Kinderburgermeester van de gemeente Bronckhorst Jorik de Greef kreeg dit boekje overhandigd van Mayke Bergevoet. Foto: Fay Jansen

Kinderburgermeester van de gemeente Bronckhorst Jorik de Greef kreeg dit boekje overhandigd van Mayke Bergevoet. Foto: Fay Jansen

Leve de beestjes, dicht bij huis, 25 jaar natuur- en milieu-educatie in de Oost-Achterhoek

Natuur

ACHTERHOEK - Veel mensen denken bij natuur gelijk aan het buitenland, aan bergen of uitgestrekte bossen, of op zijn best aan de Veluwe of de Waddenzee in eigen land. Maar natuur is veel dichter bij dan gedacht. In een bosje in de buurt, een heideterreintje of veengebied ergens in de Achterhoek.

Zelfs in je eigen tuin wemelt het van natuur. Wilde planten en grassen, maar ook vogels (wie kent niet de merel en de koolmees) en vooral veel insecten, in alle soorten en maten. Je moet er soms voor op de knieën maar vlinders, mieren, pissebedden, wantsen, lieveheersbeestjes en sprinkhanen leven er in elke tuin. En spinnen te veel om op te noemen, zowel binnen- als buitenshuis. Met een beetje vijver of sloot in de buurt tref je ook al gauw kikkers en stekelbaarsjes. Over die natuur gaat het boekje: Leve de beestjes, dicht bij huis.

Het boekje is uitgegeven door Staring Educatie in Hoog-Keppel en is gemaakt omdat er al meer dan 25 jaar op basisscholen in de Oost-Achterhoek natuur- en milieueducatie wordt verzorgd, de laatste jaren door Staring Educatie. Het is bedoeld om kinderen te stimuleren de natuur in te gaan, zelf te ontdekken wat er allemaal te zien valt. En dat je daarvoor niet ver hoeft te gaan.

Het boekje is geschreven door de Winterswijkse natuurschrijver Ronald van Harxen en voorzien van talloze prachtige foto’s, gemaakt door Achterhoekse natuurfotografen en fraai vormgegeven door Arno ten Hoeve.

Behalve beestjes is er ook aandacht voor zes bijzondere natuurgebieden: de Needse berg, het Boelekeerlspad in Zelhem, het Vragenderveen, de rivierduinen bij Engbergen, de steengroeve in Winterswijk en de Barlose es.

Mayke Bergevoet, medewerker van Stichting Staring Advies (Staring Educatie maakt onderdeel uit van Stichting Staring Advies) overhandigde het boekje aan de kinderburgemeesters van de gemeenten Bronckhorst en Oude IJsselstreek.

Mayke Bergevoet overhandigt een boekje aan de kinderburgemeester van Oude IJsselstreek Quinn Klunder. Foto: Fay Jansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord