Venster, gehamerd aluminiumdraad van beeldend kunstenaar Karin Kortenhorst. Foto: Arno Reijnen
Venster, gehamerd aluminiumdraad van beeldend kunstenaar Karin Kortenhorst. Foto: Arno Reijnen

Solo-expositie Ruimte en Grens

Cultuur

VORDEN - Onder de titel Ruimte en Grens toont Galerie Agnes Raben van 2 juli t/m 7 augustus een solo-expositie met recente metaaldraadsculpturen en sieraden van beeldend kunstenaar Karin Kortenhorst.

De metaaldraadsculpturen van Karin Kortenhorst nemen allerlei vormen aan. Ze laten zich omschrijven als meer of minder transparante volumes, waaronder kubusvormen, bolvormen, vensterachtige vormen en zeer recent ontstond er verrassende sculpturale lijnen van gehamerd aluminiumdraad en zelfs enkele uitgevoerd in zilver. Lijnen die door de bewerking van het handmatig hameren elk een eigen identiteit en sculpturale uitstraling kregen. Een aantal lijnen zijn bevestigd aan de wand. Andere lijnen zijn bedoeld om vanaf het plafond vrij te laten hangen in de ruimte. Soms als enkele lijn alleen of in combinatie met meerdere lijnen. De hangende lijnen kunnen bewegen. En met al die mogelijkheden speelt de kunstenaar en brengt de beelden tot leven.

De sculpturen van Karin Kortenhorst gaan onder invloed van de veranderlijkheid van het licht opeens prachtig glanzen en of werpen onverwacht verrassende schaduwen op de omgeving. Het gaat om de beleving die de nabijheid van de kijker vergt om de schoonheid en betekenis ervan te kunnen ervaren.

Karin Kortenhorst
Na in de jaren negentig haar opleiding tot goud- en zilversmid in Schoonhoven en de HKU Utrecht te hebben voltooid, maakt Karin Kortenhorst sieraden, objecten en sculpturen van verschillende soorten metaaldraad, zoals zilver-, aluminium-,ijzer-, messing-, koper- en alpacadraad. Begrippen als ruimte en grens inspireren de kunstenaar en spelen in haar werk een belangrijke rol. Doorlaatbare - gewikkelde, geweven of gehaakte - ‘grenzen’ laten ruimte meerduidig worden. Want wat maakt een grens precies uit? Dat vraagt de kunstenaar zich af. Wat wordt eigenlijk van elkaar gescheiden? Door welke condities transformeert een ‘grens’ naar verbinding, dialoog, contact? Wat is de invloed van het licht. De ruimte, bepaald door afgrenzing of juist verbinding, noemt de kunstenaar ‘tussen ruimte’ of beloftevolle leegte. Ze is beloftevol omdat haar betekenis niet is ingevuld, maar de verbeelding stimuleert.
Het werk van Karin Kortenhorst werd eerder dit jaar tentoongesteld in het Zilvermuseum in Schoonhoven. En Galerie Agnes Raben presenteerde de sculpturen van Karin Kortenhorst op de kunstbeurs: The Solo Project Brussels.

Galerie Agnes Raben, Nieuwstad 20, is geopend op zaterdag, zondag en maandag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak via agnes@galerieagnesraben.nl.

Vechtse Baksteen 21x10x4 cm, gewalst, verzilverd koperdraad, van beeldend kunstenaar Karin Kortenhorst. Foto: Arno Reijnen
Open knoop, verenstaal, verzilverd koperdraad, van beeldend kunstenaar Karin Kortenhorst. Foto: Arno Reijnen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord