Klaas en Chris van Urk bij hun herbouwde woonboerderij ‘t Ongrift nabij Kasteel Huize 't Medler. Foto: PR

Klaas en Chris van Urk bij hun herbouwde woonboerderij ‘t Ongrift nabij Kasteel Huize 't Medler. Foto: PR

Klaas en Chris van Urk herbouwen woonboerderij ‘t Ongrift

Wonen

Echtpaar wil ook gasten laten genieten van unieke plek

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Niets bleef Klaas en Chris van Urk in de nacht van donderdag op vrijdag 24 mei 2019 bespaard. Hun woonboerderij 't Ongrift op landgoed 't Medler, eigenhandig geheel verbouwd, brandde tot de grond toe af. In hun pyjama’s zagen Klaas en Chris hun hele hebben en houwen letterlijk en figuurlijk in rook opgaan. Niets konden ze uit de vuurzee redden. En nu, precies twee jaar later, wonen Klaas (70) en Chris (67) van Urk op precies dezelfde plek in een volledig herbouwde woonboerderij.

Het uit Culemborg afkomstige echtpaar kocht in 2014 de al vijf jaar leegstaande boerderij uit 1764 op erfpachtbasis van de familie Van Dorth tot Medler. Klaas en Chris gingen eigenhandig met de verbouwing aan de slag en creëerden er onder meer een bed&breakfast-gedeelte. “Een meerjarig project dat we begin 2019 afsloten. En toen sloeg het noodlot toe." Er was niets meer over van de diep verscholen liggende boerderij aan de Wiersserbroekweg.

Steun en hulp
"We kregen na de desastreuze brand direct steun en hulp vanuit diverse kanalen", aldus het echtpaar Van Urk. "Kennissen, familie, buren en ondernemers uit onder meer Vorden en Ruurlo stonden direct voor ons klaar. Zo mochten we bij een plaatselijke meubelzaak meubels voor de noodwoning meenemen zonder de normale levertijd van twaalf weken. We hadden namelijk echt niets meer. En dat heeft ons ontzettend gesterkt om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan om de woonboerderij te herbouwen”, zo vertelt Chris aan de keukentafel.
Voor de herbouw namen Klaas en Chris een architect in de arm die op een boerderij op ‘t Medler had gewoond. Diverse lokale en regionale ondernemers werden ingeschakeld zoals Otten Timmerwerkplaats & Houtskeletbouw uit Lochem, een bedrijf dat een grote passie voor houtbewerking heeft. “En dat is ook terug te zien in de naar onze mening sfeervol herbouwde woonboerderij”, zegt Klaas. De boerderij heeft nu aan de voorzijde een gedeelte dat het echtpaar verhuurt als Natuurhuisje 't Grift.

Volgeboekt
Klaas verdiende in het verleden zijn boterham onder meer als regionaal directeur van Vluchtelingenwerk in Dordrecht. Chris die op Texel is geboren was tot aan haar uittreding de laatste jaren werkzaam als adviseuse en opleider in het onderwijs. Het echtpaar is ontzettend verguld met de plek waar de twee zeven jaar geleden neerstreken. Chris: “Zeg nu zelf. Een mooiere en rustiger open plek midden in het bos is toch niet mogelijk. Zo hebben onze gasten van de voormalige B & B dat ervaren en inmiddels de eerste gasten van het natuurhuis ook. De natuurwoning is voorzien van alle gemakken, gecombineerd met een nostalgische uitstraling (mooie eiken balken). De reserveringen lopen dan ook volop binnen. We zijn voor de komende maanden al bijna helemaal volgeboekt.”
Vanaf het terras van het natuurhuis heeft men een prachtig uitzicht op zowel kasteel ‘t Medler als de Baakse Beek. En vanaf ‘t Grift kan men rondom Landgoed ‘t Medler ook mooie wandelingen en fietstochten maken.

Uniek
Nabij de herbouwde woonboerderij hebben Klaas en Chris inmiddels ook een dertigtal fruitbomen geplant en veel wilde bloemen ingezaaid. “En in samenspraak met de familie Van Dorth tot Medler willen we graag nog meer fruitbomen planten." Klaas: “Daarnaast hebben we met subsidie van het Geldersch Landschap onder meer een meidoornhaag rondom de woonboerderij gepoot. Kortom we hebben het laatste jaar niet stilgezeten. Hopelijk kunnen we nu echt gaan genieten van deze schitterende plek die we graag willen delen met onze gasten. Want zeg nu zelf. Het zou toch ontzettend jammer zijn als alleen wij zouden mogen genieten van deze unieke plek.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant