Kerstgroepen in Heiligenbeeldenmuseum. Foto: www.ronmolendijk.nl

Kerstgroepen in Heiligenbeeldenmuseum. Foto: www.ronmolendijk.nl

Kerstgroepen in Heiligenbeeldenmuseum

Religie

KRANENBURG - In 2023 is het 25 jaar geleden dat het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg is opgericht. Dit jubileum krijgt ook gestalte in de kerstgroepententoonstelling die dit jaar vanaf woensdag 6 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 in de voormalige Antonius van Paduakerk wordt ingericht. Dit jaar staan de kerstgroepen van de museumvrijwilligers Joop Arends, Nanny de Beer en Riet Rutting centraal. Het geheel wordt aangevuld met enkele fraaie exemplaren uit de eigen museumcollectie, waaronder een kerstgroep die vanuit de Achterhoek de hele wereld heeft rondgereisd! 

Het Heiligenbeeldenmuseum en de museumvrijwilligers zijn allen lid van de Vereniging Vrienden van de Kerstgroep, die dit jaar speciale aandacht besteedt aan het feit dat het dit jaar 800 jaar geleden is dat Franciscus van Assisi in Greccio zijn eerste levende kerststal inrichtte. Men doet dit onder andere met de uitgave van een jubileumboek, ‘de Kerstgroep grenzeloos mooi!’ , die ook in het museum voor vierentwintig euro negentig te verkrijgen is. De mooiste kerstgroepen van Nederlandse leden, afkomstig uit alle werelddelen, zijn hierin te bewonderen en laten zien dat deze kunstuiting zich niet tot Nederland heeft beperkt, maar overal ter wereld vanuit diverse culturen zichtbaar is geworden. De tentoonstelling wordt ondersteund met de vertoning van een leerzame film met als titel: ‘Hoe de kerststal in Nederland is gekomen’.

Riet Rutting
Riet Rutting is rond het jaar 2000 aangestoken door het verzamelvirus toen zij een mooie houten kerstgroep uit Kevelaer cadeau kreeg. In de daarop volgende jaren kreeg zij onder andere door vakanties in het buitenland regelmatig aanvulling, zodat zij nu ruim driehonderd kerstgroepen uit de hele wereld in haar verzameling heeft. De nadruk ligt bij haar op groepen uit landen met een rijke kersttraditie, zoals Duitsland, Italië en Oostenrijk, maar uit alle werelddelen zijn wel kerstgroepen en -groepjes aanwezig in deze tentoonstelling. De materialen hout, glas, porselein, tin, terra cotta en gips komen veel voor en enkele groepen worden ieder jaar met één of meer nieuwe beeldjes uitgebreid. De verzamelwoede wordt de laatste tijd wat getemperd, maar een hele mooie kerstgroep die haar verzameling echt verrijkt, laat zij natuurlijk niet staan!

Joop Arends
Joop Arends wilde voor de kerstdagen geen boom, maar een kerstgroep. “Bij een bloemist in Zutphen zag ik een Italiaanse groep, twintigdelig en kleurrijk én er was direct een klik”, aldus Arends. Het verzamelvirus kreeg hem pas goed te pakken, toen hij via een Wereldwinkel verschillende groepen zag en kon kopen of cadeau kreeg. Zijn meeste belangstelling gaat uit naar afbeeldingen van de Heilige Familie, voorstellende Jozef en de zwangere Maria, de rustende Maria met Jozef, die het kindje Jezus vasthoudt, Jozef en Maria-met-Jezus-op-haar-rug en Maria en Jozef, liggend bij Kindje Jezus in de kribbe. Diverse kleine groepjes kreeg hij bijvoorbeeld na zomervakanties van de kinderen en kleinkinderen. Een van zijn dierbaarste exemplaren is een drieluik naar ‘Pieter Coecke van Aelst’, bemachtigd en gekregen op een markt in Barcelona. Vaste prik is om tijdens vakanties op Gran Canaria het kunnen bemachtigen van aparte groepen.

Nanny de Beer
“Mijn eerste kerststalletje kreeg ik op zevenjarige leeftijd van mijn opa en oma. Klein, van plastic en uit China. 0,39 cent kostte het destijds. Bij die ene bleef het lange tijd. Vanaf 1974 kwam er af en toe één bij, maar vanaf 2006 kwam de verzameling pas echt op gang. Inmiddels heb ik rond de driehonderdvijftig stalletjes. Het leuke van kerststallen is de diversiteit in materiaal, uitdrukking, samenstelling en kleurgebruik. In elk land vind je weer iets anders. Ik heb ze van hout, zilver, keramiek enzovoorts. Mijn ‘specialiteit’ is de mini-kerststal, liefst zo klein mogelijk. Door het vele reizen heb ik inmiddels een verzameling van over de hele wereld met de nadruk op Zuid-Amerika.”

Kerstconcert
Dinsdagavond 19 december verzorgt het Brummens Mannenkoor een kerstconcert in het museum. De aanvang is 19.30 uur.

Het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101, 7251 LD te Vorden-Kranenburg is vanaf woensdag 6 december t/m zondag 7 januari 2024 dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van 1e Kerstdag(25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari).  Entree: € 7.50 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar en houders museumjaarkaart: gratis. Verdere informatie via de facebookpagina van het Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg en op de website:


www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Kerstgroepen in Heiligenbeeldenmuseum. Foto: PR
Kerstgroepen in Heiligenbeeldenmuseum. Foto: PR
Kerstgroepen in het Heiligenbeeldenmuseum. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord