt. Foto: Jan Hendriksen

Slaatjes van Harmonie Vorden gaan weer grif van de hand

Algemeen

VORDEN - Zaterdagmorgen 2 oktober 4.15 uur. Behoudens een vroege kranten- en broodbezorger heerst er op dit vroege tijdstip een serene rust in het centrum van Vorden. Behalve bij Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg aan de Dorpsstraat. Daar zit een aantal leden van Harmonie Vorden nog wat slaperig aan de koffie, in afwachting van de bedrijvigheid die zo gaat losbarsten.

Door Jan Hendriksen

Het is op deze eerste oktoberzaterdag tijd voor de jaarlijkse slaatjesactie van de muzikanten. Dit jaar voor de veertigste keer. Speciaal voor deze jubileumeditie, die eigenlijk vorig jaar zou plaatsvinden maar door corona werd gecanceld, is de voormalige exploitant van De Herberg Cor ten Barge (70) uit Zutphen op dit vroege tijdstip ook naar Vorden afgereisd. Hij was door de ‘Slaatjescommissie’ van Harmonie Vorden gevraagd om het officiële ‘startschot’ te geven voor de veertigste editie. Cor ten Barge stond met zijn toenmalige vrouw Hanny begin jaren tachtig van de vorige eeuw namelijk aan de wieg van de actie van de voormalige Christelijke Muziekvereniging Sursum Corda die tien jaar geleden fuseerde met zustervereniging Concordia tot Harmonie Vorden.

Windbuks
Het letterlijke ‘startschot’ van Ten Barge bleef zaterdagmorgen achterwege, in tegenstelling tot de beginjaren van de actie, toen hij met een windbuks de feestballonnen kapot schoot die nog in feestzaal hingen van de bruiloft die er die avond daarvoor had plaatsgevonden. Hij hield het tot een kort toespraakje richting de vrijwilligers, die op dit vroege tijdstip in de zaal met de opmaak van de slaatjes begonnen. En hij proostte met een glaasje jägermeister met hen op een geslaagde actie.
Cor refereerde aan de gezelligheid en de saamhorigheid die de actie jaarlijks met zich meebracht. En aan de balorigheid van vroeger bij het maken van de slaatjes. En dat herinnert Gert Zweverink (72), die voor de 37ste keer van de partij was, zich ook nog als de dag van gisteren. “De dienbladen die hij kletterend door de zaal smeet om de vrijwilligers wakker te houden. En die keer dat hij een paling tussen de slablaadjes had gestopt. Gillend van de schrik stoof een van de vrijwilligers door de zaal”, zo vertelt Zweverink terwijl de eerste bolletjes slaatje in de bakjes gaan. Patricia ten Barge geeft nog even de laatste instructies aan de vrijwilligers. “Zorg dat alle ingrediënten keurig verspreid in de bakjes komen. In dit bakje ontbreekt de peterselie.”

Prima
Cor ten Barge mag het eerste slaatje proeven dat van de ‘productieband’ komt. “Dat smaakt prima. Goed werk mannen”, zegt hij. Na enkele minuten ontstaat er een automatisme en worden de bakjes door Gert Zweverink van een dekseltje voorzien met daarop een sticker met de emblemen van De Herberg en Harmonie Vorden en de tekst ‘40 jaar Slaatjesactie. Eet smadelijk en maak kans op een leuke prijs!’ met een lotnummer. “Want de kopers van de slaatjes maken tijdens deze jubileumeditie kans op een mooi prijsje zoals dat in de begin jaren van de actie ook was”, zegt Erna Rondeel van de ‘Slaatjescommissie’.

Exploitatie
Samen met Lian Nijenhuis, Suzan Nijenhuis, Ria Zweverink en Paul Bunkers is de penningmeester van de harmonie de kartrekker van de actie. Erna Rondeel: “De actie is een niet meer weg te denken inkomstenbron voor de vereniging. De slaatjesactie zorgt samen met de oliebollenactie jaarlijks voor een flink bedrag aan euro’s in onze exploitatie. De opbrengst van deze actie wordt gebruikt voor de aanschaf van instrumenten, bladmuziek en de opleiding van leerlingen. Allemaal zaken die nodig zijn om de vereniging toekomstbestendig te houden.”

Routes
Inmiddels zorgen Wim ten Pas en Arthur Rondeel dat de slaatjes keurig in kratten worden gestapeld en klaar worden gezet voor de routeverdelers die rond de klok van acht uur worden verwacht. Tot die routeverdelers behoort Alie ten Pas (75). Zij is vanaf de eerste editie betrokken bij de actie en heeft geen editie overgeslagen. Alie herinnert zich nog goed dat de slaatjes in de begin jaren van de actie zelf werden bereid en in papieren zakjes werden gedaan in plaats van de plastic bakjes van nu. “In een grote (beton)molen werd bij een Hengelose slager alles door elkaar gemengd. Ook sneden en wasten we de sla nog zelf. Nu komt alles uit emmers en zakken.”

Verloting
Om negen uur gaan de verkopers op pad. Erna Rondeel: “We hebben de 2400 slaatjes die we gaan maken over 36 routes verdeeld. Veel mensen hebben het geld al klaarliggen. De actie is voor velen een vaste waarde.” Zaterdagmiddag om drie uur waren de muzikanten ‘los’.
Voor de verloting trok Erna Rondeel de vier winnende lotnummers. De winnaars mogen zich melden bij secretaris Lian Nijenhuis via het e-mailadres info@harmonievorden.nl. Zij zal deze week contact met hen opnemen. De Herberg Vorden, Coop Van der Voort, Reiniers Groente en Fruit en Bakkerij Joop hebben mooie prijzen beschikbaar gesteld. De winnende lotnummers zijn 791, 884, 1091 en 1447.

Cor ten Barge 'opende' de veertigste editie van de slaatjesactie van Harmonie Vorden. Foto: Jan Hendriksen
Bij Coop Van der Voort had Harmonie Vorden zaterdag ook een verkooppunt voor de slaatjesactie ingericht. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord