V.l.n.r. kosters Henny Vlogman en Jetze de Vries en de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Diny te Velthuis voor de hoofdingang van de Vordense Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen

V.l.n.r. kosters Henny Vlogman en Jetze de Vries en de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Diny te Velthuis voor de hoofdingang van de Vordense Dorpskerk. Foto: Jan Hendriksen

De koster is het visitekaartje van de kerk

Religie

Team van Vordense Dorpskerk op zoek naar versterking

Door Jan Hendriksen

VORDEN - ‘Kosteren’ bij de zondagsdienst in de Dorpskerk is voor Henny Vlogman een belangrijk moment. Als ze die week dienst heeft ervaart zij dat koster zijn niet zomaar een ‘beroep’ is. “Het is dankbaar werk, je bent het visitekaartje van de kerk”, zegt ze.

Henny Vlogman is momenteel één van de vier vrijwillige kosters van de Protestantse Gemeente Vorden. De groep bestaat verder uit Gerrit Ruiterkamp, Gerhard Kraijenbrink en Jetze de Vries. Vlogman roostert de vier bij toerbeurt in. Maar het kostersteam kan wel versterking gebruiken.

Schaap met de vijf poten
Koster zijn is niet alleen achter in de kerk zitten tijdens de zondagsdienst en mensen een plekje aanwijzen. Er komt heel wat meer bij kijken. Eigenlijk is de koster het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten. Zo moet hij of zij ervoor zorgen dat alles in gereedheid wordt gebracht voor de zondagdienst en de andere diensten en dat de kerk op gezette tijden wordt schoongemaakt.
“En we hebben ook het beheer van kerkelijk centrum De Voorde dat veelal voor vergaderingen van de verschillende werkgroepen binnen de Protestantse Gemeente Vorden wordt gebruikt. En op zondag natuurlijk voor de oppas en kindernevendiensten”, zo vertelt Vlogman terwijl ze met de drie mannelijke kosters op deze maandagmorgen bezig is met de schoonmaak van de kerk. “Dat doen we periodiek, maar alleen het fijnere werk. De grote schoonmaakwerkzaamheden besteedt het College van Kerkrentmeesters uit aan een professioneel schoonmaakbedrijf”, aldus Vlogman. Dat college is ook verantwoordelijk voor de aanstelling van de kosters, na goedkeuring door de kerkenraad.

Flexibel
De kosters worden steeds ingeroosterd voor een periode van zeven dagen. De dienstdoende koster beheert ook de mobiele telefoon voor afspraken. Bijvoorbeeld als er een uitvaart vanuit de Dorpskerk gaat plaatsvinden of er een extra vergadering in De Voorde moet worden gehouden. Henny Vlogman: “Je moet flexibel zijn. Dat is inherent aan een dergelijke functie. Zeker bij een uitvaart of huwelijk vanuit de Dorpskerk.” De koster is ook verplicht het certificaat van BHV (bedrijfshulpverlening) in bezit te hebben/te halen.

‘Afvinklijst’
Als Henny Vlogman ‘dienst’ heeft kleedt ze zich altijd verzorgd en in stijl. “Je bent uiteindelijk het visitekaartje van de kerk.” En dat geldt ook voor haar mannelijke collega’s.
In aanloop naar het gesprek met Contact Bronckhorst Noord heeft Vlogman berekend dat het ‘kosteren’ gemiddeld zes uur per dienstweek in beslag neemt. Maar komt daar een uitvaart bij dan worden het wat meer uren. Voor de zondagdienst vinkt ze steevast een lijstje van werkzaamheden af. “Op die manier vergeet ik nooit bijvoorbeeld een glaasje water op kansel klaar te zetten voor de dominee, de Paaskaars aan te steken of het koffieapparaat aan te zetten voor het koffiedrinken na afloop van de dienst. Want stel je voor dat je dat vergeet”, zo vertelt ze lachend.

Oproep
Om de taken wat meer te kunnen verdelen, minder kwetsbaar te zijn en om eventueel een ‘achterwacht’ te hebben is het College van Kerkrentmeesters onder voorzitterschap van Diny te Velthuis op zoek naar versterking van het ‘kostersteam’. Wie meer informatie over deze vrijwillige functie wil of concrete belangstelling heeft kan contact opnemen met Diny te Velthuis via tel. 06-2689 5104 of e-mail d.tevelthuis@pgvorden.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant