Afbeelding

Wandelvloggers

Opinie

Veelgestelde vraag dezer dagen: wanneer begint de lente nou écht? Meerdere antwoorden mogelijk. Technisch gezien is dit op de dag waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat, dit jaar was dat op 20 maart. Dan hebben we het over de astronomische lente. De meteorologische lente begint al op 1 maart en loopt door tot eind mei. Door deze vaste periodes van drie maanden kunnen weerdeskundigen de seizoenen door de jaren heen gemakkelijker vergelijken.

Tot zover de theorie, want wanneer begint de lente nou in de praktijk? Wederom verschillende antwoorden mogelijk. De dag waarop je voor het eerst zonder jas naar buiten kunt? De dag waarop het eindelijk stopt met (veel) regenen? De dag waarop de terrassen wederom vol zitten? Maar wat als het daarna wéér gaat regenen? Het blijft moeilijk om één moment aan te wijzen. Toch zoekt de mens naar houvast. Daarom bij deze een nieuwe vuistregel: de lente begint bij de rentree van wandelvloggers Patrick en Piet.

Deze twee Hengelose vrienden – mannen met een bak levenservaring, die hun jeugdigheid nooit zijn verloren – begonnen een jaar of wat geleden met het maken van video’s tijdens hun wandelingen, in eerste instantie met het idee om op ludieke wijze de wandelvierdaagse in het dorp te promoten. Ontstaan vanuit de gedachte: wat de jonge generatie kan (TikTok), dat kunnen wij ook, misschien zelfs beter. Inmiddels zijn we tal van video’s verder, stuk voor stuk doordrenkt met een heerlijke portie humor en zelfspot.

De opzet van de vlogs is steeds ongeveer hetzelfde. Patrick wandelt ergens, vaak in of rondom Hengelo. Hij lijkt alleen op pad te zijn, maar dan verschijnt ook zijn kameraad ten tonele. De ene keer vanuit de bosjes, de andere keer treffen de kijkers hem vanuit het niets aan op een voetbaltribune. De verbazing bij de hoofdvlogger is keer op keer groot: ‘Piet, ook hier?!’ Gevolgd door: ‘Woar bunt wi-j noe weer?’

Absoluut hoogtepunt vorig jaar was een vlog vanuit Oostenrijk, waarin de twee gehuld in lederhosen nabij een pittoresk dorpje in een weids Tiroler landschap als ware acteurs schitterden. Begin dit jaar kwam er een eerste teken van leven vanuit Gramsbergen, vanaf de oever van een koude waterplas. De mannen leken zichzelf ook af te vragen wat ze er deden. Van lente was duidelijk nog geen sprake, toch groeide direct het verlangen naar nieuwe wandelvlogs.

Nu is het al een tijdje stil, maar dat kan niet lang meer duren. Misschien al in het paasweekend (dat moet op het moment van schrijven nog beginnen), wellicht moeten we nog iets langer wachten. Hoe dan ook: wanneer dit olijke duo weer in beeld verschijnt, dan is het officieel. Dan is het wandelseizoen geopend, staat de wereld in bloei, is er licht na het avondeten, kun je zonder jas naar buiten en blinken de biertjes weer in het zonlicht op het terras, dan is het lente!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant