Tijdens de Reewildshow is er een trofeeëntentoonstelling van diverse Wild Beheer Eenheden uit de Achterhoek. Foto: PR

Tijdens de Reewildshow is er een trofeeëntentoonstelling van diverse Wild Beheer Eenheden uit de Achterhoek. Foto: PR

55ste Reewildshow Achterhoek in Ruurlo

Natuur

RUURLO – Voor de 55ste keer houdt de Vereniging Het Ree afdeling Achterhoek op zondag 17 maart van 10.00 tot 17.00 uur een Reewildshow. Ook dit jaar vindt de Reewildshow Achterhoek bij Restaurant De Duif en Schietbaan ’t Ruurlose Broek in Ruurlo plaats. 

Door Jan Hendriksen

Om 10.00 uur wordt de show geopend door Jachthoornblazers Vivat uit Lochem, waarna de officiële opening door voorzitter van Vereniging het Ree Achterhoek Bé Brinkman wordt verricht. Om 10.30 uur start vervolgens een lezing met als thema ‘Adaptief reewildbeheer’ door Rik Schoon. Dit is een nieuw beheersproces waarbij in negen stappen in samenwerking met de belanghebbenden een beheerkeuze tot stand komt. De keuze van de juiste personen is een belangrijk onderdeel van het adaptief beheer.
Van 13.00 tot 16.00 uur vinden er doorlopende demonstraties plaats van jachthonden op de schietbaan, onder leiding van Theo Cornelissen. Belangstellenden mogen gerust hun jachthond meenemen waar men met de hond het apporteerparcours kan lopen en kans maakt op een zak hondenvoer.
Om 13.30 en 14.30 uur is er een workshop Schotbeelden & Ballistiek door Bert Vinkenborg en om 14.00 uur de huldiging van jubilarissen. Daarnaast zijn er doorlopend optredens van Jachthoornblazers Tiro plaats en kan een trofeeëntentoonstelling van diverse Wild Beheer Eenheden (WBE) uit de Achterhoek aanschouwen. De show laat zien wat er het afgelopen jaar aan reewild-beheer is gepleegd in deze regio. Tijdens de show zijn er tevens diverse stands van onder meer Cees Roorda wildlife artist, warmtebeeld camera’s, Restaurant De Duif, Hesselink Koffie, Hotel Bakker, Via Via Gorssel, Jagersvereniging, NOJG, Wapenhandel Bosch en Eline de Jong fotografie. De entree bedraagt 5 euro, inclusief koffie en thee. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Te weinig aandacht
Eind jaren veertig van de vorige eeuw vond een stel jagende vrienden dat er te weinig aandacht was voor het ree. Tijdens zijn toespraak op de Trofeeën show van 1950 in Vorden verwoordde Mr. J.O. Thate dat als volgt: “Rest mij de opmerking, dat zal worden opgericht een Vereniging Het Reewild (inmiddels: Vereniging Het Ree), waartoe zij die hiervoor belangstelling hebben zich bij ondergetekende kunnen opgeven, waarna nadere inlichtingen zullen volgen.” Nog geen jaar later, op 21 april 1951 werd in hotel Het Wapen van Gelderland in Vorden, na 1966 Hotel Bakker, de Vereniging Het Reewild opgericht.

Doelstelling
De vereniging had destijds als doelstelling de instandhouding en verbetering van de kwaliteit van het reewild en te streven naar het verkrijgen en behouden van een matige en verantwoorde reewild-stand en bovendien middelen aan te wenden om de stand zo gezond mogelijk te houden en op een kwalitatief hoog peil te brengen, opdat ook voor het nageslacht een der schoonste vertegenwoordigers van de Nederlandse Fauna behouden blijft. Met de laatste statutenwijziging van 25 mei 2019 is de verschuiving van kwaliteit naar welzijn van de reeën populatie een feit. Er is tevens een extra dimensie aan toegevoegd: de vereniging is er ook voor de reeënbeheerders en voor de instandhouding en verbetering van het welzijn van de reeënpopulatie in Nederland en het behartigen van de belangen van degenen die zich bezighouden met het beheer van de reeënpopulatie.
Voor meer informatie kan men terecht op de website van de vereniging.

www.hetree.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant