Voorzetraam plaatsen. Foto: M. Ganzevles
Voorzetraam plaatsen. Foto: M. Ganzevles

Samen energie besparen in buurtschap Veldwijk

Wonen

VELDWIJK - Noabers in Veldwijk gaan samen energie besparen. Zaterdag 28 januari vanaf 13 uur (programma start om 13.30 uur en duurt circa 2 uur)  is een startbijeenkomst op de Vijfsprong aan de Reeoordweg 2 in Vorden (kruising Enzerinckweg-Galgengoorweg). Alle buurtbewoners worden hiervoor uitgenodigd. 

Een aantal bewoners in Veldwijk praat al langer over energiemaatregelen in de buurtschap en neemt nu initiatief om buren een helpende hand te bieden. Met ondersteuning van een aantal deskundige organisaties (Energie Coöperatie Vorden, energieloketachterhoek Agem en gemeente Bronckhorst) gaan ze in gesprek om op maat bij energiebesparing te helpen.
Energiebesparing kent vele invalshoeken en hoeft niet complex te zijn. Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk energie te verbruiken; een graadje minder en verstandig gebruik van elektrische apparaten. En heeft u de CV-ketel al op 60 graden Celsius ingesteld? Standaard staat die vaak veel te hoog. In de praktijk blijken bewoners creatief en zelfredzaam bij kleine maatregelen die weinig tot niets kosten, om bijvoorbeeld beter te isoleren. Een tochtstrip, brievenbusborstel of een gordijn bij een koude voordeur. Alle beetjes helpen, voor de portemonnee én ons klimaat.

Zaterdag 28 januari is een eerste buurtbijeenkomst met informatie, energiedeskundigen en uitwisseling om samen te besparen. Een informatieve middag om samen met je buren mogelijkheden voor energiebesparing te zien en elkaar te gaan helpen met energiek noaberschap. Bovendien krijgt iedereen een attentie mee naar huis om concreet energie te kunnen besparen.
De gemeente is met de mobiele OpMorgen-informatie bij De Vijfsprong aanwezig (vanaf 25 januari tot en met 1 februari) en energieadviseurs en -coaches kunnen alle vragen uit Veldwijk bespreken, waaronder energieleningen en problemen bij energiekosten. Een mooie start om elkaar te ontmoeten in veldwijk en samen werk te maken van energiebesparing.
In het programma is aandacht voor kleine maatregelen, investeringen en financiering. Veldwijker troubadour-verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink vertelt een speciaal klimaatverhaal. Enkele Vordense ondernemers zijn aanwezig met concrete materialen en informatie om energie te besparen.
Aanmelden is niet nodig (maar voor de organisatie wel prettig). Vragen over de bijeenkomst of uw deelname? Mail de organiserende buren, Martien Pater, Willem Drok, Ton Swagten, Mirjam en Peter Ganzevles via energiebesparenveldwijk@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant