Jan Hummelink (l) en Willem van den Dries bij appartementencomplex Oranjehof in Zelhem waar Huurdersvereniging Bronckhorst haar structurele overleg houdt. Foto: Ceciel Bremer

Jan Hummelink (l) en Willem van den Dries bij appartementencomplex Oranjehof in Zelhem waar Huurdersvereniging Bronckhorst haar structurele overleg houdt. Foto: Ceciel Bremer

Huurdersvereniging Hengelo Vorden en Huurdersvereniging Zelhem fuseren

Wonen

‘Met Huurdersvereniging Bronckhorst staan we samen sterker’

Door Ceciel Bremer

BRONCKHORST - Jarenlang waren de belangen van alle inwoners van de gemeente Bronckhorst die een huurwoning huren van Wooncorporatie ProWonen vertegenwoordigd in twee huurdersverenigingen; een voor huurders in de omgeving van Hengelo en Vorden én een voor huurders in Zelhem en omstreken. Sinds 21 maart 2023 zijn deze twee verenigingen samengegaan in Huurdersvereniging Bronckhorst. Een gesprek met voorzitter Jan Hummelink en tweede secretaris Willem van den Dries.

Een fusie van beide huurdersverenigingen hing al langer in de lucht, vertelt Jan Hummelink. “Bij ons structurele overleg met de gemeente Bronckhorst en ProWonen waren we voorheen altijd met twee bestuursleden vanuit Hengelo Vorden en twee bestuursleden vanuit Zelhem aanwezig. Dat was wel gezellig hoor, maar natuurlijk niet efficiënt”, vertelt de goedlachse voorzitter. Daarnaast werd het ook steeds lastiger om aan vrijwilligers te komen die zich wilden inzetten als bestuurslid. Zo werd er uiteindelijk toegewerkt naar een fusie van de twee bestaande huurdersverenigingen in de gemeente Bronckhorst. “Met Huurdersvereniging Bronckhorst staan we samen sterker.”

Prestatieafspraken
ProWonen is actief in de Achterhoek en biedt zo’n 8.000 woningen aan in de gemeente Bronckhorst, Berkelland en Oost Gelre. In de gemeente Bronckhorst gaat het daarbij om ongeveer 2.000 woningen in Hengelo, Varssel, Vorden, Kranenburg, Wichmond, Keijenborg, Zelhem, Halle en Velswijk. “Als afvaardiging van onze huurders vertegenwoordigen we de belangen van alle huurders. We praten mee over de prestatieafspraken en over beleidszaken; wat gaat ProWonen het komende jaar doen? Dan moet je denken aan duurzaamheid en groenvoorziening maar we praten ook mee over de bouw van nieuwe woningen, bijvoorbeeld hoeveel nultredenwoningen er worden gebouwd zodat het aanbod steeds beter aansluit op de vraag”, legt tweede secretaris Willem van den Dries uit. Een passend aanbod is echter steeds moeilijker met de huidige druk op de woningmarkt. “Vroeger reageerden er soms 50 belangstellenden op een huurwoning, tegenwoordig zijn dat er 200 à 300.”

De Huurdersvereniging Bronckhorst krijgt wel inzicht in de slagingskans. Van den Dries: “Een paar jaar geleden merkten we dat jongeren niet snel meer aan een woning konden komen. Toen hebben we er ons hard voor gemaakt dat jongeren voorrang zouden krijgen en dat is gelukt. We hebben echt invloed. Zo hingen er in een appartementencomplex in Zelhem oude cv-ketels. Op papier zouden ze nog best een paar jaar mee kunnen, maar ze waren niet meer betrouwbaar. Daarom hebben we erop aangedrongen dat ze zouden worden vervangen. We luisteren dus goed naar onze huurders en ondernemen dan actie.”

E-mailadres
De bestuursleden benadrukken dat de huurdersvereniging geen klachtenbureau is. “Bij een klacht kun je als huurder de klachtenprocedure van ProWonen volgen. Daar worden wij graag van op de hoogte gesteld en leidt die klacht niet tot een acceptabele oplossing, dan kunnen wij altijd kijken of we daarin kunnen bemiddelen. Daarin zoeken we ook de samenwerking met de huurdersverenigingen in Berkelland en Oost Gelre, de andere gemeenten waar ProWonen actief is. Samen bekijken we welke aanpak werkt” vertelt Hummelink (69) die zelf al bijna 40 jaar een woning huurt in Vorden.

Hoewel Huurdersvereniging Bronckhorst op papier al een paar maanden actief is, is het 10-koppige bestuur - dat nog een vacature heeft voor de rol van secretaris - nog steeds druk bezig om de nieuwe organisatie vorm te geven. Zelhemmer Van den Dries (78) wil zijn taak binnen het bestuur graag afbouwen, maar houdt zich voorlopig nog bezig met de invoering van een nieuw softwarepakket. “Daarmee worden we op financieel gebied beter ondersteund. Daarnaast kunnen we documenten beter opslaan en hebben we de mogelijkheid om nieuwsbrieven of enquêtes naar de huurders te versturen. Daarom ontvangen we graag van al onze huurders toestemming via verhuurder ProWonen om hun e-mailadres te mogen gebruiken zodat we ze kunnen informeren.”

Wijkvertegenwoordigers
Die automatisering is de eerste stap van de nieuwe huurdersvereniging. Een tweede stap is de invoering van een structuur van wijkvertegenwoordigers. “Daar willen we later dit jaar mee starten”, vertelt Hummelink. “Dit houdt in dat we in de kernen Hengelo, Vorden en Zelhem circa vier contactpersonen willen hebben, een luisterend oor. Zo hopen we dat die contactpersonen ons regelmatig voorzien van informatie. Daarnaast wordt er in overeenstemming met de prestatieafspraken een wijkschouw gehouden in Vorden. Samen met de gemeente, ProWonen en enkele huurders uit de betreffende wijk lopen we door de wijk om de status van de huizen, tuinen, kortom de leefbaarheid te beoordelen om samen te bekijken wat er beter kan. Zo staan we samen sterker.”


www.hvbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant