De Parade de Nations vormde met 1060 motoren een van de hoogtepunten van de FIM Rally.
De Parade de Nations vormde met 1060 motoren een van de hoogtepunten van de FIM Rally.

Internationaal motortreffen een groot verbroederingsfeest

-

Vorden – "Dit doe je maar eens in je leven." De reactie van Wouter Memelink was vrijdagavond rond het middernachtelijk uur veelzeggend toen hij het 'kampvuurtje' bij de grote feesttent nog wat opporde. Intussen liet Bert Regelink trots en geëmotioneerd de plaquette zien die hij uit handen van voorzitter Niels Hansen van de Federation Internationale de Motocyclisme uit Denemarken, als blijk van waardering voor al zijn inspanningen, had ontvangen. Samen vormde het tweetal met Gerard Versteege en Gerard Hartman de organisatiecommissie van de FIM Rally, die de Vordense Auto- en Motorclub De Graafschaprijders vorige week organiseerde met als uitvalsbasis de evenementenweide bij Kasteel Vorden. Een mega evenement die zijn weerga niet kende en Vorden maar liefst zeven dagen in zijn greep hield. Met dank aan al die 135 vrijwilligers en tientallen verkeersregelaars die het evenement tot een onvergetelijke happening maakten. Een rekensom maakte duidelijk dat er 5600 manuren in de organisatie waren gestopt!

Eén en al zwaar motorgeronk, blinkend chroom, brullende motoren en stoere motorrijders. Iets meer dan 1060 motorrijders uit 27 landen vanuit de hele wereld namen vorige week deel aan de 70ste editie van de FIM Rally. Een treffen dat elk jaar in een ander veelal Europees land wordt georganiseerd en dat een groot internationaal verbroederingsfeest werd. De rally ontleent zijn naam aan de internationale motorsportbond, de Federation Internationale de Motocyclisme, die in Genève is gevestigd. De Graafschaprijders kreeg de rally begin 2013 als zelfstandige vereniging toegewezen door de FIM. De rally werd voor de zesde keer in Nederland georganiseerd: Groningen (1950), Maastricht (1971), Middelburg (1979), Eindhoven (1991) en Arnhem (2004) gingen voor. "Telkens ondersteunde de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KMNV) de rally.

Maar jullie organiseren dit jaar het evenement geheel zelfstandig. En dat is uniek en een prestatie van ongekende weerga", zo liet vice-voorzitter Jan Willems van de KNMV vorige week woensdagavond tijdens de officiële opening weten. Ook voorzitter Niels Hansen van de FIM evenals wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst complimenteerde De Graafschaprijders. Arno Spekschoor: "VAMC de Graafschaprijders heeft ons in de afgelopen jaren laten zien dat zij in staat zijn om grote motorsportevenementen te organiseren zoals het FIM-Motocamp en de Europese kampioenschappen Enduro. De Graafschaprijders heeft vele leden en vrijwilligers om van deze evenementen een succes te laten maken. Het is een grote uitdaging voor de organisatie om dit spannende evenement te organiseren. En als ik naar het programma kijk heeft het vele verschillende elementen zoals motorsport maar ook zijn er culturele bezichtigingen ingepland. De gemeente Bronckhorst heeft drie motorcircuits voor motorcross. Daarnaast zijn er jaarlijkse internationale wegraces op een uniek stratencircuit in Varssel. De motorsport is een grote sport in Bronckhorst en veel mensen houden van de motorsport. Ook de meeste bewoners houden van de sport. En het is ook goed voor de economie."

Volkslied
Van de ruim duizend deelnemers vertoefden er ruim zevenhonderd op de 'rallycamping' van Kasteel Vorden, waar de motorrijders in hun tenten sliepen. De driehonderd andere deelnemers overnachtten in onder meer Hotel Bakker (Vorden) en de Hoofdige Boer en Ehzerwold in Almen. Vorige week woensdag vond de 'finishceremonie' per land in het centrum van Vorden plaats. Alle landen werden door presentator Joop Wuestenenk welkom geheten en maar liefst 27 maal klonk er een volkslied. Tijdens de landenpresentatie maakten de 'machtige' motoren zoals de Goldwings veel indruk op het publiek evenals de motoren van het merk Simsom. De grootste delegatie werd gevormd door Zweden met maar liefst 196 deelnemers gevolgd door Italië die met 168 motorrijders aan de rally deelnamen. Zweden won dan ook het landenklassement die berekend werd door het aantal rijders te vermenigvuldigden met het aantal kilometers die per deelnemer waren gereden vanuit hun woonplaats naar Vorden (188.530). Finland eindigde in dit klassement als tweede (178.858) en Italië als derde (153.522).

De oudste deelnemer was 91 jaar en de jongste zeven jaar. Alle rijders hadden gezamenlijk 1.304.972 kilometers gereden om naar Vorden af te reizen. De landenpresentatie moest even kortstondig stil worden gelegd in verband met een hevige onweersbui. "De weergoden werkten vorige week niet echt mee. Moesten we zaterdag al het terrein bij het kasteel ontruimen. Ook donderdag tijdens het bezoek aan Rotterdam en Kinderdijk moesten we improviseren door het regenachtige weer. Maar iedereen had daar begrip voor", zo verklaarde Bert Regelink.

'Topweek'
Tijdens de landenpresentatie bleek al snel dat de Vordense ondernemers -naast Hotel Bakker die dagelijks voor de 1060 deelnemers en de tientallen vrijwilligers de warme maaltijden op de kasteelweide verzorgde- ook hun 'graantje' meepikten van de rally. Slijterij en Wijnhandel Sander Pardijs draaide vorige week een 'topweek'. "De Achtkastelen bitter en bier waren niet aan te slepen. En ook de andere sterke alcoholische dranken als rum en whisky gingen grif over de toonbank. Wat mij betreft had de rally nog een paar dagen langer mogen duren. Het gaf veel extra klandizie en reuring in het dorp. Complimenten voor De Graafschaprijders", zo verklaarde Pardijs zaterdagmiddag toen hij de balans had opgemaakt. Ook de broodleverancier maakte vorige week overuren. Zo werden er voor het dagelijkse ontbijt van de campinggasten in totaal 7500 bolletjes en 368 broden verorberd.

Parade of Nations
Vrijdag tijdens de Parade of Nations draaide het vooral om zien en gezien te worden. De bijna zeven kilometer lange colonne van 1060 motorrijders maakte langs de 38 kilometer lange route die vanuit Vorden via de buurtschappen Medler en Linde naar Hengelo voerde indruk op het publiek. De verkeersregelaars Bennie Lebbink en Harry Lichtenberg hadden vrijdagmorgen nabij 't Medler de taak om op verzoek van de politie al het verkeer op de Ruurloseweg stil te zetten.

En dat gold eveneens voor de andere tientallen verkeersregelaars op de route die via Hengelo, Toldijk, Steenderen, Bronkhorst en Baak naar Zutphen voerde waar alle motoren in het centrum op de Zaadmarkt werden geparkeerd. Vrijdagavond presenteerde Slowakije zich als gastland voor volgend jaar voor de rally, waar De Graafschaprijders dan als club aan deelneemt.
Bert Regelink: "Maar eerst gaan we nog nagenieten van onze eigen rally. Het was intensieve klus. We moeten alles nog evalueren. Maar de reacties van de deelnemers waren zeer positief, "super en perfect" werden vaak genoemd. En dat doet ons als organisatiecommissie goed. Maar zoals Wouter Memelink al zei: "Dit doe je maar eens in je leven."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant